• Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez tekort 17 lipca 2025, 17:03
Hej,
Mam na stole wariata Lenovo, który nie daje obrazu.

Obsada:
CPU: SRKT3 - i7-11700H
GPU: GN20-E3-A1 (RTX3060)

Sprzęt reaguje na włącznik, zapala się klawiatura po czym laptop się wyłącza. Mogę go włączyć ponownie, ale całość trwa 2-3 sekundy i znowu wyłączenie. Rzekomo sprzęt wyłączył się podczas aktualizacji BIOS, układ chłodzenia w słabym stanie, widać też niewielkie przebarwienia na płycie w okolicy GPU. Zaprogramowałem oba układy UB2 i UB3 działającymi wsadami, jednak nie daje to efektu, sprzęt zachowuje się tak samo. Mam wszystkie napięcia 3V, 5V, 0,75V, 1,8V itd.

Martwi mnie natomiast dosyć niska rezystancja na cewkach GPU:
PL2001 - PL2005 - 0,18Ω
Na termowizji podczas startu widać że wstaje CPU, PCH i GPU niestety też dosyć szybko się zaświeca - widać że układ się nagrzewa po czym sprzęt się wyłącza. Mogę go włączyć ponownie i zachowa się tak samo.

Czy to by oznaczało śmierć RTX3060?

Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 17 lipca 2025, 17:03

#2 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez adamos 17 lipca 2025, 21:12
A próbowałeś odpiąć taśmę matrycy i uruchomić go na zewnętrznym monitorze? Czasami tasiemka lub matryca robią problem.

#3 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez tekort 22 lipca 2025, 12:45
Płyta na czysto, bez żadnych elementów zachowuje się tak samo.

Podaje rezystancje na cewkach i napięcia gdy sprzęt próbuje się włączyć, może ktoś ma jakiś pomysł:
PL6202 - 1,3kOhm / 5,08v
PL6201 - 3,5kOhm / 3,32v
PL3001 - 50 ohm RAM \ 260 ohm pusty / 1,2v
PL5401 - 1,8 Mohm / 17,64v
PL1001-1004 - 10,7 Ohm / 1,8v
PL6601 - 0,6 kohm / 1,8V
PL6801 - 8,7 Ohm / 0,96V
PL2001-2005 - 0,18 Ohm / 0,75v
PL4005 - 78 ohm / 1,27v
PL4006 - 78 ohm / 1,27v
PL5201 - 1,87 kOhm / 1,78V

#5 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez tekort 23 lipca 2025, 09:53
PL5100 - 1,78V
PL4001 - nie występuje
pin 2 PU3003 - 2,51v

Dorzucam film z termowizji podczas próby włączenia - płyta sama się wyłącza

Dodatkowo po jakichś 10 minutach pod zasilaniem jest ok 30C na PCH i 30C na układzie LAN

Pobór podczas wlączania dobija do 3,05A, potem stoi na 0,047-0,045A

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez tekort 24 lipca 2025, 13:21
Machine any other ideas?

#8 Re: Lenovo Legion 5 15ITH6H płyta NM-D711 - brak obrazu

przez tekort 24 lipca 2025, 16:27
No to u mnie sprawa wygląda trochę inaczej, bo uruchomiłem ten sprzęt finalnie.

Klient (młodzian) nie do końca mówił prawdę, dopiero po dłuższej rozmowie, okazało się że chciał to rozkręcić i zrobić sam "SPA", ale niestety nie umiał sobie poradzić z demontażem układu chłodzenia. Oddał do kolegi, który "więcej" potrafi. Kolega zrobił pasty, ale nie rozkręcił układu chłodzenia więc wewnątrz dalej była masa kurzu i sprzęt się przegrzewał. Postanowili zrobić update BIOSu podczas którego zasilacz został odłączony od płyty poprzez wyłączenie listwy stopą. Kolega posiadał jakiś tam programatorem i klips, więc zaczęli kombinować, ale w tym modelu są dwie kostki, jedna 8MB druga 16MB, w której są dane DMI. Rzekomo zgrywali tylko z jednej kostki - której, nie do końca wiadomo. Te działania nic nie zmieniły, więc sprzęt trafił do mnie.

Teraz gdy chciałem przywrócić oryginalne wsady i złożyć sprzęt do zwrotu, to przy kostce UB3 zauważyłem naderwaną ścieżkę dla pinu 5, która się pokazała po oczyszczeniu cyny z pada. Ten pin jest bardzo krótki i od razu wchodzi w przelotkę w płytę. Głupio że nie zauważyłem tego wcześniej.

Naprawiłem to połączenie i sprzęt dał obraz, działa prawidłowo. Dziękuje za pomoc!