#21 Re: Lenovo IdeaPad Flex 10 Płyta po pseudo serwisie, martwa, brak 3 i 5V
przez Usunięty Użytkownik 402 • 25 kwietnia 2016, 22:57
LAZY napisał(a):Nie chcę się zbyt zagłębiać, ale po grzaniu przez kogoś cpu to dla pewności bym go wytargał, postawił nowe kule i wlutował z powrotem.
Może się im płyta wygięła i niektóre kule puściły całkowicie.
Nie wiem czy kolega kiedyś analizował start płyty?oczywiście, że kiedyś analizował, ale przypomnę sobię
LAZY napisał(a):Może wystarczy wypłukać z pod układu topnik i zajrzeć lupą czy z każdej strony układ jednakowo przylegaIch topnik zamienił się w coś twardego. Grzałem to hotem ale nie schodzi. Układ wydaje się prosto. Nie wiem czego użyli i czemu to jest takie twarde. Obawiam się robić reflow bo jeszcze to zacznie wrzeć i narobi się bałagan.
pawel80 napisał(a):Sprawdź jeszcze czy czasami nie jest wymagana bateria do startu płyty głównej....Pozostaw zatem płytę na oryginalnym zasilaczu z włożoną baterią, nawet jak bateria jest padnięta całkowicie to po pewnym czasie powinna się odezwać.Baterię podciągnąłem do 11.1V innym sposobem ale to nic nie zmieniło. Nie startuje na baterii ani nie ładuje jej kiedy spadnie do np 10V. Napięcie na cewce = napięcie baterii.
LAZY napisał(a):Proponuję rozkminić co dzieje się po podłączeniu zasilacza i potem po wduszeniu włącznika. Chodzi mi o początkową komunikację pomiędzy KBC, a PCH do stanu S5 i po włączeniu do stanu S0.Siedziałem trochę nad tym, ale nawet na dwóch schematach (pegatron va70hw, oraz quanta u92) mających ten sam KBC są różnice w wyprowadzeniach stanów S5-S0.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości