• Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez clops35 22 lipca 2022, 21:33
Przepraszam patrzyłem na inny schemat (mam kilka otwartych) i popisałem wcześniej bzdury :oops:

Zmierz napięcia na n.9 PU401 i PU402.
Zmierz napięcie na n.93 KBC, punkcie pomiarowym TH33.
Jeśli na płycie obsadzony jest QH3 zmierz napięcia na pinach 2, 3, 5 i 6.

Re: Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez Google Adsense [BOT] 22 lipca 2022, 21:33

#22 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez krisark 23 lipca 2022, 12:28
clops35 napisał(a):Przepraszam patrzyłem na inny schemat (mam kilka otwartych) i popisałem wcześniej bzdury :oops:
Dobre :)

clops35 napisał(a):Zmierz napięcia na n.9 PU401 i PU402.
PU401:
pin 9 - 0,13V

PU402
pin 9 - 3,35V

clops35 napisał(a):Zmierz napięcie na n.93 KBC, punkcie pomiarowym TH33.
KBC:
pin 93 - 3,39V

TH33 - 0,00V

clops35 napisał(a):Jeśli na płycie obsadzony jest QH3 zmierz napięcia na pinach 2, 3, 5 i 6.
Brak na płycie

#23 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez clops35 23 lipca 2022, 12:41
krisark napisał(a):clops35 napisał(a):
Przepraszam patrzyłem na inny schemat (mam kilka otwartych) i popisałem wcześniej bzdury
Dobre
Ale tylko w tym jednym poście który wyedytowałem (na szczęście). :D

Zmierz rezystancję do masy na TH33.
Najprawdopodobniej PCH jest uszkodzony gdyż dostał wszystkie sygnały i nie odpowiedział.

#24 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez krisark 23 lipca 2022, 14:37
clops35 napisał(a):Zmierz rezystancję do masy na TH33.
TH33 - 1,10MΩ
clops35 napisał(a):Najprawdopodobniej PCH jest uszkodzony gdyż dostał wszystkie sygnały i nie odpowiedział.
Myślisz, że PCH oberwał?

#25 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez clops35 23 lipca 2022, 14:49
krisark napisał(a):Myślisz, że PCH oberwał?
Zmierz jeszcze rezystancję do masy na n.18 i 21 KBC jeśli będzie wysoko to 99% oberwał PCH, jeśli nisko próba zwarciowa pokaże.

Jeśli będzie wysoko popróbuj na innych wsadach BIOS, bo problem to BIOS albo PCH.
Zmierz jeszcze rezystancję do masy na n.9 PU401.

#26 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez krisark 23 lipca 2022, 20:09
clops35 napisał(a):Zmierz jeszcze rezystancję do masy na n.18 i 21 KBC jeśli będzie wysoko to 99% oberwał PCH, jeśli nisko próba zwarciowa pokaże.
KBC :
pin 18 - 1,08MΩ
pin 21 - 1,07MΩ

clops35 napisał(a):Zmierz jeszcze rezystancję do masy na n.9 PU401.
PU401:
pin 9 - OL

clops35 napisał(a):Jeśli będzie wysoko popróbuj na innych wsadach BIOS, bo problem to BIOS albo PCH.
Tak samo na następnych 2 wsadach.

Jak uszkodzony PCH to średnio widzę wymianę z uwagi na tą czarną żywicę to loteria.
Czy może to być uszkodzony KBC, bo nie można się z nim połączyć?

#27 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez clops35 23 lipca 2022, 20:45
krisark napisał(a):Czy może to być uszkodzony KBC, bo nie można się z nim połączyć?
Jest cień szansy, że w jakiś sposób po podaniu napięcia KBC ściąga napięcie na tych pinach do masy.
Możesz spróbować podmienić, ale wątpię.

#28 Re: Lenovo Ideapad 330-17ICH Płyta NM-B671 - zwarcie główna linia zasilania B+

przez krisark 25 lipca 2022, 09:28
clops35 napisał(a):ożesz spróbować podmienić, ale wątpię.
Odpuszczam naprawę,dziękuję za pomoc.