• Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez jendrasso 17 kwietnia 2019, 12:09
Witam, laptop jak w temacie, klawiatura i touchpad nie funkcjonują z moją płytą, kontrolery przez usb oraz dotyk działają. nowa klawiatura również niestety nie funkcjonuje, wgrywałem wsady z tego posta lenovo-yoga-300-11ibr-bm5488-t55346.html?hilit=300%2011IBR
ale nie rozwiązało to problemu, podczas próby wykrycia mniejszej kości U24 U26 programator wyświetla błąd jak na zdjęciu. Większą kość U3 można zaprogramować bez problemu.
Obrazek

Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez Google Adsense [BOT] 17 kwietnia 2019, 12:09

#2 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz rouchpad

przez xamledyD 17 kwietnia 2019, 14:11
Witam.
Próbowałeś zaprogramować mniejszą kość ręcznie wybierając jej typ z rozwijanych listboksów po lewej stronie okna programu?
Podmieniałeś kość na inną?
Czy laptop nie był wcześniej zalany?
Pozdrawiam

#3 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez jendrasso 17 kwietnia 2019, 14:46
śladów zalania brak, nie podmieniałem kości na inną,
Udało mi się zaprogramować kość po słusznej uwadze administratora, model kości to MX25L512C, wgrałem wsad z forum ale niestety bez zmian. Zauważyłem że po uruchomieniu przez parę sekund klawiatura działa, czasami uda się wejść do biosu, i nawet przełączyć karty, po paru sekundach zamraża. Co można by było jeszcze sprawdzić?

#4 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez matic 17 kwietnia 2019, 21:57
Connect an external USB keyboard and mouse and check, if they are working.

#5 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez jendrasso 17 kwietnia 2019, 22:47
tak są, działają bez problemu, dotyk też

edit:
Co może odpowiadać w tej płycie za pracę klawiatury i touchpada? Wymieniłem KBC na nowe ale bez zmian.

#6 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez Vogelek23 17 lipca 2019, 16:40
jendrasso napisał(a):Co może odpowiadać w tej płycie za pracę klawiatury i touchpada? Wymieniłem KBC na nowe ale bez zmian.
Na przykład zawartość wsadu EC/KBC (układ U24). Jeśli masz możliwość, wymień ten układ na nowy i zaprogramuj oryginalnym wsadem. Jeśli problem nie ustąpi, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że uszkodzona jest hybryda.

#7 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez michalmwp 18 lipca 2019, 11:02
Miałem taki sam problem i problem rozwiązał reballing CPU.
Z lektury innych forów wynika że jest to częsta przypadłość tych płyt i pomaga dopiero powyższe działanie.

#8 Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez jendrasso 18 lipca 2019, 14:05
Proszę o instrukcję w jaki sposób udało Ci się zdjąć cpu z tej płyty bez uszkodzenia/zerwania padów, układ jest przyklejany na narożnikach i pod nimi klejem który pod wpływem topnika i ciepła się nie rozpuszcza. Ja jak i zapewne wielu użytkowników będą wdzięczni za skuteczną metodę zdejmowania układów na płytach lenovo

Re: Lenovo YOGA 300-11IBR BM5488_FPC_V1.4 nie działa klawiatura oraz touchpad

przez Google Adsense [BOT] 18 lipca 2019, 14:27
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).