• Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez dysk1 22 listopada 2023, 22:37
Dzień Dobry,

zakupiłem sobie laptopa Lenovo ThinkPad E480, zauważyłem że był lutowany bios to chciałem sobie zaktualizować do najnowszej wersji. Podczas aktualizacji coś poszła nie tak i laptop przestał się włączać. Na szczęście przed aktualizacją zrobiłem dump'a układu. Więc uradowany, że mam działający wsad wgrałem go do kości ku mojemu zdziwieniu laptop nadal się nie uruchamia. No to myślę może ześwirował KBC. Zrobiłem dump'a KBC wyczyściłem go i dałem mu się zaprogramować z biosu. Niestety dalej to samo. Wyczyściłem ME region wgrałem wsad na nowo, dalej to samo. Wypróbowałem jeszcze dwa inne wsady zrobione ze strony producenta i nadal to samo.
Za każdym razem reakcja jest taka sama. Po wsadzeniu ładowarki, bateria się ładuje i sygnalizuje to dioda. Mignie dwa razy dioda na włączniku. Obecne są napięcia +1VALW, +3VALW, +1.8VALW, +5VALW. Po naciśnięciu przycisku power, dioda na nim na chwile mignie, dioda na capslock'u również mignie, na sekundę wszystkie napięcia się pojawiają ze stanu S0. Brak zwarć na płycie, wszystkie rezystancję w normie.
W załączniku dump działającego biosu z przez aktualizacji.
Płyta NM-B421
SN: PF11QMVV
Typ: 20KN
Procesor: i5-8250U
Bardzo proszę o pomoc.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez Google Adsense [BOT] 22 listopada 2023, 22:37

#2 Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez carrneiro 23 listopada 2023, 09:59
Masz podpiętą baterię RTC?

#3 Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez dysk1 23 listopada 2023, 10:31
Wszystko odbywało się zawsze bez baterii RTC, ale wpiąłem ją właśnie i jak niestety tak samo.

#4 Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez Vogelek23 23 listopada 2023, 11:04
Sprawdź ten wsad (nie zapomnij o przeniesieniu lub wyczyszczeniu Regionu ME - zalecam wyczyszczenie z użyciem najnowszej dostępnej wersji, czyli 11.8.92.4222): bios-lenovo-thinkpad-e580-nm-b421-t62730.html - jeśli na tym wsadzie płyta się nie włączy, to jest ryzyko, że PCH w procesorze jest zablokowany błędną konfiguracją. Czy masz ostatni wsad, który wgrywałeś? Jeśli tak, zamieść ten wsad w odpowiedzi. Podaj też, o ile zanotowałeś, wersję wsadu, do której komputer był aktualizowany.

Jest taka naczelna zasada w świecie komputerów - jeśli komputer działa 100% poprawnie, to nie dotykasz wsadu BIOS. To się tyczy wszystkich komputerów. Tym bardziej, że jak sam pisałeś, ktoś lutował kość BIOS, zatem mógł wgrać tam wsad do innego modelu i przy aktualizacji zostały zapisane niepoprawne dane. Aktualizacja zazwyczaj obejmuje także Region ME, więc jest taka ewentualność, że PCH został już skonfigurowany pod nową wersję Regionu, a Ty - wgrywając potem wsad z backupu - wykonałeś klasyczny downgrade ME i zblokowałeś PCH.

#6 Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez dysk1 23 listopada 2023, 11:49
Vogelek23 napisał(a):Sprawdź ten wsad (nie zapomnij o przeniesieniu lub wyczyszczeniu Regionu ME - zalecam wyczyszczenie z użyciem najnowszej dostępnej wersji, czyli 11.8.92.4222): bios-lenovo-thinkpad-e580-nm-b421-t62730.html - jeśli na tym wsadzie płyta się nie włączy, to jest ryzyko, że PCH w procesorze jest zablokowany błędną konfiguracją. Czy masz ostatni wsad, który wgrywałeś? Jeśli tak, zamieść ten wsad w odpowiedzi. Podaj też, o ile zanotowałeś, wersję wsadu, do której komputer był aktualizowany.

Jest taka naczelna zasada w świecie komputerów - jeśli komputer działa 100% poprawnie, to nie dotykasz wsadu BIOS. To się tyczy wszystkich komputerów. Tym bardziej, że jak sam pisałeś, ktoś lutował kość BIOS, zatem mógł wgrać tam wsad do innego modelu i przy aktualizacji zostały zapisane niepoprawne dane. Aktualizacja zazwyczaj obejmuje także Region ME, więc jest taka ewentualność, że PCH został już skonfigurowany pod nową wersję Regionu, a Ty - wgrywając potem wsad z backupu - wykonałeś klasyczny downgrade ME i zblokowałeś PCH.

Na pewno mogę wgrać ten bios, w tym co mi podałeś KBC jest - ITE IT8969- 256 DXA , a na mojej płycie KBC - ITE IT8996E-256 DXA?
Moja wersja jaka była na laptopie przed aktualizacją to 1.46 (R0PET69W), a wgrywałem najnowszą 1.49 (R0PET72W) ze strony plikiem exe.
Zamieszam wsad jaki później próbowałem jeszcze wgrać.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#7 Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez Vogelek23 23 listopada 2023, 12:29
dysk1 napisał(a):w tym co mi podałeś KBC jest - ITE IT8969
Czeski błąd. Poprawiłem oznaczenie w tamtym poście.

dysk1 napisał(a):wsad jaki później próbowałem jeszcze wgrać
ME Region jest tutaj w wersji 11.8.81.3781, czyli sporo nowszej, niż w oryginalnym wsadzie z postu #1. Mogło dojść do zblokowania PCH poprzez downgrade ME. Wykonaj zatem instrukcje, proponowane przez kol. muchamm w poście #5.

#8 Re: Lenovo ThinkPad E480 nie uruchamia się po nieudanej aktualizacji BIOS

przez dysk1 24 listopada 2023, 12:40
A więc tak,

według Descriptor region flash chip in VSCC table:
EF4018 (Winbond W25Q128)
EF4017 (Winbond W25Q64)
1C7017 (EON EN25QH64)
C22017 (Macronix MX25L64)

Oryginalny układ jaki było to: W25Q64JVSIQ.
Na chwilę obecną udało mi się załatwić: MACRONIX MX25L6433FM2I-08G.
Wyczyściłem KBC, wgrałem oryginalny pierwszy dump do tej kości, KBC się zaprogramowało, ale prąd stoi na 80mA i pali się cały czas led na włączniku. Przyciśnięcie włącznika nie daje żadnej reakcji.

Nie jestem pewnien czy ten układ który kupiłem jest odpowiednim zamiennikiem do W25Q64JVSIQ bo widzę, że jest dużo odmian MX25L64.
Proszę o pomoc ww doborze odpowiedniego zamiennika.

Edit:
Zastanawiam się czy ten nie będzie bardziej odpowiednim zamiennikiem MX25L6473F.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).