• Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

przez tekort 12 lutego 2026, 11:29
Hej! Otrzymałem sprzęt, który był już "grzebany". Zachowanie: sprzęt rusza na sekundę, gaśnie i ponawia rozruch 3 razy. Wszystkie napięcia w normie, pobór na zasilaczu podczas próby uruchomienia i ładowania baterii pływa i sięga 3A. Mam podejrzenie, że lutowane były okolice CPU, mianowicie PU5002 (NCP81270) oraz PU5001 (AONY36304) oraz na pewno BIOS (ślady topnika). Chce spróbować jeszcze z BIOSem, bo rezystancja na cewkach CPU nie wskazuje na jego uszkodzenie. Pierwotny problem rzekomo powstał samoistnie, sprzęt pracował, zaśmierdziało spalenizną i umarł. Poprzedni serwis twierdził, że nic nie naprawiał tylko pomierzył sprzęt. Brak śladów zalania.

kość BIOS: Gigadevice 25R256EYIG
CPU: SRLFQ (i5-1235U)

Wylutowałem kość i okazało się, że kostka BIOS ma wyrwany pin VSS (GND). Udało się jednak odczytać wsad z tej kostki.

Rezystancje:
PL5001: ~340Ω
PL4701: 17,8Ω
PL4702: 17,8Ω
PL4801: 42,1Ω

Prośba o pomoc, jaką kostkę mogę wlutować zamiennie, bo układ Gigadevice jest ciężko dostępny. Czy mogę w tym miejscu zastosować np. W25Q256JVEIQ ?

Dziękuje!

Re: Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2026, 11:29

#3 Re: Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

przez tekort 12 lutego 2026, 13:09
Ten chip też jest ciężko dostępny :( ale widzę już, że nie mogę zastosować tego Winbond, różni się częstotliwość - Gigadevice 104 MHz vs. Winbond 133 MHz

#4 Re: Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

przez matic 12 lutego 2026, 13:12
tekort napisał(a):jaką kostkę mogę wlutować zamiennie, bo układ Gigadevice jest ciężko dostępny. Czy mogę w tym miejscu zastosować np. W25Q256JVEIQ ?
Check the BIOS "VSCC table" ***click***.

#5 Re: Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

przez tekort 12 lutego 2026, 15:39
Great info matic!

In the VSCC table I see:
EF4019 (Winbond W25Q256)
C84019 (GigaDevice GD25x256)
C27519 (Macronix MX77L25650F)
204319 (Micron XM25RH256C)

Turns out I can use W25Q256FV not JV after all. All of those chips are not avaliable right away, so I need to order and wait for one.

Re: Lenovo Flex 5 14IAU7 - płyta 213062-1N - problem z kością BIOS

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2026, 15:39