• Lenovo Ideapad 330 - nie działa

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Jurek88 30 kwietnia 2023, 21:37
Witam serdecznie,

bardzo proszę o poradę, dotyczy płyty głównej NM-B661. schemat jest ogólnie dostępny.
Płyta bardzo dziwnie się zachowuje, po podłączeniu zasilacza wszystkie napięcia skaczą, od 0 do wartości prawidłowej. Dzieje się tak z napięciami 3,3V, 5V, 1V, 1,2V, 1,8V oraz z napięciem ładowania baterii. Napięcie 20V jest stabilne.
Co ciekawe, bo rozwarciu zworki PJ6604 napięcia 3,3V oraz 5V są obecne i są prawidłowe, pozostałych brak. Zworka odcina napięcie 1,2V.
Podaje też rezystancje dławików od procesora:
PL6603 - 109 Ohm
PL6604 - 31 Ohm
PL6601 - 21 Ohm
Procesor SR3S1
Bez grafiki dedykowanej.
Po podłączeniu baterii i rozwarciu zworki PJ6604 bateria jest ładowana.
Może ktoś z kolegów miał taki przypadek lub wie, gdzie szukać przyczyny uszkodzenia?
Pozdrawiam,

Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Google Adsense [BOT] 30 kwietnia 2023, 21:37

#2 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez matic 1 maja 2023, 16:43
Hello!

Please, specify the resistances to ground on all coils (with the jumper PJ6604 closed).

#3 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Jurek88 1 maja 2023, 19:41
PL3502 - 150K
PL3501 -18K
PL6606 - 620 Ohm
PL6605 - 4,7K
PL402 - 400K
PL6602 - 4,3K
8 noga kości BIOS - 16K

#4 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez matic 3 maja 2023, 11:18
Inject 1.2V from the laboratory power supply to the system side (pad 1) of jumper PJ6604 (with the jumper opened).
What electrical current flows from the laboratory power supply during the test?

#5 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Jurek88 4 maja 2023, 10:54
Linia pobiera 120mA. Po włożeniu pamięci RAM w slot pobór jest taki sam. Co dziwniejsze, rezystancja na linii wynosi 630 Ohm, po włożeniu pamięci nie zmienia się.
Sprawdziłem jeszcze na schemacie, do zasilania RAM służy napięcie +1,2V i jest obecne, tylko pływające.

#6 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez matic 8 maja 2023, 14:01
Try to replace the chip PU6601 (RT5077AGQW).

#7 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Jurek88 8 maja 2023, 19:03
Zamówiłem układ przetwornicy.
Dodatkowo wylutowałem BIOS, efekt taki sam.
Na przetwornicy PU3501 sprawdziłem napięcia LDO, są obecne i stabilne.
Czy przy uszkodzonym procesorze (mostku) może być taki efekt jak u mnie?
Pobór 120mA na +1,2ALW jest prawidłowy?
Co dziwne, że robiąc pomiar prądu na tej linii przy rozwartej zworce przy podłączeniu zasilacza od laptopa pobór prądu spadał do 0.
Matic, bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc.

#8 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez matic 9 maja 2023, 11:52
Jurek88 napisał(a):Dodatkowo wylutowałem BIOS, efekt taki sam.
Do you mean the symptoms are the same if you remove the BIOS chip from the board and jumper PJ6604 is closed? Does the battery also charge in this case?

Jurek88 napisał(a):Czy przy uszkodzonym procesorze (mostku) może być taki efekt jak u mnie?
Unfortunately, I don't know that.

Jurek88 napisał(a):Pobór 120mA na +1,2ALW jest prawidłowy?
It seems fine to me.

Jurek88 napisał(a):Co dziwne, że robiąc pomiar prądu na tej linii przy rozwartej zworce przy podłączeniu zasilacza od laptopa pobór prądu spadał do 0.
I don't know if it's fine or not.

#9 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Jurek88 9 maja 2023, 15:46
Przy wylutowanym BIOS zworka PJ6604 była zamknięta. Bateria była ładowana niestabilnie, tzn napięcie pływało, pozostałe napięcia były niestabilne jak przy wlutowanym BIOS. Zastanawia mnie, co ma wspólnego +1,2VALW z przetwornicą 3,3/5V? Sygnał EN z KBC tez jest niestabilny, więc przetwornica jest uruchamiana i za chwilę wyłączana. Podam na chwilę 3V na EN na przetwornicę i sprawdzę efekt, przy jednoczesnym podniesieniu nogi KBC odpowiadającej za sygnał EN.

#10 Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Jurek88 11 maja 2023, 08:34
Podałem na EN 3,3V z LDO. Przetwornica pracuje stabilnie, ale nadal są skaczące napięcia pozostałe, za wyjątkiem ładowania baterii , 3 3V i 5V. Sygnał PMIC_EN jest skaczący na przetwornicy PU6601. Podałem 3,3V, napięcia spadły do 0V, po zwarciu do masy, to samo. Nic z tego nie rozumiem.
Na nodze PCH_PWROK napięcie także skaczące.
To samo na SYS_ON.
Jest sens wgrywać nowy BIOS?

Re: Lenovo Ideapad 330 - nie działa

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2023, 08:34
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).