• Lenovo IdeaPad S145-15AST - Nie włącza się po zalaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo IdeaPad S145-15AST - Nie włącza się po zalaniu

przez AndyWilly 26 listopada 2020, 23:35
Laptop: Lenovo IdeaPad S145-15AST
Płyta: NM-C171 rev 1.0

Witam serdecznie, to mój pierwszy post i pierwsza próba naprawy "bardziej" uszkodzonej płyty.
Laptop po zalaniu , gdy go otrzymałem odłączyłem baterię , wczesniej po zalaniu trochę pracował, pozniej ciecz dostała się delikatnie na płytę, znaku korozji brak, po rozebraniu wytarłem zalane miejsca patyczkami a pózniej wyczysciłem izopropanolem i odziwo laptop się uruchomił z zasilacza jak i baterii. Następnie udało się go raz uruchomić wejsc do biosu systemu itp. Wyłączyłem go i już się nie włączł. Gdy go otrzymałem w miejscu zalania sprawdziłem mosfety okazało się że jest zwarcie dren-zródło ale mimo to laptop się uruchomił. Wymieniłem dwa mosfety o oznaczeniu 6324 na mosety 6414A ( Dobrze dobrałem i zamieniłem mosfety ?) oraz jeden o oznaczeniu 6504 na 6414A. Po wylutowaniu uszkodzonych mosfetów okazało się że pady lutownicze Dren-żródło też mają zwarcie po wylutowaniu elementów. Podłączyłem pod gniazdo zasilania zasilacz laboratoryjny dałem 19v 1,0 A ale płyta nie pobiera nic prądu. Wymieniałem również kondensatory o oznaczniu 330 na takie same z innej płyty, w miejscu po wylutowaniu obydwa piny tego elementu mają zwarcie do masy. W zdjeciach ukazano zalanie. Jakies wskazówki ? Po podlaczaniu zasilania z zasilacza labo na gniazdo nie ma żadnych napieć na cewkach. Czy po podlączeniu zasilania muszę uruchomic płytę włącznikiem który jest w klawiaturze ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Lenovo IdeaPad S145-15AST - Nie włącza się po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 26 listopada 2020, 23:35
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).