• Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez muchamm 12 czerwca 2022, 17:13
Cześć.
Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii. Płyta DUMBO2 rev. 2.1.
Objawy ogólne są następujące: z podłączonym zasilaczem wskaźnik baterii wskazuje w systemie "1% podłączony", dioda pomarańczowa miga - co sugeruje ładowanie.
Dodam, że podobnie wygląda to na zamienniku baterii.
Co do pomiarów:
- układ BQ24737 jest zasilony 20,6V bez przerw i spadków, które by sugerowały uszkodzeniem rezystora w zasilaniu, układ się nie nagrzewa.
- bez baterii na złączu baterii (na +) występuje 2,88V, na liniach sygnałowych 3,43V
- z baterią na złączu baterii (na +) jest ok 1V, a co ok 10sek (cyklicznie). pojawia się tam 16,8V na ok 1 sek i wraca wszystko do 1V, na liniach sygnałowych 3,43V
Oczywiście wskazuje to na uszkodzoną baterię, ale czy przy podpiętej baterii nie powinno być tam 16,8V przez cały czas? (bateria 14,4V).
Pozdrawiam.

Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez Google Adsense [BOT] 12 czerwca 2022, 17:13

#2 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez clops35 12 czerwca 2022, 18:37
Cześć,
najprawdopodobniej bateria jest wadliwa, a charger co około 10 sekund próbkuje czy można ją ładować.
Podstaw 100% sprawną baterię.

#3 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez muchamm 12 czerwca 2022, 20:51
Cześć.
Nie ja to sprawdzałem, ale był podstawiany zamiennik - raczej z pewnego źródła i efekt (tak jak napisałem na początku) był taki sam jak na oryginale "1% podłączony", Podobno laptop dał się nawet uruchomić na chwilę na samej baterii (zamienniku).
Dziwi mnie to "próbkowanie" - bo wydaje mi się, że pomimo uszkodzonej baterii, przy podłączonej ładowarce powinna być tam stała wartość napięcia.
Pozdrawiam.

#4 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez clops35 12 czerwca 2022, 21:11
Zmierz napięcie na zaznaczonym pinie złącza baterii, z podłączoną baterią (oryginalną oraz zamiennikiem) i bez baterii zasilacz podłączony cały czas.
Zmierz napięcie na pinach (+) złącza baterii, po podłączeniu tylko baterii, zasilacz odłączony. Zmierz napięcie również na zamienniku.
Obrazek

#5 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez muchamm 13 czerwca 2022, 15:54
Cześć.
Niestety zamiennika nie posiadam, właściciel go odesłał.
Co do napięć na wskazanym pinie:
- bez baterii 3,42V
- z zainstalowaną baterią 0,74V
Pozdrawiam.

#6 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 13 czerwca 2022, 16:26
A to?
clops35 napisał(a):Zmierz napięcie na pinach (+) złącza baterii, po podłączeniu tylko baterii, zasilacz odłączony.
Jeżeli napięcie nominalne baterii wynosi 14,4V to znaczy że składa się z 4 ogniw w szeregu. Jeżeli napięcie spadnie poniżej punktu krytycznego 2,5V na ogniwo, czyli poniżej 10V na baterii sterownik baterii blokuje ją i nie pozwala jej ładować odczytując ją jako niesprawną.
muchamm napisał(a):Dziwi mnie to "próbkowanie" - bo wydaje mi się, że pomimo uszkodzonej baterii, przy podłączonej ładowarce powinna być tam stała wartość napięcia.

Charger widząc podpiętą baterię co 10 sekund próbuje ją ładować ale po szynie SMBUS dostaje sygnał nie wolno ładować więc przestaje, a za 10 sekund sprawdza czy coś się zmieniło i tak w kółko. Dlatego nie ma tam napięcia o stałej wartości, tylko próbkowanie. Więc tak jak napisałem w poście #2
clops35 napisał(a):Podstaw 100% sprawną baterię.
Gdyż nie ma możliwości przeprowadzić diagnozy na niesprawnej baterii, a tu wszystko wskazuje na to że jest to jedyny problem.

#7 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez muchamm 13 czerwca 2022, 21:16
Cześć.
Faktycznie przegapiłem to pytanie.
Bateria chwilę po odłączeniu ładowarki ma nawet 2,5V, jednak po chwili napięcie spada do ok 0,5V.
Wiem od początku, że jest ona do wymiany.
Temat został założony, bo nowy zamiennik zachowywał się tak samo - owszem z małym prawdopodobieństwem mógł być uszkodzony.
Rozebrałem oryginalną baterię - ogniwa mają poniżej 1V każde i siedzi tam BQ9000 - reset bez odpowiedniego sprzętu raczej niemożliwy.
Czyli trzeba zaczekać na sprawną baterię.
Pozdrawiam.

#8 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez muchamm 22 czerwca 2022, 19:13
Cześć.
Przyszedł zamiennik - oznaczenia na zamienniku dokładnie takie same jak na oryginale (z wyjątkiem pojemności - jest mniejsza).
Sprawdziłem napięcie baterii przed zainstalowaniem -14,85V, po zainstalowaniu (płyta bez dysku) i podłączeniu zasilacza na pinach baterii napięcia wzrosło do 15,12V i przez ok minutę powoli rosło - czyli ładuje. Niestety wtedy nie spojrzałem na kontrolkę ładowania.
Po złożeniu laptopa i odpaleniu systemu - system nie wykrywa baterii - pokazuje podłączony z przekreśloną baterią. Dioda ładowania nie miga. Co najciekawsze po uruchomieniu laptopa na samej baterii wskaźnik nie zmienia swojego wyglądu - dalej jest podłączony z przekreśloną baterią.
Zamiennik firmy RDY
Pozdrawiam.

#9 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez clops35 22 czerwca 2022, 19:34
Jakie obecnie są napięcia na złączu baterii z podłączoną baterią i zasilaczem? Szczególnie interesuje mnie pin zaznaczony na zdjęciu post #4, oraz szyna SMBUS. Jeśli masz oscyloskop wstaw oscylogramy z pinów sygnałowych.

#10 Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez muchamm 28 czerwca 2022, 21:30
Cześć.
Trochę to trwało, ale chciałem się upewnić, że to nie przypadek.
Po rozebraniu oryginalnej baterii próbowałem ogniwa podładować z zewnętrznego zasilacza - jak się spodziewałem niewiele to dało bo pomimo uzyskania napięcia na ogniwach i sprawnym bezpieczniku, układ BQ9000 zablokował wyjście baterii. Włożyłem ją jednak do laptopa i tu niespodzianka laptop nie widzi baterii. Wszedłem do biosu (nie znalazłem tam ani identyfikacji zasilacza, ani baterii), ale przy wyjściu zapisałem ustawienia i bateria pojawiła się w systemie (z adnotacją 0%.
Włożyłem więc zamiennik i postąpiłem podobnie - tu również bateria pojawiła się w systemie oraz ożył wskaźnik ładowania. Po dokładnym przyjrzeniu się diodzie od ładowania baterii (obecnie koloru białego) gaśnie na chwilę co 5 sek. Doczytałem się, że zmieni kolor na pomarańczowy jak stan naładowania baterii spadnie poniżej 20%.
Czyli wygląda że jest O'K.
Temat uważam za zamknięty.
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.

Re: Lenovo IdeaPad Z710 nie ładuje baterii.

przez Google Adsense [BOT] 28 czerwca 2022, 21:30