• MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 13 września 2023, 11:52
Cześć
Płyta główna: MS-15621 ver. 1.0

Proszę o pomoc w naprawie laptopa, jak w temacie. Podstawiałem inne pamięci, dysk(nowy system), kartę sieciową i efekt jest wciąż taki sam. Procesor pracuje na 0.18GHz i nawet gdy go obciążę jakimś programem cały czas się utrzymuje 0.18 i laptop jest strasznie "zamulony"
Zasilacz jest oryginalny 20V - 7.5A (na baterii ten sam efekt).
Wszystkie sterowniki zainstalowane, wgrywałem też nowy Bios programatorem - bez zmian.
To co pomierzyłem zaznaczyłem na zdjęciu. Na obrzeżu płyty, na około, jest 14 dziwnie wyglądających punktów, które wyglądają jak przepalanie, nie wiem co to jest :wtf:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2023, 11:52

#2 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 15 września 2023, 11:07
Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Utknąłem z tą naprawą. Dodam jeszcze, że raz na jakiś czas po uruchomieniu, przez kilkanaście sekund jest wszystko ok, taktowanie procesora jest normalne i nie przycina ale po chwili spada do 0.18GHz i znowu zaczyna "mulić". To damo jest w Biosie.
Czy to może być kwestia czujnika temperatury na płycie?
Tak wyglądało chwilę po uruchomieniu, gdy było ok
Obrazek

#3 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 16 września 2023, 19:33
Hello!

- Please, also post a picture of the other side of the board.
- Which charger chip is on the board?

#4 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 18 września 2023, 09:44
Charger to BQ24780S
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#5 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez Vogelek23 18 września 2023, 10:14
Czy pady, zaznaczone czerwoną strzałką, nie są przypadkiem skorodowane lub zaśniedziałe?
Obrazek

#6 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 18 września 2023, 11:48
Nie, tutaj jest wszystko w porządku.
Obrazek

#7 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 18 września 2023, 20:34
Measure the voltage to ground on pin 10 of charger chip in the following cases:
a) CPU runs at normal speed.
b) CPU speed drops to 0.18GHz.
lock99 napisał(a):raz na jakiś czas po uruchomieniu, przez kilkanaście sekund jest wszystko ok, taktowanie procesora jest normalne i nie przycina ale po chwili spada do 0.18GHz

#8 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez Sn4Q 18 września 2023, 21:06
Przerabiałem podobny temat ostatnio. Zainstaluj program ThrottleStop zaznacz BD PROCHOT i zobacz czy taktowanie wzrośnie.
Jeżeli wzrośnie to jest problem z czujnikiem temperatury lub z temperaturą. U mnie niby ogólne temperatury były ok, ale jeden wentylator nie działał bo był zablokowany kawałkiem papieru. Po odblokowaniu wszystko wróciło do normy.

#9 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 19 września 2023, 11:07
Tak, tutaj jest jakiś problem.
Po zainstalowaniu programu, gdy mam zafajkowane BD Prochot, wygląda to tak jak było
Obrazek
A po odfajkowaniu BD Prochot, taktowanie procesora idzie do góry.
Obrazek

Matic
Charger n.10 w jednym i w drugim przypadku 0.4V
Schemat do tej płyty chyba jest niedostępny, więc może być ciężko.
U mnie wentylatory się kręcą. Czy czujnik jest w procesorze, czy to jakiś rezystor na płycie głównej.
Najbliższe otoczenie procesora.
Obrazek
Obrazek

#10 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez Sn4Q 19 września 2023, 16:53
W „FIVR” lub „TPL” jest informacja o czujnikach. Zobacz czy masz jakiś błąd z czujnikiem. U mnie w trybie awaryjnym wszystko śmigało.

#11 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 19 września 2023, 19:21
Thermal sensor is the chip marked in the following picture. Remove it from the board and try to run the machine without it.
If it works fine replace this chip.
Obrazek

#12 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 27 września 2023, 14:15
Wymieniłem czujnik na nowy, niestety jest to samo.

#13 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 27 września 2023, 19:55
Are the temperatures shown in "CPUID HWMonitor" still the same?

#14 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 3 października 2023, 11:41
Założyłem jedną z lepszych past termoprzewodzących (Thermal grizzly)
Czasami potrafi przez 10 min być ok, czasami od razu po uruchomieniu taktowanie spada do 0.18GHz.
Takie temperatury są przy 0.18GHz
Obrazek
Takie, gdy wyłączę BD Prochot w "TechPowerUp"
Obrazek

#15 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 3 października 2023, 19:59
Measure the resistance to ground on pin 10 of charger chip.

Measure the voltage to ground on pin 10 of charger chip with "BD PROCHOT" enabled and disabled.

#16 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 4 października 2023, 11:00
BQ24780S
n.10 - OL
BD Prochot enabled (z podpięta baterią) - 0.2V
BD Prochot disabled (z podpięta baterią) - 0.2V

#17 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 4 października 2023, 20:07
Please, post a clear picture of charger chip with a nearby surroundings.

#18 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 5 października 2023, 09:25
Obrazek
Obrazek

#19 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez matic 7 października 2023, 12:14
Cut the copper trace from pin 10 of charger chip as indicated in the following picture and check if anything changes.
Obrazek

#20 Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez lock99 9 października 2023, 13:01
Niestety, działało przez ok 30min dobrze i znowu to samo :frustry:

Re: MSI Stealth 15M - niskie taktowanie procesora

przez Google Adsense [BOT] 9 października 2023, 13:01
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).