• MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez konatsu 16 marca 2019, 15:16
Witam.

Dostałem płytę jak w temacie. Płyta miała zwarcie na głównej linii zasilania. Uszkodzone były PC28 i PC40.
Po wymianie płyta normalnie staruje, ale bez obrazu. Pobór prądu bez baterii na włączonym to 1.8A do 2.8A.
Gdy wsadzę pendrive z instalką Windowsa widzę, aktywność na pendrive(dioda LED) i zwiększa się pobór prądu.
Napięcie względem masy na cewkach
CHOKE13 - 1.345V
CHOKE 12- 5.110V
CHOKE11 - 3.387V
CHOKE 10- 1.352V
CHOKE 9- 1.072V
CHOKE7 - 1.768V
CHOKE 6- 0.900V
Wgrywałem inne wsady do U15, U16, U32. Zawsze to samo zachowanie. Czasami dłużej zajął mu start.

GPU robi się letnie, nie gorące.

Re: MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 16 marca 2019, 15:16

#2 Re: MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez sebastiank 17 marca 2019, 12:44
Na jakim prądzie płyta się zatrzyma (bez pendriv'a)?
Prąd po uzyskaniu 2,8A (w tym czasie powinno się grać przez moment GPU ) powinien spaść poniżej 2A.
Sprawdzałeś na monitorze zewnętrznym?
Skąd masz wsady którymi programowałeś kości?

#3 Re: MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez konatsu 17 marca 2019, 12:52
Zaraz po uruchomieniu pobiera 1.8A bez pendrive przez chwilę(1-2s) wzrasta do 2.2A - 2.8A i spada na 1.8A.

Z pendrive podczas odpalania instalki jest 2.8A po po jakiejś minucie spada na ~2.2A
Sprawdzałem na HDMI i DP, to samo.
Biosy mam ze strony ruskiej konkurencji

#4 Re: MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez sebastiank 17 marca 2019, 17:03
Sprawdzałeś tasiemkę i matrycę?

#5 Re: MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez konatsu 17 marca 2019, 17:32
Tak, bez tasiemki też sprawdzałem czy nie ma sygnału na hdmi i dp
Nagrałem filmik na, którym widać jak zachowuje się matryca:

20190317_180539.mp4

Temat rozwiązany.
Testowałem na patrycy HD 1366x768, Płyta pokazała obraz na WXGA++ 1600x900.
Z laptopa dostałem tylko płytę i kawałek obudowy z klawiaturą

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: MSI GS70 MS-1771 - POST i Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 17 marca 2019, 17:32