• Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez darole 17 stycznia 2019, 17:36
Tym razem trafił w moje ręce model gamingowy.
Po włączeniu podświetla się klawiatura, rusza mniejszy wentylator, za jakiś czas większy, ładowana jest bateria i to wszystko. Matryca nawet nie włącza podświetlenia. Na wyjściu HDMI także nie ma obrazu.
BIOS przeładowany, pamięci podmieniane, podgrzane powietrzem mostek oraz grafika - bez zmian.
Pomiary napięć na dławikach:
PL302 7,75V
PL120 5,18V
PL702 1.08V
PL404 5,20V
PL402 3,39V
PL502 1,39V
PL902 0,895V
PL903 0,895V
PL904 0,895V
PL104 1,74V
PL103 1,74V
PL102 1,74V

Co jeszcze można sprawdzić ?

Model płyty:
ZIVY2 LA-B111P Rev: 1A

Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2019, 17:36

#2 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez Lesio23 17 stycznia 2019, 17:44
BIOS przeładowany

Tzn? Przeprogramowałeś jeszcze raz tym samym wsadem czy zupełnie innym ?

#3 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez darole 17 stycznia 2019, 18:22
Innym.

#4 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez Lesio23 17 stycznia 2019, 20:26
Programujesz komplet czyli bios + EC?

#5 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez maciek1221 17 stycznia 2019, 21:14
Wydaje mi się, że powinieneś podstawić taśmę matrycy (jeżeli boisz się rozkładać dotyk to kup taśmę i podepnij pasującą matrycę).
Jaki pobór prądu włączonego laptopa?
Pzdr

#6 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez darole 18 stycznia 2019, 17:25
Programowałem tylko układ U4, nie mam programatora wewnętrznych pamięci układów kbc. Pobór prądu przed włączeniem 11mA a po włączeniu 1,7-1,8A.
Próbowałem tricków znalezionych w sieci polegających na kombinacji różnych przyciśnięć włącznika jak np. ta:
https://www.techinferno.com/index.php?/ ... ios-reset/
albo to:
"1. unplug the AC adapter and take out the battery
2. push the power button 10 times in a row at one second intervals. Next, push and hold the power button for 30 seconds. Then put the battery back in and push the power button…
* press and hold the Power Button for 15 seconds.
3. Plug in the charger / adapter if needed and power up the system to see if the problem was resolved."
https://www.youtube.com/watch?v=tnL4QyAzlTY

Nadal bez zmian.

#7 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez Lesio23 18 stycznia 2019, 17:44
Nie wiem czy w tym modelu również tak jest, ale przełączanie obrazu na zewnętrzne źródło jest dopiero możliwe pod systemem.
Czy podpinasz hdmi z odpietą taśma LVDS??

#8 Re: Lenovo Y70-70 Touch brak obrazu

przez darole 21 stycznia 2019, 18:00
Uruchamiałem z taśmą wpiętą w złącze jak i z wypiętą przy podłączonym kablu hdmi i również nie ma obrazu w obu przypadkach.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).