• Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez bartekbo 23 października 2015, 16:04
Witam, mam problem z Macbook-iem A1286 płyta 820-3330. Działa tylko na zasilaczu serwisowym. Trafił do mnie jako trup, okazało się że padł główny bezpiecznik f6905 po wymianie okazało się, że płyta działa tylko na zasilaczu serwisowym. Normalnie świeci się magsafe. Ale przy podłączeniu normalnego zasilacza nie zapal się. Problem jest raczej w Onewire. W ogóle nie wykrywa zasilacza. Wymieniłem wszystkie dwa układy odpowiedzialne za Onewire U6900 i U6901 oraz sprawdziłem rezystor 2.0K. Elementy zamieniłem z sprawnej płyty. W ostateczności wymieniłem układ SMC z takiej samej też płyty ale to nie przyniosło skutku. Co jeszcze mogę sprawdzić?

Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 23 października 2015, 16:04

#2 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez pawel80 23 października 2015, 22:08
Skoro działa ci na serwisowym, wpiętym w kabel od zasilacza Apple, to i na zwykłej ładowarce w 100% sprawnej również musi zadziałać.
Czy "normalną" ładowarkę sprawdzałeś na innym sprzęcie Appla?
Podstaw inną oryginalną 85W ładowarkę Appla i wtedy sprawdź.
Profilaktycznie przeczyść złącze w ładowarce oraz gniazdo na płycie, nie zaszkodzi również podstawić drugie złącze z innego Macbooka.

#3 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez bartekbo 24 października 2015, 10:17
Podłączałem do 6 zasilaczy. Z innymi macbook-ami działa normalnie

#4 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez ADAMK101 24 października 2015, 11:14
paweł80 napisał Ci bardzo poprawną poradę!!!
Kabel MACSAFE wycięty z zasilacza lub nowy ma jednak swoje parametry zapisane w chipe wtyczki (DALLAS).
Jesli zasilacz pasuje do urzadzenia to po około jednej sekundzie zapala się zielone światełko i jeśli jest obecna bateria i wymaga ładowania , to przełączy się na pomarańczowe.
Warunkiem zmiany ciemność w zieloność jest obustronna komunikacja one-wire.
Z przykładów stary MACBOOK PRO late 2008 nie wystartuje z zasilacza 65W bez sztuczki z klawiszem i włożonej baterii.

#5 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza  [ROZWIĄZANY]

przez wojtas 24 października 2015, 12:11
Na 99% jest przebity Q7080.

#6 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez danon1 24 października 2015, 16:24
Witam
możesz podać napięcia bezpośrednio na pinach oryginalnego zasilacza (nie serwisowego) podpiętego do macbooka , czyli zmierzone na płytce dc/in ?

#7 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez bartekbo 25 października 2015, 23:38
Na oryginalnym zasilaczu 80W przy podpięciu na złączu:

PP18V5_DCIN_FUSE - 1,5V
ADAPTOR_SENSE - 0,4V

// Część posta usunąłem - Regulamin forum p. 9.2
// Vogelek23

#8 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez danon1 26 października 2015, 11:06
Zakładając że pomiar jest poprawny i że sprawdzałeś magsafe z innym macbookiem , wygląda na to że nie wzbudza się magsafe , chociaz wydaję mi się że na PP18V5_DCIN_FUSE powinno być w takim wypadku tochę wyższe napięcie .Myślę że tak na 99,9% kolega wojtas będzie miał rację . Wymień wskazany przez niego element .

#9 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez cikez 27 października 2015, 18:35
Miałem taki przypadek. uszkodzony był Q7065 i U7070
Oryginalne zasilacze Apple ( nie mylić z chińczykami co wyglądają jak apple) nie maja napięcia na wyjściu zasilacza i załącza je dopiero elektronika we wtyczce.
Dlatego oryginalna wtyczka i zasilacz laboratoryjny działa a oryginalny zasilacz nie.

Napisz czy pomogło
Pozdrawiam
Marcin

#10 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez danon1 27 października 2015, 19:04
cikez napisał(a):Miałem taki przypadek. uszkodzony był Q7065 i U7070

Przepraszam bardzo, ale nie mogę znaleźć tych elementów na schemacie ....

cikez napisał(a):Oryginalne zasilacze Apple ( nie mylić z chińczykami co wyglądają jak apple) nie maja napięcia na wyjściu zasilacza i załącza je dopiero elektronika we wtyczce.

napięcie na wtyczce jest obecne ZAWSZE ale jest niskie od 5 do 7V , proszę nie wprowadzać kolegi w błąd , ponadto nie wydaję mi się aby coś we wtyczce załączało wyższe napięcie, ponieważ jeżeli by tak było to oryginalny przewód podłączony do zasilacza laboratoryjnego zachowywałby się jak oryginalny zasilacz a tak nie jest tylko leci bezpośrednio po kablu te 18V i dlatego załącza się macbook PRAWDA ? Wydaję mi się że w tym wypadku po prostu zasilacz musi być odpowiednio obciążony prądowo aby się wbudził , a tego na pewno nie robi wtyczka .

#11 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez pawel80 28 października 2015, 01:10
Trochę offtopik.
Z ciekawości sprawdziłem swój oryginalny zasilacz od maćka 85W (A1343) i on na wyjściu ma 0,7V. Na samym dc-in też jest 0,7V i dopiero po podłączeniu do Maćka wzrasta do 18,5V, a np. na magsafe z Cinema Display Led A1316 mam 7V. Apple zaskakuje nas całe życie. :P

#12 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez cikez 28 października 2015, 11:16
danon1 napisał(a):
cikez napisał(a):Miałem taki przypadek. uszkodzony był Q7065 i U7070

Przepraszam bardzo, ale nie mogę znaleźć tych elementów na schemacie ....

Przepraszam pomyliłem schematy, w tej płycie to Q7080 a dokładniej drugi klucz jak jest przebity, to tak będzie się zachowywać laptop na oryginalnym zasilaczu

danon1 napisał(a):
cikez napisał(a):Oryginalne zasilacze Apple ( nie mylić z chińczykami co wyglądają jak apple) nie maja napięcia na wyjściu zasilacza i załącza je dopiero elektronika we wtyczce.

napięcie na wtyczce jest obecne ZAWSZE ale jest niskie od 5 do 7V , proszę nie wprowadzać kolegi w błąd , ponadto nie wydaję mi się aby coś we wtyczce załączało wyższe napięcie, ponieważ jeżeli by tak było to oryginalny przewód podłączony do zasilacza laboratoryjnego zachowywałby się jak oryginalny zasilacz a tak nie jest tylko leci bezpośrednio po kablu te 18V i dlatego załącza się macbook PRAWDA ? Wydaję mi się że w tym wypadku po prostu zasilacz musi być odpowiednio obciążony prądowo aby się wbudził , a tego na pewno nie robi wtyczka .

Nie jest obecne ZAWSZE od 5V do 7V. Wymieniłem wiele uszkodzonych przewodów i mogłem dokładnie pomierzyć napięcie i tego jestem pewien. Jest ok 0,8V. Potwierdził to zresztą kolega Pawel80. Nie sprawdzałem jak to jest rozwiązane w samym zasilaczu.

Na pewno oryginalny przewód podłączony do zasilacza laboratoryjnego nie zachowuje się jak oryginalny przewód podłączony do oryginalnego zasilacza. jednak coś we wtyczce po podłączeniu do Mac'ka załącza wyższe napięcie w samym zasilaczu.
Polecam sprawdzić kiedyś, z ciekawości, przy naprawie np. zwierając drugi klucz przy chargerze (Q7080 w 820-3330).

Pozdrawiam
Marcin

#13 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez danon1 28 października 2015, 11:56
cikez napisał(a):
Przepraszam pomyliłem schematy, w tej płycie to Q7080 a dokładniej drugi klucz jak jest przebity, to tak będzie się zachowywać laptop na oryginalnym zasilaczu

nie ma sprawy ;)

cikez napisał(a):
Nie jest obecne ZAWSZE od 5V do 7V.

.. możliwe, teraz ja przepraszam , ale wszystkie które tu mam, teraz, A1222 85W i A1330 60W mają po ok 6,5V , być może się pospieszyłem ...

cikez napisał(a):.

Na pewno oryginalny przewód podłączony do zasilacza laboratoryjnego nie zachowuje się jak oryginalny przewód podłączony do oryginalnego zasilacza. jednak coś we wtyczce po podłączeniu do Mac'ka załącza wyższe napięcie w samym zasilaczu.
Polecam sprawdzić kiedyś, z ciekawości, przy naprawie np. zwierając drugi klucz przy chargerze (Q7080 w 820-3330).

niestety tu, dalej nie mogę się zgodzić ... bo właśnie z ciekawości już to sprawdziłem ... zasilacz z odciętą linią ADAPTOR_SENSE i tak "wstaje" do swojego nominalnego napięcia ( na wszelki wypadek sprawdziłem to jeszcze 3 sek. temu ...)

Pozdrawiam

#14 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez cikez 28 października 2015, 13:53
danon1 napisał(a):niestety tu, dalej nie mogę się zgodzić ... bo właśnie z ciekawości już to sprawdziłem ... zasilacz z odciętą linią ADAPTOR_SENSE i tak "wstaje" do swojego nominalnego napięcia ( na wszelki wypadek sprawdziłem to jeszcze 3 sek. temu ...)

Pozdrawiam

Zmierzyłem właśnie na swoim testowym, oryginalnym zasilaczy i również po odpięciu "ADAPTER_SENSE" pojawia się po chwili podaje 16,5V

#15 Re: Macbook Pro 15 820-3330 Problem z wykrywaniem zasilacza

przez bartekbo 2 listopada 2015, 13:14
Po wymianie Q7080 sprzęt się ładuje na zwykłej ładowarce. Dzięki za zainteresowanie