• Modyfikacja JOVY RE-7500

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Modyfikacja JOVY RE-7500

przez Rufio 8 lutego 2011, 04:42
Witam!

Ponieważ pod koniec zeszłego roku skończyła mi się gwarancja na to urządzenie - a przez ten czas nabyłem nieco doświadczenia z pracą na nim - stwierdziłem, że czas jest na podjęcie pewnych modyfikacji tego urządzenia i uleczenie go z „niewielkich wad”, które niestety posiada…

Stacja poszła więc dzisiaj na stół…

Po pierwsze.
Nie wiem czy u wszystkich użytkowników tego urządzenia, ale u mnie na pewno występowała dość często nie kontrolowana utrata połączenia z komputerem poprzez kabel USB, jeżeli w pobliżu stacji pojawiało się jakieś inne urządzenie z dość dużym poborem prądu lub powodujące zakłócenia w sieci energetycznej. Np. czasami podczas uruchomionego profilu traciłem kontrole nad stacją, kiedy włączyłem pochłaniacz oparów umiejscowiony bezpośrednio nad stacją - tragiczne doświadczenie, bo tracisz wówczas całkowicie kontrole nad procesem. Na komputerze nie ma połączenia ze stację, a na wyświetlaczu LCD stacji wciąż istnieje komunikat o połączeniu USB. Aby odzyskać kontrolę nad stacją i odczytać aktualną temperaturę trzeba było odłączyć kabel USB i szybko ją wyłączyć i ponownie włączyć…

Próbowałem różnych rozwiązań, podłączając stację i pochłaniacz do osobnych gniazdek zasilających, stosując listwy zasilające z filtrami itp. - problem nadal występował.

Po analizie przyczyny problemów stwierdziłem, że problemem leży po stronie zastosowanego wewnątrz stacji kabla USB łączącego tylne gniado z płytą. Po pierwsze kabel jest za cienki, po drugie jest położony w wiązce zasilającej obie grzałki i nie posiada na obu końcach filtrów ferrytowych.

Założyłem wiec dodatkowy filtr ferrytowy bezpośrednio na przewód w miejscu łączenia z układem sterującym - widoczny na zdjęciu. Oryginalny przewód USB zastąpiłem również na tej samej długości innym przewodem posiadającym po obu końcach filtr ferrytowy. Może jest za krótko na 100% stwierdzenie, że to wyeliminowało problem - ale po całodniowych testach stwierdzam, że stacja nie straciła ani razu połączenia z komputerem, mimo iż robiłem wszystko aby się to stało…

Obrazek

Po drugie.
Zamierzam wymienić dolny podgrzewacz na znacznie większy montując go w konstrukcję stacji (a nie na zewnątrz jak zrobili to już inni) i zamiast jednego promiennika ceramicznego T-HTS 600W - zastosować 3 promienniki ceramiczne SHTS/1 lub 3 szt. podobnej wielkości promienniki kwarcowe - zrobiłem już rozeznanie, gdzie w pobliżu mogę wykonać laserową usługę ciecia blachy... Standardową termoparę planuję zastąpić też w przyszłości pomiarem optycznym - ale ze wzgladu duże koszty tej zamiany - są to bardziej odległe plany. Kolejną modyfikacją bedzie też sposób montowania płyt PCB w dodatkowy stelaż - ale jak już wspomniałem nie wszystko na raz i do razu.

Wszystko oczywiście będzie udokumentowane odpowiednimi zdjęciami i opisami, tak aby inni koledzy mieli również możliwość modyfikacji tego urządzenia… Liczę zatem na pomoc kolegów w realizacji przedsięwzięcia i przezwyciężeniu potencjalnych problemów technicznych...

Na dzień dzisiejszy potrzebuję pomocy od któregoś z kolegów, który siedzi w programowaniu, aby na podstawie pliku wykonawczego oprogramowania rozeznał się jak w tej stacji kontrolowana jest temperatura podczas zadanego profilu - bo ja niestety jestem w tej dziedzinie zupełnym laikiem.

Z pobieżnej analizy sterownika urządzenia wynika, że w oryginale w dolnej grzałce jest termopara podłączona ze sterownikiem poprzez gniazdo DT+/DT- oraz zewnętrzna termopara podłączona poprzez gniazdo FT+/FT-. Jednak w sterowniku jest również gniazdo niewykorzystane o oznaczeniach AT+/AT-, które można wykorzystać do termopary górnej grzałki lub dodatkowej termopary !!!

Obrazek

Obrazek

Ponieważ powszechnie wiadomo, że JOVY RE-7500 jest chińskim klonem ERSA 500, to być może jego możliwości są znacznie większe niż standartowo oferowane przez chińskiego producenta i uda nam się wycisnąć z niego wszystkie soki…

Mam też parę innych praktycznych spostrzeżeń dotyczących tego sprzętu, które nie wątpliwie przydadzą się nowym nabywcom tego urządzenia, o których napiszę później w tym wątku…

pzdr
Rufio

Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2011, 04:42

#2 Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

przez oneeye 8 lutego 2011, 07:40
Rufio napisał(a):Zamierzam wymienić dolny podgrzewacz na znacznie większy montując go w konstrukcję stacji (a nie na zewnątrz jak zrobili to już inni) i zamiast jednego promiennika ceramicznego T-HTS 600W - zastosować 3 promienniki ceramiczne SHTS/1 lub 3 szt. podobnej wielkości promienniki kwarcowe - zrobiłem już rozeznanie, gdzie w pobliżu mogę wykonać laserową usługę ciecia blachy...

Próbowałem umieścić moje 4 HTS'y wewnątrz obudowy, co skończyło się fiaskiem z kilku powodów. Oglądnij dokładnie rozmieszczenie na przykład pompki oraz trafa, to raz, a dwa, już teraz mogę Ci powiedzieć, że grzałki na zewnątrz są "zdrowsze dla stacji" - wcześniej przy standardowej grzałce cała obudowa wewnątrz była rozgrzewana, podniesienie grzałek ponad poziom górnej obudowy rozwiązało sprawę chłodzenia w stacji w 100%. Obudowa jest wręcz zimna. Pomyśl zatem co będzie działo się w obudowie jeśli uda Ci się upchać tam 2,4kW.

#3 Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

przez Rufio 8 lutego 2011, 12:30
oneeye napisał(a):Próbowałem umieścić moje 4 HTS'y wewnątrz obudowy, co skończyło się fiaskiem z kilku powodów. Oglądnij dokładnie rozmieszczenie na przykład pompki oraz trafa, to raz, a dwa, już teraz mogę Ci powiedzieć, że grzałki na zewnątrz są "zdrowsze dla stacji" - wcześniej przy standardowej grzałce cała obudowa wewnątrz była rozgrzewana, podniesienie grzałek ponad poziom górnej obudowy rozwiązało sprawę chłodzenia w stacji w 100%. Obudowa jest wręcz zimna. Pomyśl zatem co będzie działo się w obudowie jeśli uda Ci się upchać tam 2,4kW.

Tak, zastanawiałem się nad tym, dlatego wstępnie postanowiłem, że umieszczę nie 4 a 3 grzałki w poziomie. Taka powierzchnia w zupełności powinna wystarczyć. Przy tym rozwiązaniu, trafo nie przeszkadza, a co do pompki - to wystarczy ją nieco przesunąć do góry.

Odnośnie temperatury w środku stacji... Myślę, że i oryginalnie stacja mocno się nagrzewa, a to w głównej mierze poprzez zastosowane tego czarnego szkła - sprawdzone w praktyce. Oczywiście metalowy reflektor będzie koniecznością (może z izolacją termiczną), ale ja coraz bardziej skłaniam się do montażu tej samej wielkości reflektorów kwarcowych a nie ceramicznych. Głównie ze względu na gotową do montażu konstrukcję, większą wydajność energetyczną i mniejszą bezwładność cieplną - co szczególnie powinno być ważne przy kontrolowaniu procesu. Środkowy reflektor wraz z termoparą będzie włączany na stałe, a 2 pozostałe będzie można wyłączyć w razie potrzeby..

Teraz najważniejsze jest jednak dla mnie zrozumienie jak stacja kontroluje temperaturę.

Oneeye możesz zamieścić fotkę jak zamontowałeś te 4 HTSy

pzdr

Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

przez Google Adsense [BOT] 8 lutego 2011, 12:30
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).