• Lenovo T440 NM-A102 nie działa klawiatura.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo T440 NM-A102 nie działa klawiatura.

przez serwisant2 19 września 2023, 14:21
Witam, mam problem z laptopem Lenovo T440 w którym nie działa poprawnie klawiatura. Laptop trafił do mnie z usterką braku reakcji na włącznik. Problem leżał na linii VREGIN20, spalony bezpiecznik F5, rezystory R8776 i R8777 i układ U101 TB62D516FG. Po wymianie nie było już zwarcia na tej linii i laptop zaczął się normalnie włączać i działać oprócz wspomnianej klawiatury.

Kilka klawiszy mam wrażenie, że działa, od włączenia laptopa od razu świeci się dioda na klawiszu F1 (mute) i Fn. Sprawdzałem na innych klawiaturach nowych i używanych i na każdej ten sam efekt. Klawiatura podłączona pod USB działa poprawnie.

Z tego co widzę na schemacie na tej płycie działaniem klawiatury steruje układ U23 MEC1633L czy on mógł się uszkodzić przez w/w spalone komponenty? Czy może trzeba go na nowo zaprogramować sprawdzonym wsadem, jeżeli tak to czy może ktoś posiada do tej płyty wsad do tego układu? Może ktoś już się spotkał z taką usterką na tej płycie bo z tego co widziałem na forach to ludzie już mieli problem ze zwarciem układu U101. Czy wadliwy układ U101 może powodować taki problem z klawiaturą? Sprawdzałem na 2 różnych TB62D516FG i efekt ten sam.

Re: Lenovo T440 NM-A102 nie działa klawiatura.

przez Google Adsense [BOT] 19 września 2023, 14:21

#2 Re: Lenovo T440 NM-A102 nie działa klawiatura.

przez ctro 19 września 2023, 14:32
KBC mógł się uszkodzić.
Sprawdź jednak w pierwszej kolejności taśmę matrycy.
Drugiej klawiatury po taśmie nie podłączałeś?
Bardzo często zbyt długa śruba wkręcona w górne otwory trzymające płytę uszkadza tasiemkę. Wtedy działa tylko część przycisków.
Obrazek

#3 Re: Lenovo T440 NM-A102 nie działa klawiatura.

przez serwisant2 19 września 2023, 14:53
ctro napisał(a):KBC mógł się uszkodzić.
Sprawdź jednak w pierwszej kolejności taśmę matrycy.
Drugiej klawiatury po taśmie nie podłączałeś?
Bardzo często zbyt długa śruba wkręcona w górne otwory trzymające płytę uszkadza tasiemkę. Wtedy działa tylko część przycisków.

Dziękuję za szybką odpowiedź, piszesz o taśmie matrycy czy chodziło Ci o taśmę klawiatury? Myślę, że jakby była uszkodzona taśma klawiatury to na nowej klawiaturze klawisze by zadziałały a nowej klawiatury nie przykręcałem tylko sprawdzałem czy działa jak laptop był rozebrany. Raczej to nie będzie wina za długiej śrubki bo wszystkie, które trzymają klawiaturę są tej samej długości ale i tak klawiaturę montowałem dopiero po przykręceniu płyty głównej.

Re: Lenovo T440 NM-A102 nie działa klawiatura.

przez Google Adsense [BOT] 19 września 2023, 14:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).