• Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

przez wovskee 18 lipca 2019, 11:11
Witam. Trafił do mnie laptop Lenovo Z51-70, main: LA-C282P Rev: 1.0 jeżeli potrzebne jeszcze jakieś oznaczenia to podam. Problem jest nieco dziwny dlatego potrzebuje wskazówek od bardziej doświadczonych.
A mianowicie: Uruchamiam laptopa, normalnie pracuje 1-2 godziny po czym nagle laptop się wyłącza, jak by wyjął wtyczkę zasilania a nie było baterii. Ponowna próba włączenia wygląda tak że zaczyna ładować system i znowu następuje odcięcie zasilania. (Laptop się nie uruchamia ponownie ,za każdym razem trzeba uruchomić klawiszem power.) Zauważyłem wtedy że im dłuższy robię odstęp czasu przed ponownym włączeniem tym dłużej zasilanie jest podtrzymane. Przy szybkich próbach załączenia nawet nie zdążę wejść do biosu. Nasuwa się myśl że coś się przegrzewa i kiedy stygnie znowu zaczyna działać ale nie do końca... A i jeszcze touchpad- najpierw nie działał, potem chwile działał, potem znowu nie.
Przechodząc do spraw technicznych: Rozkręciłem sprawdziłem chłodzenie, podobno laptop był już w innym serwisie, podmieniali ramy, wymieniali paste, problem pozostał. Pomierzyłem napięcia:
PU402-5,11V
PU401-3,36V
PU501-1,37V
PU801- 1,046V
PL303- 0,235V (bez baterii)
PL902-PL904 - 0V
PU1101- napięcie waha się od 1,34V do 1,82V jest niestabilne, zauważyłem że zmienia się zależnie od obciążenia procesora, kiedy komputer jest w stanie spoczynku jest ok 1,34V, 1,45V cały czas pływając, kiedy lekko obciążę procesor np uruchamiając przeglądarkę wskakuje na 1,6V-1,74V.. czy to tak ma być?
Podczas pracy na laptopie cewka Pl1102 miała temp. ok 52°C
Uruchomiłem FurMarka. Test przeszedł bez problemu, temp GPU ok 74°C i w momencie kiedy chciałem zapisać sobie wyniki, ciach, zgasło wszystko, znowu nie chce wstać. Odczekałem, laptop uruchamia się za każdym razem, brak jakichkolwiek komunikatów o problemie, jedynie co zdążyłem zauważyć to 2 sekundy przed zgaśnięciem wentylator ruszył na max obrotów. Próbuje kolejny test, niestety teraz sprawa wygląda tak że jak tylko kliknę na start to po 1 s laptop się wyłącza, wentylator kręci się powoli, tauchpad caly czas działa. Próbowałem podczas pracy podgrzewać płytę w różnych miejscach, ale bez rezultatu. Zasilacz też podmieniony. Jakieś pomysły co może być, co jeszcze sprawdzić?

Re: Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

przez Google Adsense [BOT] 18 lipca 2019, 11:11

#2 Re: Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

przez xamledyD 18 lipca 2019, 11:38
Witam.
Ustaw w BIOS-ie grafikę na "UMA only" (wyłączając grafikę AMD) i sprawdź, czy problem nadal występuje.
Pozdrawiam

#3 Re: Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

przez Rayu85 18 lipca 2019, 12:13
Miałem podobny problem w HP Elitebook (dokładnego modelu nie pamiętam).

W moim przypadku wszystko było ok do puki nie została porządnie obciążona grafika np przez jakiś program do grafiki. W momencie obciążenia skok temperatury był z 45°C do 110°C (w ok 0,5sek) i momentalne wyłączenie komputera.

Po dokładanym obejrzeniu układu było widać że ktoś czyścił pastę termo przewodzącą śrubokrętem i wydrapał "nowe ścieżki" robiące zwarcie. Pomogło wymienienie GPU. Ten model miał grafikę jako osobny moduł.

#4 Re: Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

przez wovskee 22 lipca 2019, 10:10
A więc tak:
Wyłączyłem grafikę AMD. Zrobiłem 2 testy wydajności i... nic, nie wyłączył się. A więc włączam ponownie grafikę, aby zweryfikować czy usterka powróci. Niestety, laptop chodzi nieugięcie, kilka testów furmarkiem, dociskanie płyty, podgrzewanie, włączanie wyłączanie... cały czas działa. Obawiam się, że problem powróci w niedługim czasie, a najpewniej zaraz po oddaniu klientowi :)

Re: Lenovo Z51-70, LA-C282P Rev: 1.0 Odcina zasilanie, problem ze startem.

przez Google Adsense [BOT] 22 lipca 2019, 10:10
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).