• Lenovo G575 po zalaniu włącza się i wyłącza

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G575 po zalaniu włącza się i wyłącza

przez Adams 23 maja 2012, 15:03
Witam

Trafił do mnie laptop Lenovo G575 , zalany......kwasem żołądkowym

Płyta LA-6757P Rev 1,0 na amd

Płytę wykąpałem, usunąłem niekontakty. Płyta włącza się, pobór prądu rośnie do 0,58 A i po 10-15s się wyłącza.
Proszę o podpowiedź.

Proszę tez o pomoc w identyfikacji elementów na zdjęciu poniżej oraz o parametry zaznaczonego rezystora, lub kawałek schematu. To miejsce było zalane. Element d22 i rezystor obok.

Obrazek

Ostatnio edytowano 23 maja 2012, 22:46 przez Vogelek23, łącznie edytowano 1 raz. Powód: Pierwszy i ostatni raz poprawiam zarówno tytuł, jak i pisownię.

Re: Lenovo G575 po zalaniu włącza się i wyłącza

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2012, 15:03

#2 Re: Lenowo G575 po zalaniu

przez Wiebor 23 maja 2012, 18:52
Witam
Oto fragment sch z widocznym na zdjęciu Q102 i D22.
Niestety nie posiadam BoardView, a ze zdjęcia nie widzę, z czym może być połączony R-obok D22.
Jeżeli jesteś w stanie to zmierzyć miernikiem to postaram sie zidentyfikować ten R.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 23 maja 2012, 22:40 przez Vogelek23, łącznie edytowano 2 razy. Powód: Źle zamieszczone obrazki usunąłem.
Proszę przestrzegać zasad wklejania obrazków, bo będzie ostrzeżenie!
viewtopic.php?f=209&t=14631

#3 Re: Lenowo G575 po zalaniu 

przez grzegorz72 23 maja 2012, 21:02
Kolego Adams
Posiadam taką płytę na stole. D22 to dioda a po prawej opór 100k. Nic nowego nie wniosłem, ale jak potrzebujesz coś przemierzyć to no problem - pytaj.

#4 Re: Lenowo G575 po zalaniu

przez Adams 24 maja 2012, 15:50
grzegorz72 napisał(a):Kolego Adams
Posiadam taką płytę na stole. D22 to dioda a po prawej opór 100k. Nic nowego nie wniosłem, ale jak potrzebujesz coś przemierzyć to no problem - pytaj.

Dziękuję bardzo , rezystor był uszkodzony , po wymianie laptop ruszył

Re: Lenowo G575 po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2012, 15:50