• Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 17 grudnia 2021, 16:24
Macbook air A1466 820-00165-A early 2015
Jak że mam mało styczności sprawiłem sobie coś do testów. Laptop po zalaniu ale wszystko poszło w płytkę gładzika. Płyta nie była zalana. Gładzik z klawiaturą wymienione i laptop włącza się i działa. Zainstalowałem system. Tyle że wentylator działa na maxa.
Dotychczas przekulkowałem układ smc - podobno to częsty problem. Podmieniony układ U5800 ( mam jeszcze drugą taką płytę ale w pełni sprawną). Sprawdzone połączeania do sensorów Q5810, Q5830, Q5860. W programie hwmonitor wychodzą takie pomiary temperatur.
Obrazek
Gdzie szukać tych sensorów?

Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez Google Adsense [BOT] 17 grudnia 2021, 16:24

#2 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez mayss 17 grudnia 2021, 21:30
Ewidentnie nie odczytuje informacji z wielu sensorów. Same sensory mogą być sprawne. Na ogół gdy w makach występuje awaria dużej ilości uszkodzeń sensorów to brak jest zasilania na danych liniach. Na początek sprawdź napięcia i rezystory podciągające. Jaki raster kulek dawałeś pod SMC? 0.3?

#3 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 18 grudnia 2021, 15:20
Co do kulek to nie pamiętam na czym staneło. Pamiętam że robiłem to na 2 razy. Za pierwszym razem użyłem chyba 0,45mm ale po tym laptop nie włączył sie. Więc zrobiłem jeszcze raz ale na mniejszych kulkach - chyba 0,35 i laptop normalnie się uruchomił.
Dzisiaj chiałem pomierzyć napięcia na układie U5800 więc podłaczyłem płytę bez baterii, gładzika i klawiatuty. Oczywiście od ich braku są błedy temperatur ale pozostałe temperatury są poprawne.
Obrazek
Układ U5800 jest zasilany i rezystory wokół niego mają poprawne wartości.

#4 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez Vogelek23 18 grudnia 2021, 15:36
Proszę wykonać i opublikować wyniki testu AHT - po włączeniu komputera od razu wcisnąć i trzymać klawisz D, aby wywołać test. Jeśli klawisz D nie wywoła testu, proszę spróbować z klawiszami ALT+D. Na trackpadzie jest czujnik temperatury otoczenia, więc jakiekolwiek problemy czy to z trackpadem, czy z jego taśmą, skutkują wysokimi obrotami wentylatora - zamieść zdjęcia obu końców taśmy trackpada od strony styków, a także wyraźne zdjęcie gniazda trackpada na płycie.

#5 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 18 grudnia 2021, 20:23
Oto wyniki testu i zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Test był robiony bez zasilacza z tąd komunikat o błędzie. Nie wiem czemu jest też błąd kamery - ona działa prawidłowo. No i błąd wentylatora - ale on faktycznie chodzi na maxa.
Taśmy i gniazdo trackpada czyste i prawidłowo działające. Po prostu w trakcjie testu z poprzedniego postu trackpad i bateria były odłączone. Z tąd wysokie temperatury na nich.
Nie rozumiem jednak dlaczego temperatury które były błędne wcześniej wtedy działały prawidłowo?

#6 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez pawel80 18 grudnia 2021, 21:45
8 i 9 pin liczone z prawej na pierwszym zdjęciu taśmy nie wyglądają za dobrze. Przemież je miernikiem a dla pewności podstaw nową i wtedy przetestuj.

#7 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez Vogelek23 18 grudnia 2021, 22:11
Taśma trackpada jest do wymiany - nie ma się co bawić w czyszczenie ani łatanie, bo ścieżki na tej taśmie korodują już pod czarnym lakierem.

#8 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 18 grudnia 2021, 22:45
Faktycznie przyznaję nie widziłem tej korozji na taśmie. Wyczyściłem ją i zmierzyłem i jest dobra. Na razie do testów musi wystarczyć zanim przyjdzie nowa.
Obecnie tak wyglądają temperatury.
Obrazek

#9 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez Vogelek23 19 grudnia 2021, 06:15
Odłącz baterię, pozostaw wszystko inne podłączone i zamieść odczyty z HWMonitor. Potem wykonaj test AHT jeszcze raz i zamieść zdjęcie z wyniku testu.

#10 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 19 grudnia 2021, 12:00
Oto zdjęcia.
Obrazek
Obrazek

#12 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez pawel80 19 grudnia 2021, 22:52
Nie zaszkodzi również zrobić kompletny P-ram (3- razy reset przy starcie Air-a przez przytrzymanie command, option P,R) reset i ponowić test.
Ładowarka Mage safe orginalna?
ps. Zamieszczane zdjęcia proponował bym robić w mniejszej rozdzielczości, gdyż bardzo długo się ładują.

#13 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 20 grudnia 2021, 10:40
Bateria na której testuje jest oryginalna i sprawna. Ładowarki mam 2 i obie orginalne i sprawne. Nie napisałem tego ale wcześniej robiłem resety pram i smc ale nic to nie zmieniło. Teraz wykonałem ponownie i dalej to samo.
Obrazek
Obrazek
Obecnie wszystkie temperatury pokazuja poprawne wartości a wentylator dalej chodzi na pełnej prędkości.

#14 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez Vogelek23 20 grudnia 2021, 14:11
Proszę zmierzyć napięcia do masy oraz - jeśli dysponujesz oscyloskopem - zamieścić oscylogramy z pinów 11 i 12 układu U5800 (EMC1704). Częścią wspólną tego układu oraz kamery (która zgłasza błąd w teście AHT) jest właśnie szyna SMBus. Dobrze by też było, abyś zamieścił wyraźne fotografie SMC oraz U5800.

#15 Re: Macbook Air A1466 - wentylator kręci sie na max

przez bartek2613 21 grudnia 2021, 00:56
Ze zrobienim zdjęć układów nie ma problemu.
Obrazek
Obrazek
Od razu dodam odnośnie zdjęcia SMC to rysy na laminacie to tylko zdrapana solder maska. Scieżki są całe. Już tak było przed tym jak ściągałem smc do kulkowania. Ścieżki sprawdzałem jak SMC było ściągnięte.
Co do wykonania pomiarów to mam problem i proszę o doprecyzowanie. Czy te pomiary mogą być wykonane na "samej" płycie czy wszystko musi być podłączone w sensie klawiatura, kamera itd.
Jeśli sama płyta wystarczy to napięcia na U5800:
pin 11 i 12 - 3.3V.
Co do oscylogramów to nie mogę ustawić nic sensownego. Chodzi mi o to że na tych pinach pojawiają sie jakieś przebiegi ale to tylko kilka może kilkanaście impulsów. Tyle ze następna paczka jest już z inna częstotlowością i jedyne co widzę to to że "coś było".

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).