• Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery

przez klarkson69 2 lutego 2023, 17:30
Witajcie. Pacjent Lenovo Legion, Płyta NM-C531, RTX2060, I7-9750H. Laptop trafił do mnie nie uruchamiający się. Po odłączniu baterii bios zaczął wykonywać procedurę restartu jednak bez efektów. Na podstawie update z strony lenovo przygotowałem wsad i zaprogramowałem bios. Po tym zabiegu laptop się uruchomił. Okazało się jednak że nie reaguje na przycisk włącznika ani przycisk trybu recovery. Na przyciskach jest 3.3V, po naciśnięciu jest zbijane do 0V. Ponowne odpinanie zasilania pozwala po restartach uruchomić laptopa, po załadowaniu systemu wszystko działa prawidłowo poza owymi przyciskami. Jako że wysypany był wsad bios obstawiam że wsad KBC również jest uszkodzony i powoduje ten problem, jednak z tego co się dowiedziałem na tej płycie nie da się go zaprogramować przez złącze klawiatury ( mam SVOD3). Chciałem zaktualizować w nim wsad poprzez update ze strony lenovo pod windowsem, ale wyświeta się komunikat że bios już jest w najnowszej wersji.

A więc do sedna. Zna ktoś metodę jak zaprogramować ten kbc bez podstawki do programatora? A może coś innego może generować taki kłopot?

Re: Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery

przez Google Adsense [BOT] 2 lutego 2023, 17:30

#2 Re: Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery

przez clops35 2 lutego 2023, 19:02
Cześć,
klarkson69 napisał(a):Zna ktoś metodę jak zaprogramować ten kbc bez podstawki do programatora?
Chyba tylko poprzez bezpośrednie wlutowanie się w piny KBC.
klarkson69 napisał(a):A może coś innego może generować taki kłopot?
Zmierz napięcie po podłączeniu zasilacza na n.107 i 110 KBC, jeśli będzie 3V zmierz czy na n.107 spada do 0V po wciśnięciu przycisku recovery i na n.110 po wciśnięciu włącznika.

#3 Re: Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery  [ROZWIĄZANY]

przez klarkson69 3 lutego 2023, 21:21
Wszystko było prawidłowo. Przy naciskaniu obu przycisków spadały od 0v napięcia na nogach 107 i 110 kbc. Udało mi się jednak rozwiązać problem. Okazało się że mimo braku śladów jakiegokolwiek zalania, wewnątrz wtyczki która łączy płytkę przycisku recovery z płytą główna jakoś znalazła się ciecz i było minimalne zanieczyszczenie taśmy. Po oczyszczeniu laptop wrócił do żywych. Dzięki za pomoc.

Re: Lenovo Legion 5 NM-C531 Nie działa włącznik oraz przycisk recovery  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2023, 21:21