#1 Pin we wtyczce zasilacza połączony przez rezystor do + Co z rezystorem przy zwarciu?
przez Kolnie • 11 września 2025, 18:01
Posiadam zasilacz do laptopa wyprodukowany przez Delta czyli markowy. Fabrycznie w owym zasilaczu zamontowany był kabel dwużyłowy zakończony wtyczką 5,5 x 2,5. Kabel ten uległ mechanicznemu uszkodzeniu więc został odcięty. Ponieważ potrzebowałem zasilacza do laptopa HP więc wykorzystałem tenże zasilacz Delta i przylutowałem do niego zakupiony w sklepie kabel z wtyczką do laptopa HP czyli z pinem w środku tej wtyczki. Pin w owej wtyczce jest połączony poprzez rezystor do bieguna dodatniego (dzięki temu rezystorowi laptop rozpoznaje moc zasilacza). Zasilacz Delta ma takie same parametry napięcia i prądu jak oryginał więc laptop działa normalnie. Zastanawia mnie następująca kwestia, a mianowicie oryginalny zasilacz do laptopów HP ma kabel trzyżyłowy. Lwia część sprzedawanych obecnie kabli do zasilaczy do laptopów HP to kable dwużyłowe gdzie pin we wtyczce jest połączony poprzez odpowiedni rezystor do bieguna dodatniego.
Pytanie - co się stanie jak podłączę zasilacz oczywiście o odpowiednich parametrach napięcia i prądu do laptopa HP który ma na swojej płycie głównej zwarcie na głównej linii zasilania???
* oryginalny zasilacza HP z kablem trzyżyłowym zareaguje następująco czyli "lampka" led na jego obudowie przygaśnie a zasilacz się wyłączy natomiast po odłączeniu wtyczki od laptopa "lampka" led na obudowie zasilacza ponownie się zaświeci a zasilacz wróci do normalnej pracy.
* a jak zareaguje mój zasilacz Delta z kablem dwużyłowym gdzie pin we wtyczce jest połączony poprzez rezystor do bieguna dodatniego??? Interesuje mnie tylko co się stanie z tym rezystorem we wtyczce - czy ów rezystor ulegnie uszkodzeniu bo o zasilacz Delta się nie martwię bo z nim nic się nie stanie bo po odłączeniu wtyczki od laptopa wróci do normalnej pracy???
Pozdrawiam
_
Pytanie - co się stanie jak podłączę zasilacz oczywiście o odpowiednich parametrach napięcia i prądu do laptopa HP który ma na swojej płycie głównej zwarcie na głównej linii zasilania???
* oryginalny zasilacza HP z kablem trzyżyłowym zareaguje następująco czyli "lampka" led na jego obudowie przygaśnie a zasilacz się wyłączy natomiast po odłączeniu wtyczki od laptopa "lampka" led na obudowie zasilacza ponownie się zaświeci a zasilacz wróci do normalnej pracy.
* a jak zareaguje mój zasilacz Delta z kablem dwużyłowym gdzie pin we wtyczce jest połączony poprzez rezystor do bieguna dodatniego??? Interesuje mnie tylko co się stanie z tym rezystorem we wtyczce - czy ów rezystor ulegnie uszkodzeniu bo o zasilacz Delta się nie martwię bo z nim nic się nie stanie bo po odłączeniu wtyczki od laptopa wróci do normalnej pracy???
Pozdrawiam
_