• NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez kerd 27 sierpnia 2015, 13:44
Laptop NTT corrino na w/w płycie. Po podpięciu zasilacza żadna kontrolka nie świeci. Po naciśnięciu power mignie dioda zasilanie i to koniec. Jest napięcie 3v i 5v przed wciśnięciem power, potem znika. Pomoże ktoś, naprowadzi?

Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2015, 13:44

#2 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Vogelek23 27 sierpnia 2015, 14:52
kerd napisał(a):Jest napięcie 3v i 5v przed wciśnięciem power, potem znika
Przeciążenie. Czytałeś dział SZKOLENIA?

#3 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez kerd 27 sierpnia 2015, 15:48
Tak czytałem. Pomierzyłem teraz trochę i mam zwarcie na tej cewce przy baterii biosu. I mały opor na dwóch przy procesorze 5 ohm.
Z tej cewki przy baterii to chyba napięcie na grafikę idzie?

#4 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Vogelek23 27 sierpnia 2015, 16:39
kerd napisał(a):Pomierzyłem teraz trochę i mam zwarcie na tej cewce przy baterii biosu.
Na której konkretnie? I jaka wartość rezystancji została zmierzona?

#5 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez kerd 27 sierpnia 2015, 17:23
Na cewce jest R56 720S przy układziku SC411 jest 0 om

#6 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Vogelek23 27 sierpnia 2015, 18:34
Odlutuj tą cewkę (wystarczy tylko z jednej strony) i sprawdź, po której stronie jest zwarcie do masy.

#7 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez kerd 27 sierpnia 2015, 20:20
Zwarcie jest od strony tych zworek PJP 500 i 501.

#8 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Vogelek23 27 sierpnia 2015, 22:29
Zrób zdjęcie chipsetu grafiki po usunięciu czarnej folii izolującej. Wygląda na to, że zwarcie masz w układzie nVidii, ale to potwierdzisz próbą zwarciową na zworkach PJP500/501 (przy odlutowanej w dalszym ciągu cewce R56 przy baterii RTC).

#9 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez kerd 28 sierpnia 2015, 20:45
Mam podłączyć zewnętrzne 1.8V i sprawdzić co się grzeje?
Obrazek

#10 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Vogelek23 29 sierpnia 2015, 08:49
kerd napisał(a):Mam podłączyć zewnętrzne 1.8V
Nie - w tej gałęzi nie wolno Ci prrzekroczyć napięcia 1V.

#11 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez kerd 21 czerwca 2016, 16:16
Po podaniu 1V i powolnym zwiększaniu amperażu do 5A nic się nie działo. Wszystko zimne. Musiałem załatwić mocniejszy zasilacz z prądem do 10A. Pomogło . GPU zrobił się ciepły.

#12 Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez koloboro 22 czerwca 2016, 08:59
Jaki pobór prądu ?

Re: NTT Corrino płyta Z96S Rev:2.0G nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 22 czerwca 2016, 08:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).