• MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez lukasrz 13 sierpnia 2020, 11:00
Witam,

Dostałem na serwis MSI GP62M 7RDX na płycie MS-16J91.

Walczę z nim na razie dopiero jeden dzień, ale nie bardzo mam jakiś konkretny pomysł co dalej.

Laptop przyszedł z usterką - nie działają wszystkie porty USB, po dotknięciu przy touchpadzie (pod nim jest chipset SR30W wyłącza się.

Jak go postawiłem na stół to o dziwo wszystko działało idealnie USB i nie wyłączał się. Wiadomo jak to jest, klient przynosi sprzęt i nagle wszystko działa :mrgreen:

Żeby wywołać usterkę rozkręciłem sprzęt i lekko zacząłem dociskać okolice chipsetu i faktycznie po takim dociskaniu laminatu komputer włączył się ale USB nie działały. Za, którymś restartem nawet przestał botować, wieszał się i restartował już za POSTem gdy miał wczytywać system.

OK więc, płyta na stół, podniosłem układ SR30W zakulowałem od nowa, zrobiłem wlut i EFEKT: BEZ ZMIAN.

Poprzedni serwis rzekomo stwierdził uszkodzenie tego układu ale nie zrobili nic, nawet nie przelutowali układu. Nie widać żeby cokolwiek robili.

Pytanie czy jeśli laptop dłuższą chwile działał mi bez zarzutu to usterka wg Was jest w chipsecie czy laminacie płyty? Bo nie bardzo widzę sens kupowania nowego układu skoro tak się sprzęt zachowuje.

Obrazek

Re: MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez Google Adsense [BOT] 13 sierpnia 2020, 11:00

#2 Re: MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez xamledyD 13 sierpnia 2020, 13:59
Witam.
Czy sprzęt jest po upadku lub zalaniu?
Bez podmiany tego układu nie będziesz miał pewności, w czym leży usterka: w starym układzie czy w laminacie. Osobiście montowałbym nowy układ, po wcześniejszym upewnieniu się że nie ma zaniżonych rezystancji na liniach które mogą uszkodzić nowy PCH.
Patrząc na cenę nowych mostów SR30W nie zastanawiałbym się bardzo, a nawet jeśli po wymianie objawy pozostaną bez zmian, to ten nowy most może służyć jako dawca, gdyż sugerując się lekturą Forum te mosty "lubią" się uszkadzać. Skoro po reballingu problem nie ustąpił, to wymiana PCH na nowy jest kolejnym krokiem w diagnostyce. Pamiętaj też o odpowiednim przygotowaniu BIOS-u przed wymianą PCH (ME Region).
Pozdrawiam

#3 Re: MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez lukasrz 20 sierpnia 2020, 16:46
Wymieniłem chipset. Windows botuje, USB działa, ale zanim zapali ekran i pojawi się logo MSI trwa to 20s więc ewidentnie ME REGION.

Pytanie czy bedzie działać normlanie czy 30minut?

Jesteś w stanie pomóc z ME REGION? Oferuje 50zł za zrobienie BIOS.

#4 Re: MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez gofer 20 sierpnia 2020, 19:50
Proszę załączyć wsad w odpowiednim dziale.

#5 Re: MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez lukasrz 21 sierpnia 2020, 10:47
Sprzęt po wymianie chipsetu działa idealnie, nie wyłącza się. Jedynie pierwszy ekran BIOS pojawia sie po 20s. Winowajcą był SR30W.

Re: MSI GP62M 7RDX, MB: MS-16J91 - Nie działają USB, czasem nie botuje, restarty

przez Google Adsense [BOT] 21 sierpnia 2020, 10:47
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).