Slot zarezerwowany Wolny slot Wolny slot Wolny slot Wolny slot

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]






 Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 #1   Tytuł: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 8 marca 2018, 16:29 
Witam Serdecznie.
Zastanawiam się nad kupnem Aoyue Int866,
Ma służyć głównie do napraw płyt głównych.
Pytanie czy wystarczający do Reballingu BGA?
Czy lepiej zainwestować w osobny HotAir (PT-852) + Preheater.
Opinie, że trzeba mieć sprzęt za 5k proszę zostawić dla siebie.
Jeśli macie jakiś fajny sprzęt w tej klasie cenowej to piszcie śmiało. Każda informacja cenna.
Pozdrawiam



 
 
 Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 8 marca 2018, 16:29 
 
 
 
 #2   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 8 marca 2018, 22:23 
Str95 napisał(a):
Ma służyć głównie do napraw płyt głównych.
Pytanie czy wystarczający do Reballingu BGA?

Hello!
The preheater of Aoyue Int866 is too small for reballing on laptop motherboards. It is suitable for Tablet and Smartphone motherboards.

By the way, you need a special BGA reworking machine to do reflows / reballs on laptop motherboards.
With a hot air gun + preheater you have a great chanses to damage the BGA chip (popcorning, solder bleed...).
In my opinion the hot air gun + preheater is in this case only a waste of time.



 
 
 #3   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 8 marca 2018, 22:42 
Str95 napisał(a):
Opinie, że trzeba mieć sprzęt za 5k proszę zostawić dla siebie.

Nie trzeba mieć za 5k, ale ten zestaw który chcesz kupić nie nadaję się do wymiany/napraw układów BGA.
Za niecałe 2000 zł masz używaną ZM-R380B - która bardzo dobrze sprawuje się przy tego typu naprawach. Uważam więc, że lepiej poczekać i dozbierać niż kupować na już, sprzęt który nie zda egzaminu.




_________________
Jeśli pomogłem to kliknij: POMÓGŁ :)
 
 
 #4   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 9 marca 2018, 01:21 
Ok. Tak też myślałem, czyli muszę zainwestować w porządna maszynę do reballingu. Chciałem trochę pojanuszowac ale skoro tak piszecie to Wam zaufam ;) swoją drogą moglibyście podać jakieś modele godne polecenia, tak do 2k? Byłbym super wdzięczny. Ewentualnie podpowiedzcie na co zwracać uwagę



 
 
 #5   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 9 marca 2018, 09:20 
886 jest za mała jak chcesz laptopy robić, jak już to 883, sam mam stacje z tego zrobiona



 
 
 #6   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 9 marca 2018, 10:58 
Str95 napisał(a):
czyli muszę zainwestować w porządna maszynę do reballingu.
Do lutowania układów BGA - reballing to można sobie zrobić zwykłym hot-airem.




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #7   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 11 marca 2018, 13:13 
Mógłby ktoś podać, na jakie modele zwracać uwagę, a raczej czego unikać? Ew kto ma jakiś ciekawy sprzęt na sprzedaż?



 
 
 #8   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 11 marca 2018, 22:08 
Pisałem wyżej, do 2000 zł ciekawą opcją jest ZM-R380.
Nie podałeś również czy to ma być sprzęt nowy czy używany, oraz kwoty jaką chcesz przeznaczyć na zakup.




_________________
Jeśli pomogłem to kliknij: POMÓGŁ :)
 
 
 #9   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 12 marca 2018, 10:15 
Może być jak najbardziej używany. Kwota to właśnie ok 2000-2500.



 
 
 #10   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 13 marca 2018, 11:35 
Vogelek23 napisał(a):
Str95 napisał(a):
czyli muszę zainwestować w porządna maszynę do reballingu.
Do lutowania układów BGA - reballing to można sobie zrobić zwykłym hot-airem.


Czyli zwykły hot mi wystarczy?



 
 
 #11   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 13 marca 2018, 12:44 
Str95 napisał(a):
Czyli zwykły hot mi wystarczy?
NIE - czytaj ze zrozumieniem. Reballing to po prostu usunięcie starego lutowia (kulek) z WYLUTOWANEGO układu BGA i aplikacja nowego lutowia - do tego wystarczy lutownica na gorące powietrze (lutowanie kulek do układu) + lutownica kolbowa (usuwanie starych kulek). Natomiast układ BGA trzeba najpierw wylutować z płyty, a po procesie reballingu przylutować z powrotem do płyty - a do tego potrzebujesz już maszyny do lutowania układów BGA. Proces lutowania układów BGA to nie jest to samo, co reballing - ten ostatni może być (choć nie musi) CZĘŚCIĄ procesu lutowania układu BGA. Czaisz różnicę?




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #12   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 13 marca 2018, 18:11 
Oki. Kumam wszystko. Sorki za laictwo, ale już się tyle oczytalem forum, co człowiek to teoria. Czyli reasumując - stacja z tytułu raczej się nie nada, lepiej coś porządnego. A powiedzcie mi czy Hotair Pt-803 to dobry wybór?



 
 
 #13   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 13 marca 2018, 19:41 
Str95 napisał(a):
A powiedzcie mi czy Hotair Pt-803 to dobry wybór?
PT 803 contains a hot air + soldering iron. In my opinion this soldering iron is not the best, so I would buy a separated hot air soldering station and soldering iron station.



 
 
 #14   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866  [ROZWIĄZANY]
    Pomógł
PostNapisane: 13 marca 2018, 23:05 
Str95 napisał(a):
A powiedzcie mi czy Hotair Pt-803 to dobry wybór?
Jeśli jesteś początkującym, to za zbliżoną cenę kupisz stację 852D+, która cyfrowo wyświetla temperaturę zarówno kolby, jak i powietrza (bardzo potrzebne, aby precyzyjnie ustawiać temperatury). Natomiast na korzyść PT 803 przemawia to, że stacja ma mniej elektroniki, więc (w teorii) powinna być bardziej niezawodna. Swego czasu pracowałem na PT 803 (około 2 lat) i oprócz tego, że dwa razy wymieniałem grzałkę w kolbie hot-aira, stacja nie przysparzała mi większych kłopotów. W serwisie mam natomiast praktykanta, który uczy się lutować na 852D+ i dotychczas wymieniłem w niej włącznik od hot-aira (fabryczny ma za słabe styki).

Str95 napisał(a):
Opinie, że trzeba mieć sprzęt za 5k proszę zostawić dla siebie.
Wszystko zależy od potrzeb i obłożenia pracą. Czasami trzeba mieć sprzęt za 100k i więcej - zwłaszcza, jak się nie ma umiejętności, bo takie maszyny, jak np. OKI APR 5000XL lutują i wylutowują układy BGA z niewielką tylko pomocą operatora (uzupełnienie układów w podajniku, zdejmowanie i układanie płyt do lutowania, czyszczenie padów na płytach). Im zaś tańsza stacja, tym większe doświadczenie jest potrzebne, aby powtarzalnie na niej pracować z różnymi płytami i układami (np. inaczej ustawiasz profil maszyny dla układów z plastikową "czapką", inaczej dla układów z metalową ramką, inaczej dla większych płyt, inaczej dla mniejszych itd. - nie polutujesz każdego układu jednym profilem). Ponadto, tańsze stacje mają mniejsze możliwości zapamiętywania powtarzalnych profili lutowania. Jeśli lutujesz 1-2 układy na tydzień, to nie ma większego znaczenia - ale jeśli są to 2-3 układy dziennie, to kupując tańszą maszynę, poczujesz bardzo szybko znaczenie powiedzenia "bat na własną d..." ;)




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #15   Tytuł: Re: Opinie o Aoyue Int866
PostNapisane: 14 marca 2018, 00:00 
@Vogelek23 i właśnie takiej opinii potrzebowałem. Dzięki wszystkim za pomoc. Jutro dam znać co kupuje. Napewno jeszcze nie jedno pytanie będę do Was miał. Póki co temat do zamknięcia. Pozdrawiam ☺



 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

 Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]    
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników