• Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez kuczus 2 stycznia 2013, 09:37
Przede wszystkim poszukuje wsad do biosu z laptopa Lenovo x60s (1703-AN3)
Po wgraniu z poziomu windowsa nowego biosu z strony producenta laptop został zrestartowany, po czym zwisnął na logo lenovo. Po parunastu minutach nadal wisiał na logo, dysk nie pracował. Po wyjęciu baterii (w celu restartu laptopa ponieważ nie można było go wyłączyć z przycisku), laptop uruchamia się, czarny ekran, wiatrak nie kręci. O dziwo przestały świecić się diody na przedniej i tylnej części klapy matrycy. Ładowanie nie działa. Laptop pobiera 0,5A uruchamia się normalnie z przycisku power.

Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez Google Adsense [BOT] 2 stycznia 2013, 09:37

#2 Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez dodommc 2 stycznia 2013, 12:58
Miałem podobny problem z jakimś nowszym asusem. W necie brak wsadów biosu do pobrania, a na stronie producenta tylko update pod winde. Wystarczyło zadzwonić do serwisu asusa z pretensjami, że po wgraniu biosu, pobranego z ich strony, komputer przestał działać, i że nie chcę płacić za naprawę usterki, powstałej z ich winy (na update bios nie mam wpływu po uruchomieniu pliku, więc nie mogłem tego źle wykonać). Poinformowałem, że bios mogę sam zaprogramować, ale potrzebuję właściwego wsadu. Jeszcze tego samego dnia, wsad biosu dostałem mailem.

P.S. A sprawdziłeś, czy kopia oryginalnego biosu nie została zapisana na dysku twardym? Niektóre narzędzia do update bios zapisują odczytany wsad na hdd.

#3 Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez kuczus 2 stycznia 2013, 14:45
Wpadłem na ten sam pomysł przed sylwestrem. Dziś rano zaprogramowałem kość z backupu i nadal laptop zachowuje się tak samo... Może jakoś zaszyfrowany jest ten bios? Może gdzieś trzeba poddać edycji zawartość którejś komórki? W załączniku backup biosu i logi z programowania.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez dodommc 2 stycznia 2013, 15:31
Spróbuj ten wsad:

#5 Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez kuczus 2 stycznia 2013, 17:50
Niestety po wgraniu wsadu kolegi, nadal 0,5A i czarny ekran, wiatrak w bezruchu.

#6 Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez kuczus 14 stycznia 2013, 12:04
Udało mi się dorwać używaną płytę główną sprawną, niestety po przelutowaniu z niej biosu do mojej nadal płyta nie uruchamia się poprawnie, nadal 0,5A, czarny ekran. Najprawdopodobniej do przeprogramowania wsad w układzie KBC: F2116BG20V H8S/2116V Jest to układ BGA, więc nie mam adaptera do niego i możliwości upewnienia się, czy to aby na pewno jego wina. Ograniczenia czasowe również uniemożliwiają mi przelutowanie układów między płytami. Dla potomnych w załączniku odczyt z BIOSU SST.
Również zamieszczam znalezione informacje które u mnie nie zadziałały:
Try that :
Unplug the power cord and the battery.
Press the 'Power' Button 10 times repeatedly.
Then hold the 'Power' Button down for 25 seconds.
Put the battery back in and plug the power cord back in.
Turn on the system.
Keep us posted.

The Secret Thinkpad Powerbutton Code To Bring Dead Laptops Back To Life

Two months ago, I got a new laptop. It’s a Lenovo Thinkpad z61t. I actually ordered a t61, but I accidentally got the z61 instead — and, I actually really like it. It’s quite similar to the t61, but a little smaller and lighter. I was worried that the smaller part would be a problem, but I’ve gotten used to it. I really like the fact that it’s much lighter than my old t42. It just makes it seem so much more usable on the go. Lugging out the t42 was always a chore.

Anyway, I was at the Office 2.0 conference today, where I was giving a little presentation on the Techdirt Insight Community, and about an hour before the presentation, I went to find a quiet place to practice the presentation… and discovered that my brand new laptop wouldn’t work. I knew something was wrong when the “sleep” light wasn’t lit. I started to get worried when I plugged in the laptop and the battery light didn’t light up. Then I noticed that even though the machine had been asleep, it was really really hot. Pushing the power button did nothing. No lights were on and nothing seemed to get them to turn on. I pulled out the battery and put it back in and that did nothing as well.

So I called up IBM support and explained the situation. The guy on the other end then let me in on the secret power button code to revive your dead Thinkpad. After assessing the situation (totally dead laptop) he warned me: “Okay, this is going to sound totally bizarre, but I want you to give this a try…” He then had me unplug the AC adapter and take out the battery. Then, you push the power button 10 times in a row at one second intervals. Next, you push and hold the power button for 30 seconds. Then you put the battery back in and push the power button… and she lives. The computer came back, good as ever.

I asked the guy what the power button pushing incantation did and he said “static discharge” so apparently there was some sort of static that caused a short or something. I tried to get the guy to explain in more detail what happened, but he said “dude, you know as much as I do… but your machine is working.”

And so it is.

So, if you happen to have a Thinkpad that suddenly drops completely dead for no reason, try the power button trick.

Forget up, up, down, down, left, right, left, right, B, A. This little code is now the coolest “cheat” code I know…

Re: Lenovo x60s problem po flashowaniu biosu

przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2013, 12:04