danon1 napisał(a):cikez napisał(a):Miałem taki przypadek. uszkodzony był Q7065 i U7070
Przepraszam bardzo, ale nie mogę znaleźć tych elementów na schemacie ....
Przepraszam pomyliłem schematy, w tej płycie to Q7080 a dokładniej drugi klucz jak jest przebity, to tak będzie się zachowywać laptop na oryginalnym zasilaczu
danon1 napisał(a):cikez napisał(a):Oryginalne zasilacze Apple ( nie mylić z chińczykami co wyglądają jak apple) nie maja napięcia na wyjściu zasilacza i załącza je dopiero elektronika we wtyczce.
napięcie na wtyczce jest obecne ZAWSZE ale jest niskie od 5 do 7V , proszę nie wprowadzać kolegi w błąd , ponadto nie wydaję mi się aby coś we wtyczce załączało wyższe napięcie, ponieważ jeżeli by tak było to oryginalny przewód podłączony do zasilacza laboratoryjnego zachowywałby się jak oryginalny zasilacz a tak nie jest tylko leci bezpośrednio po kablu te 18V i dlatego załącza się macbook PRAWDA ? Wydaję mi się że w tym wypadku po prostu zasilacz musi być odpowiednio obciążony prądowo aby się wbudził , a tego na pewno nie robi wtyczka .
Nie jest obecne ZAWSZE od 5V do 7V. Wymieniłem wiele uszkodzonych przewodów i mogłem dokładnie pomierzyć napięcie i tego jestem pewien. Jest ok 0,8V. Potwierdził to zresztą kolega Pawel80. Nie sprawdzałem jak to jest rozwiązane w samym zasilaczu.
Na pewno oryginalny przewód podłączony do zasilacza laboratoryjnego nie zachowuje się jak oryginalny przewód podłączony do oryginalnego zasilacza. jednak coś we wtyczce po podłączeniu do Mac'ka załącza wyższe napięcie w samym zasilaczu.
Polecam sprawdzić kiedyś, z ciekawości, przy naprawie np. zwierając drugi klucz przy chargerze (Q7080 w 820-3330).
Pozdrawiam
Marcin