• Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ

przez dir 7 grudnia 2023, 15:30
Lenovo Yoga 500-15IBD płyta LT41 Wistron 14217-1 mam problem z ISL95520HRZ Datasheet i nie mam pewności czy VCC zasilanie to na n.29 tam idzie??

Re: Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ

przez Google Adsense [BOT] 7 grudnia 2023, 15:30

#2 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD

przez matic 7 grudnia 2023, 16:49
Hello!

DCIN (18)= Main input power supply of an internal LDO regulator providing power to the chip.
VDD (19)= Output of the internal LDO regulator.
VDDP (20)= Input power supply for the gate drivers.
Obrazek

#3 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD

przez dir 7 grudnia 2023, 19:15
matic napisał(a):DCIN (18)= Main input power supply of an internal LDO regulator providing power to the chip.

Czyli tam powinno być ok 19V, to ja mam ok 2,9V myślę że to jest wina PR4437 proszę powiedzieć jaką wartość powinien mieć rezystor bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania (czyżby 2Ω ?? bo z pomiaru wynika że u mnie jest ok 4kΩ).
Obrazek

#4 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD

przez Vogelek23 7 grudnia 2023, 19:59
dir napisał(a):bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania
:wtf: Ustawiłeś sobie doświadczenie = 2, więc takie pytania w ogóle nie powinny być na tym poziomie zadawane. 2R2 to rezystor 2,2Ω - litera R jest tutaj tożsama z separatorem dziesiętnym. Analogicznie rezystor 6K8 to 6,8kΩ, 1M2 to 1,2MΩ a R33 lub 0R33 to 0,33Ω = 330mΩ (miliomów). Jeśli PR4437 ma 4kΩ to oczywiście jest uszkodzony. Sprawdź przy okazji, czy bezpiecznik F4302 jest cały (to ten na wejściu zasilania, zaraz za gniazdem ładowania).

#5 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ  [ROZWIĄZANY]

przez matic 8 grudnia 2023, 00:13
Vogelek23 napisał(a):2R2 to rezystor 2,2Ω - litera R jest tutaj tożsama z separatorem dziesiętnym
Usually yes, but not in this case. Charms of Wistron...
The marking of 2.2Ω resistor in this case would be: 2D2Rxx

dir napisał(a):proszę powiedzieć jaką wartość powinien mieć rezystor bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania (czyżby 2Ω ??
Yes, true.
The marking 2R2F in this case means as follows:
2R -> Resistance 2Ω
2 -> Package 0402
F -> Tolerance 1%

By the way, the damage on this resistor is usually related to the damaged charger chip or damaged capacitor PC4435.
Measure the resistance to ground on pin 18 of charger chip.

#6 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ

przez dir 8 grudnia 2023, 12:01
Vogelek23 napisał(a)::wtf: Ustawiłeś sobie doświadczenie = 2, więc takie pytania w ogóle nie powinny być na tym poziomie zadawane.

Tu mógłbyś sobie odpuścić zgryźliwość, pytam bo jak widać nawet w twoim przypadku

Vogelek23 napisał(a):
2R2 to rezystor 2,2Ω - litera R jest tutaj tożsama z separatorem dziesiętnym

Usually yes, but not in this case. Charms of Wistron...
The marking of 2.2Ω resistor in this case would be: 2D2Rxx

dir napisał(a):
proszę powiedzieć jaką wartość powinien mieć rezystor bo 2R2F-GP, jest dla mnie nie do rozszyfrowania (czyżby 2Ω ??

Yes, true.
The marking 2R2F in this case means as follows:
2R -> Resistance 2Ω
2 -> Package 0402
F -> Tolerance 1%
, też nie wiesz wszystkiego i dla tego pytam bo nie jestem na tyle pewny siebie.

matic napisał(a):Measure the resistance to ground on pin 18 of charger chip.

Rezystencja przy rozlutowanym PR4437 wynosi ok 30MΩ.

#7 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ

przez Vogelek23 8 grudnia 2023, 12:34
Cóż, kładę uszy po sobie, bo nie popatrzyłem na schemat lecz sugerowałem się tym, że jest to oznaczenie na elemencie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Istotnie, w tym konkretnym przypadku (schemat Wistron) litera R jest tożsama z symbolem Ω. Czyli nomenklatura typu 6K8R (6,8kΩ - litera K występuje jako separator dziesiętny dla tysięcy Ω), 1M2R (1,2MΩ - litera M jako separator dziesiętny dla milionów Ω) czy 0D33R (0,33Ω - D to separator dziesiętny dla Ω). Natomiast w praktyce, czy zamontujesz w tym miejscu 2Ω czy 2,2Ω, to nie będzie miało żadnego znaczenia.

#8 Re: Lenovo Yoga 500-15IBD - brak napięć na ISL95520HRZ

przez dir 11 grudnia 2023, 16:49
matic napisał(a):By the way, the damage on this resistor is usually related to the damaged charger chip or damaged capacitor PC4435.
Measure the resistance to ground on pin 18 of charger chip.

Wymieniłem rezystor PR4437 i na wszelki wypadek PU4405 i wszystko jest w porządku.