• Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez inventco 15 maja 2020, 22:42
Witam
Laptop jak w temacie
płyta NM-A481 v1.0

trafił do mnie nie działający, po zawilgnięciu

Wymieniłem parę kondensatorów wymyłem zalane miejsca, podniosłem układy wyczyściłem tam gdzie było zalanie.
Laptop odpalił.
windows się normalnie uruchamia.

Ale okazuje się, że jak podepnę akumulator laptop przez chwilę podaje 19V na płytę jest 3,3V na przycisku power i na zasilaniu kbc.
Ale po kilku sekundach prąd spada do 0mA
znika3V znika 19V (wyłączają się klucze wejściowe)
I laptop martwy.
Odpinam zasilacz podłączam ponownie i mam 2 -4s naciskając power laptop stara się wystartować ale po chwili off zasilanie prąd 0mA
Bez baterii wstaje normalnie.
Na stykach baterii brak napięć.
Przez chwilę pojawia się około 2V na plus i minus baterii po czym laptop robi off.

zastanawiam się czy może to być po prostu uszkodzony akumulator ?
Bo laptop nie miał nawet kropli zawilgnięcia w okolicy ani chargera ani kbc.

Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez Google Adsense [BOT] 15 maja 2020, 22:42

#2 Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez clops35 15 maja 2020, 22:55
Zmierz napięcia na wszystkich pinach złącza baterii (laptop włączony, bateria wyjęta).

Jak się zachowuje laptop gdy kolejno włożysz baterię i podłączysz zasilacz (nie uruchamiasz). Czy pobiera jakiś prąd?

#3 Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez inventco 16 maja 2020, 11:26
Dzień dobry.
Pierwsze po podpięciu zasilania komputer daje się odpalić, po około 6s na zasilaczu widać, że w tym momencie pobiera jakiś śmieszny prąd. Przez pierwsze kilka sekund po podpięciu zasilania jest martwy. Po chwili normalnie odpala i działa, ale z baterią nie daje się odpalić w ogóle... LED coś miga ale raz widać 2 mignięcia raz jedno i ułamek drugiego... więc kodu błyskowego nie daje się rozpoznać.

Po podłączeniu zasilania jak już minie te pierwsze kilka sekund napięcia na stykach baterii:

Bez baterii:
1) 0,8V
2) 0,8V
3) 3,3V
4) 3,3V
5) 3,3V
6) 0V
7) 0V
8) 0V

Z baterią podłączoną:
1-8) 0V

To znaczy jest jakieś 10mV prócz masy oczywiście :D
Brak jest także 19V za mosfetami.

Baterię próbowałem wzbudzić z zasilacza ale nie ma żadnego przepływu prądu przez ogniwa.

Aktualizacja....
Okazało się, że przewody plus były złamane... naprawiłem i akumulator podładowałem z zasilacza chwilkę.
Laptop z akumulatora zadziałał, zadziałał także z zasilacza.... ale miga led od ładowania i bateria się rozładowuje aż do chwili gdy nie może już podtrzymać napięcia i laptop się wyłącza. I powrót do zabawy, nie daje się już włączyć.

#4 Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez clops35 16 maja 2020, 12:11
Komunikacja z chargerem jest, detekcja baterii też jest.
inventco napisał(a):brak jest także 19V za mosfetami
O których mosfetach mówisz?
inventco napisał(a):Laptop z akumulatora zadziałał, zadziałał także z zasilacza.... ale miga led od ładowania i bateria się rozładowywuje aż do chwili gdy nie może już podtrzymać napięcia i laptop się wyłącza.
Tzn. że jak podłączony zasilacz i bateria to rozładowuje baterię do 0% i się wyłącza?
Proponuję podstawić na próbę sprawną baterię.

#5 Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez inventco 16 maja 2020, 12:32
Chodzi o to, że znika napięcie za mosfetami PQ311 i PQ 312 (bazuję na schemacie starszej wersji płyty)
Po prostu brak B+
Nie ma także 3,3V na pwrsw itd...

Tak rozładowuje baterię aż do momentu gdy odcina ją wewnętrzna elektronika.

Niestety nie mam drugiej baterii póki co :-(

Zadziałał w sensie , że mając działającą baterię pobrał na chwilę prąd z zasilacza i dał się włączyć....

#6 Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 16 maja 2020, 12:58
Zmierz napięcia na wszystkich pinach chargera (BQ24780S?) podłączony zasilacz bez baterii.
Jeśli bazujesz na rev.0.3 to będę się posługiwał tym samym schematem.
Sprawdź czy nie są ze sobą zwarte n. 1-4, 4-8, 1-8 na PQ314.

#7 Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez inventco 17 maja 2020, 01:21
Witam ponownie.
Okazuje się, że uszkodzony był tranzystor PQ311 (ale tak nie do końca bo się nie otwierał całkowicie no i z mniejszym obciażeniem wstawał laptop)
a drugie rezystor w zasilaniu BQ 10 ohm miał prawie 400 ohm... stad brało się opóźnienie włączenia kilku sekund.
Po usunięciu tych usterek ładuje i działa.
Pomijam usunięcie zgnitych kondensatorów i rezystorów :D
Pozdrawiam i dziękuję koledze klops35 to jego podpowiedź mnie nakierowała.

Re: Lenovo Ideapad 300-15isk po podpięciu baterii nie da się go uruchomić

przez Google Adsense [BOT] 17 maja 2020, 01:21