• Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez kingmattie 4 października 2023, 20:27
Witam, tak jak w temacie
Laptop po bardzo silnym zalaniu, niemniej udało się go już wyczyścić i wymienić przepalone elementy.
Na ten moment laptop nie wstaje.
Pojawia się napięcie V9B+, +3VALW
Natomiast na linii +5VALW jest w okolicy +4V (Napięcie niestabilnie pływa w okolicy +-0.1V).
W celu sprawdzenia została rozlutowana zworka PJ4 za cewką PL6. Rezystancja względem ziemi w kOhm. Po rozlutowaniu nadal +4V
sygnał EN: +1.4V
LDO: +5V
Przy tej przetwornicy zalanie były PR228 i PC205 wchodzące na PIN 1 (BOOT) - wymienione na nowe, sprawne
Podejrzewam, że może być uszkodzona przetwornica PU11. Oznaczenie Compala to LV6228CGQUF_UQFN12_3X3 (Na układzie MJ=)
Namierzyłem, że jest to Richtek, lecz w internecie nie umiem znaleźć identycznego układu, zaś datasheet dostępny ogólnodostępny odsyła do RT6228A/B/C
Wstępnie sprawdziłem, że RT6228CGQUF (K5=) ma ten sam PINout i jest do tego samego przeznaczenia

Proszę o pomoc w potwierdzeniu, czy dobrze główkuję i jeśli ten układ nadaje się do wymiany, to czy udało się znaleźć właściwy odpowiednik :)

Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 4 października 2023, 20:27

#2 Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez mayss 4 października 2023, 20:58
Na linii +5VALW masz przywarcie. Wykonaj próbę zwarciową w tej linii według szkolenia (lekcja nr. 3). Namierz układ który się grzeje pokrapiając go izopropanolem no chyba że masz termowizję. :mrgreen:

szkolenie-nr-1-podstawy-diagnostyki-plyt-glownych-laptopow-t986.html

#3 Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez kingmattie 5 października 2023, 10:02
Na próbie zwarciowej w linii 5VALW pobór prądu wynosi 0.002-0.005A.

Tak jak też wspominałem, wcześniej na test rozlutowałem zworkę tuż za dławikiem w linii +5VALW odcinając całą linię za przetwornicą i napięcie nadal wynosiło +4.04 - +4.11 (Napięcie pływało lekko)

Rezystancja względem masy w linii +5VALW (za rozlutowaną zworką) rośnie do MOhm
Rezystancja względem masy w linii +5VALW (pomiar za cewką przed rozlutowaną zworką) wynosi 50kOhm

Wydaje mi się, że któryś z elementów dookoła przetwornicy jest jeszcze do wymiany, albo sama przetwornica :)

#4 Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez mayss 7 października 2023, 15:29
Zdejmij układ i wykonaj pomiary.

#5 Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez kingmattie 10 października 2023, 18:01
Cześć, to tak:
Wymieniłem tę przetwornicę i pomiary napięcia na wymienionej przetwornicy są następujące:

1 - 4.82V
2 - 0V
5 - 9.33V
6 - 1.28V
7 - 0V
9 - 4.98V
10 - 0V
11 - 3.31V

Rezystancja na pinach względem masy:

1 - 4.8 MOhm
2 - 46 kOhm
5 - 90 kOhm
6 - 78 kOhm
7 - 91 kOhm
9 - 82 kOhm
10 - 42 kOhm
11 - 70 kOhm

Czy jakieś pomysły? :)

#7 Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez kingmattie 12 października 2023, 13:02
PU11 w oryginalnej wersji jest ekskluzywnym układem richtek produkowanym dla lenovo z oznaczeniem LV6228CGQUF (Na układzie oznaczenie MJ=).
Richtek robi również ogólnodostępne te układy z oznaczeniem RT6228C (Na układzie K5=) i właśnie ten układ użyłem jako zamienny.
Obudowa się zgadza, pinout również. Zastanawiam się, czy może istnieć różnica w konfiguracji samymi rezystorami.
Zamówiłem już w Chinach "oryginalne" układy przeznaczone do montażu w Lenovo, więc zobaczę za około 2-3 tygodnie, czy rzeczywiście będzie różnica :)

Machine napisał(a):On pin 2 of PU11 you previously had 4V now 0V?

Tak
Machine napisał(a):Are you sure about soldering?

Posiadam nawet dobry wizjer Elmo L-12, pod którym dokładnie obejrzałem układ, żeby uniknąć zawracanie głowy złym lutowaniem :)

#9 Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez kingmattie 24 października 2023, 17:48
Chwilę poczekałem na dostawę z Chin i na szczęście przyszły sprawne układy. Laptop Śmiga :) Dzięki wielkie

Re: Lenovo Thinkpad E14 Gen2 NM-D011 Po zalaniu, nie startuje

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2023, 17:48