• Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

przez zborek91 30 grudnia 2021, 20:46
WITAM

Pacjent lenovo ThinkPad t460s
BT460 NM-A421
REV 3.0

Mam problem z wgraniem ponownie oryginalnego wsadu bios. Zgrałem sobie oryginalny bios i zapisałem na komputerze, następnie wgrałem inny bios nie jestem pewny czy poprawny, nowy bios nie zadziałał. Po włączeniu zapala się dioda na włączniku i po chwili gaśnie, następnie wgrałem oryginalny wsad biosu ale problem nie ustał, laptop nadal się nie uruchamia zapala się dioda i od razu gaśnie, wyczyściłem również pamięć CMOS.
Czy jest to możliwe że uwaliłem płytę wgrywając zły bios?
Dodam również, że w połowie sprawdzania poprawności zapisu wyskakuje błąd mimo wielokrotnego wgrywania biosu.
Dodam również, że to moje początki z programowaniem bios.

Re: Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

przez Google Adsense [BOT] 30 grudnia 2021, 20:46

#2 Re: Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

przez Vogelek23 30 grudnia 2021, 22:36
Pytanie podstawowe - w jakim celu wgrywałeś nowy wsad? Czy z urządzeniem były przed wgraniem jakieś problemy? Jeśli tak, to jakie?

#3 Re: Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

przez zborek91 30 grudnia 2021, 23:32
Vogelek23 napisał(a):Pytanie podstawowe - w jakim celu wgrywałeś nowy wsad? Czy z urządzeniem były przed wgraniem jakieś problemy? Jeśli tak, to jakie?

Z urządzeniem nie było problemu heh chciałem się nauczyć wgrywać wsad do biosu, myślałem że jak zgram stary wsad i spowrotem go wgram to będzie działać :frustry:

Dobra mam pewne rozwiązanie, używałem oprogramowania ch341A w wersji 1.29 po zainstalowaniu wersji 1.38 udało mi się wgrać biosa z tego forum i zadziałał ale wyświetla błąd "bad crc of security settings in efi variable" dodatkowo pyta o jakieś hasło do biosa jak próbuje wgrać oryginalnego biosa to laptop nie uruchamia się, może przez to, że zgrałem go starszą wersja oprogramowania?

#4 Re: Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 31 grudnia 2021, 14:21
zborek91 napisał(a):myślałem że jak zgram stary wsad i spowrotem go wgram to będzie działać
Myślał indyk o niedzieli... A na forum tyle się trąbi, że to tak nie działa, że wgrywasz byle co, wracasz do oryginalnego wsadu i musi działać. Jeśli wgrałeś wsad BIOS od innego modelu płyty, to w najgorszym wypadku mogłeś zablokować konfigurację mostu PCH i go "zbrickować" (czytaj: uszkodzić płytę na amen). Jeśli nie wiesz, co to jest ME Region, jak ustalać jego długość i offset oraz co można z nim zrobić, aby nie zablokować PCH, to najpierw naucz się teorii, a potem bierz się za praktykę. Masz do dyspozycji dział PIASKOWNICA, gdzie możesz zadawać pytania o podstawy.

Jeszcze dużo w swoim życiu napsujesz, zanim się czegokolwiek nauczysz - szkoda jednak psuć nieodwracalnie to, co działa w pełni poprawnie. Dlatego zalecam zakup niesprawnych laptopów, abyś miał na czym trenować i finalnie robił dokładnie odwrotnie: naprawiał coś, co jest uszkodzone. Inwestycji nie unikniesz - nauka kosztuje.

I jeszcze jedno - odstaw tego CH341A do lamusa, bo to nie jest programator, tylko chińska zabawka dla grzecznych dzieci. Zainwestuj w TL866 II Plus, jeśli chcesz się czegoś nauczyć i mieć porządne narzędzie, które nie uszkodzi ani nie zmodyfikuje wsadu przy odczycie/zapisie.

#5 Re: Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

przez zborek91 31 grudnia 2021, 15:27
Oki to ja idę pobawić się w piaskownicy a lapek jest poświęcony i tak na straty więc tragedii nie ma ogólnie to działa ale nie na oryginalnym wsadzie muszę jakoś usunąć hasło z bios (lapek napewno nie jest kradziony) ale na tym forum raczej nie powinno się prosić o pomoc w pomijaniu hasła.

Re: Lenovo ThinkPad t460s nie działa na oryginalnym wsadzie bios

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2021, 15:27