English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez bar007 27 maja 2021, 12:49
Model płyty: MS-V341
Schemat: schemat-amd-radeon-rx580-rx570-rx480-rx470-msi-ms-v341-t58412.html

Karta graficzna nic nie wyświetla po zdjęciu chłodzenia i opaleniu karty nie grzeje się GPU oraz żadna z pamięci.

Rezystancja na cewkach :

L500 - 27 Om (po załączeniu zasilania 0,957 V)
L1889 - 0,8 Om (brak napięcia)
L1 - 0,8 Om (brak napięcia)
L503 - 0,8 Om (brak napięcia)
L505 - 0,8 Om (brak napięcia)
L504 - 0,8 Om (brak napięcia)
L506 - 0,8 Om (brak napięcia)
PL701 - 32,7 Om (brak napięcia)
ML1082 - 5.840 k Om (po załączeniu zasilania 12V)

Na kondensatorach C157, C151 i C152 12V , na C153, C154 i C155 3,3V.

Na układzie U300:
1 nóżka = 3,175V
2 nóżka = 3,245V
3 nóżka = 3,320V
4 nóżka = 4,984V
5 nóżka = 0
6 nóżka = 1,797V
7 nóżka = 0,790V
8 nóżka = GND

Wydaje mi się, że za mocno grzeje się układ U2:

1 nóżka = 11,74V
2 nóżka = 1,447V
3 nóżka = 0,765V
4 nóżka = 10,10V
5 nóżka = 11,92V
6 nóżka = 0V
7 nóżka = 0,540V
8 nóżka = GND

Co powinienem jeszcze sprawdzić? Profilaktycznie wymienić układ U2? Czy powinien delikatnie się grzać?

Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2021, 12:49

#2 Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez matic 29 maja 2021, 17:24
Hello!

How about the resistance and voltage to ground on coil L900 (ML900)?

#3 Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez bar007 31 maja 2021, 12:07
Znalazłem zwarcie na kondensatorze C914 oraz uszkodzone dwa rezystory 2 Om MR450 oraz MR451. Po wymianie elementów rdzeń grzeje się oraz pamięci.
Po włożeniu grafiki do komputera nie mam obrazu. Ale po uruchomieniu komputera ze zintegrowanej grafiki, RX 470 wykrywa ją jako "podstawowy sterowni ekranu". Po zainstalowaniu sterowników system wywala bluescreen-y. W trybie awaryjnym. Widzę, że grafika zainstalowała się jako RX 470. Profilaktycznie zaprogramowałem BIOS z techpowerup, ale bez zmian. Bez sterowników RX 470 Windows uruchamia się, ale ze sterownikami zapętla się bluescreen.


matic napisał(a):Hello!

How about the resistance and voltage to ground on coil L900 (ML900)?


L900 - 18 Om (po załączeniu zasilania 0,918V)

Czy to wina procesora?

#4 Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez matic 3 czerwca 2021, 22:39
bar007 napisał(a):oraz uszkodzone dwa rezystory 2 Om MR450 oraz MR451
The value of resistors MR450, MR451 is actually 0Ω (they are a jumpers, not 2Ω resistors).
Replace the resistors MR450, MR451 with a suitable value.

#5 Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez bar007 11 czerwca 2021, 10:13
It behaves the same on 2 Ω resistors and on 0 Ω resistors. When I connect, the monitor does not display anything. As trying to start on the integrated card, Windows hangs at startup.

Obrazek

According to the scheme, there should be 2 Ω resistors on MR450 and MR451 it's true?

I found a schematic in this topic:
https://www.elvikom.pl/schemat-amd-radeon-rx580-rx570-rx480-rx470-msi-ms-v341-t58412.html?hilit=MS%20V341

#6 Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez matic 11 czerwca 2021, 22:51
bar007 napisał(a):According to the scheme, there should be 2 Ω resistors on MR450 and MR451 it's true?
Not true. According to the schematic these resistors are 0Ω (jumpers).
Obrazek
Obrazek

Try to reflow the GPU.

Re: MSI Radeon RX 470 ARMOR 4G OC - brak obrazu


przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2021, 22:51

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.