• Packard Bell EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Packard Bell EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED

przez lewap3 16 kwietnia 2014, 07:56
Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem ;D, a moderatora z góry przepraszam za niedostosowanie się do regulaminu (mam nadzieję że będzie już ok).

Znajomemu zepsuła się matryca w laptopie Packard Bell PEW91 - fizyczne uszkodzenie ekranu.
Ku mojemu zdziwieniu w komputerze z stosunkowo nowym procesorem i3 była zastosowana matryca inwerterowa ze świetlówką.
Po przeszukaniu allegro okazało się, że matryc z CCFL jest b. mało i są b. drogie, tak więc zamówiłem matrycę LED wraz z przejściówką (allegro jest teraz nimi "zalane"). 1-szy raz miałem styczność z takim rozwiązaniem, ale dobra cena i wizja mniejszego zużycia baterii przez LED-a zrobiła swoje - zamówiłem.
Podłączyłem przejściówkę i kable, ten co szedł wcześniej do inwertera w gniazdo oznaczone acer na przejściówce bo packard bell nie było i tylko to fizycznie pasowało. Włączyłem laptopa i jak się domyślacie obrazu nie zobaczyłem tym razem i już nigdy więcej :(

Laptop włącza się (dioda power, dysk, napęd optyczny, wiatrak etc), ale:
1. nie pojawia się nic na matrycy CCFL (pożyczyłem sprawną)
2. nie zapala świetlówki (inwerter sprawny, sprawdzane również 2 inne
matryce CCFL)
3. nie wyświetla obrazu na zew. wyjściach d-sub oraz hdmi (co wcześniej
działało)
2010-03-23

Pozostałe oznaczeni odczytane z laptopa i płyty
PEW71 L52

Znajomy elektronik sprawdził na tyle ile mógł laptopa i twierdzi, że z płyty nie idą sygnały sterujące matrycy na środkowych pinach taśmy matrycy... Może to oznaczać uszkodzenie płyty (spowodowane przepięciem ze złego przełączenia napięcia przez przejściówkę, która jak później doczytałem nie nadaje się do wszystkich modeli laptopów i co gorsza do wielu acerów należy ją przerabiać).

Dodam, że PEW91 jest to ponoć model bliźniaczy dla Acera 5741G (różnica: chyba acer ma podświetlenie LED już fabryczne).

Matryca LEDowa zakupiona z przejściówką nie uległa uszkodzeniu.

I teraz moje pytanie:
1. czy da się to naprawić czy konieczna jest wymiana całej płyty głównej?
2. Czy może być uszkodzony tylko układ grafiki (ATI 216-0774211) i wystarczy go zreballować?
3. Czy "po drodze" linii która prowadzi do układu vga mogło być jakieś
zabezpieczenie?
4. Znacie jakieś serwisy za granicą (US / Kanada / GB) na których można by dostać całą taką sprawna płytę taniej niż u nas? (na allegro i ebayeu nic nie znalazłem)

Proszę o pomoc, jakieś podpowiedzi...
Z góry dziękuję
Paweł

Re: Packard Bell EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2014, 07:56

#2 Re: Packard Bell PEW91 EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED

przez indicheq 16 kwietnia 2014, 13:21
Posiada kolega zasilacz serwisowy, mernik którym można sprawdzić napięcia i pomierzyć podstawowe elementy?
Jeżeli tak to proszę podać napięcia z pinów: 1, 4, 5, 7, 8 gniazda taśmy matrycy na płycie głównej.

#3 Re: Packard Bell PEW91 EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED

przez lewap3 16 kwietnia 2014, 21:57
Zmierzyłem piny na gnieździe i wygląda to tak:

1,2,3 – 19,41V
9 – 0,02V (?)
10,11 – 0,16V (?)
7,37 – 3,39V
15,18,21,24,33,36,40 – masa
Pozostałe piny – 0V

gniazdo wygląda tak:
Obrazek

a oto przejściówka "zabójca" ;)
Obrazek
Obrazek

#5 Re: Packard Bell PEW91 EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED  [ROZWIĄZANY]

przez lewap3 29 kwietnia 2014, 23:50
Laptop został naprawiony w jednym z wrocławskich serwisów.
Uszkodzony okazał się KBController i jakieś tranzystory wokół niego...
Post można uznać za zamknięty.

Re: Packard Bell PEW91 EasyNote TK85 NEW70 LA-5891P - brak obrazu, przejściówka LED  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2014, 23:50