#1 Lenovo G700, Pegatron BAMBI rev:2.1, matryca N173FGE-L23 rev. C1 - biały ekran
przez Embas • 4 października 2016, 21:25
Szanowni Użytkownicy Forum.
Mam problem z:
Lenovo G700
Mainboard: Pegatron BAMBI rev:2.1
Matryca: N173FGE-L23 rev. C1
Ekran ni stąd, ni zowąd zrobił się biały (nie jest to jednolita biel - miejscami widać delikatne linie). Podświetlenie matrycy i regulacja jasności działa.
Matryca nie została uszkodzona mechanicznie.
Po podłączeniu zewnętrznego monitora obraz wyświetla się prawidłowo.
Tasiemka jest sprawna - "przedzwoniłem" każdą linię.
Posiadam drugą matrycę - identyczną, ale uszkodzoną mechanicznie. Podłączyłem i porównałem wartości napięć - w obu przypadkach były takie same (kilka wartości zamieściłem w załączniku).

Przełożyłem wszystkie układy scalone elektroniki z uszkodzonej mechanicznie matrycy do tej "niestłuczonej" - bez zmian. Obraz nadal jest biały.
Podejrzewam, że problem może tkwić gdzieś na płycie głównej. Obejrzałem elementy w okolicy złącza matrycy, ale nie dopatrzyłem się żadnych uszkodzeń.
Niestety brak schematu nie ułatwia diagnostyki.
Czy ktoś zetknął się z takim uszkodzeniem, albo posiada przynajmniej fragment schematu obejmujący sterowanie matrycą?
Pozdrawiam
Mam problem z:
Lenovo G700
Mainboard: Pegatron BAMBI rev:2.1
Matryca: N173FGE-L23 rev. C1
Ekran ni stąd, ni zowąd zrobił się biały (nie jest to jednolita biel - miejscami widać delikatne linie). Podświetlenie matrycy i regulacja jasności działa.
Matryca nie została uszkodzona mechanicznie.
Po podłączeniu zewnętrznego monitora obraz wyświetla się prawidłowo.
Tasiemka jest sprawna - "przedzwoniłem" każdą linię.
Posiadam drugą matrycę - identyczną, ale uszkodzoną mechanicznie. Podłączyłem i porównałem wartości napięć - w obu przypadkach były takie same (kilka wartości zamieściłem w załączniku).

Przełożyłem wszystkie układy scalone elektroniki z uszkodzonej mechanicznie matrycy do tej "niestłuczonej" - bez zmian. Obraz nadal jest biały.
Podejrzewam, że problem może tkwić gdzieś na płycie głównej. Obejrzałem elementy w okolicy złącza matrycy, ale nie dopatrzyłem się żadnych uszkodzeń.
Niestety brak schematu nie ułatwia diagnostyki.
Czy ktoś zetknął się z takim uszkodzeniem, albo posiada przynajmniej fragment schematu obejmujący sterowanie matrycą?
Pozdrawiam