• Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.

przez matic 12 października 2020, 22:41
Remove the resistors PR922 and PR926 from the board and measure the resistances to ground on pins 13, 18 of chip PU901.

Re: Re: Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 12 października 2020, 22:41

#22 Re: Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.

przez xardasbot1 13 października 2020, 00:19
Wylutowałem pr926 i pr922 i dopiero po wylutowaniu pr926 rezystancja na pinie 14 u13 wzrosła do kilkuset kohm, na pinie 13 pu901 od strony przetwornicy jest zwarcie do masy i 50ohm czy to oznacza że przetwornica do wymiany?
Jednak już teraz mam pewnie dziwne spostrzeżenia.
chwile po wyłączeniu napięcia na pinie 4 (bramka) pq1005 jest tylko 20ohm
do tego most i grafika zaczynają się szybko grzać

Ps. eee szlag by to xD. wymieniłem przetwornice pu901 z innej płyty (nie wiadomo czy sprawna) i teraz płyta w ogóle nie odpala, nie mam napięć na większości cewek i na tym u13 nic i przy przetwornicy nic, jestem amatorem pierwszy raz taki układ lutowałem być może coś spierniczyłem xD
Cóż człowiek uczy się na błędach ;P, teraz muszę od początku iść od głównej lini zasilania i szukać gdzie mi napięcie uciekło bo do rezystora pomiarowego dochodzi a delej już nie ma xD

#23 Re: Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 13 października 2020, 08:50
Yes, old PU901 is damaged for sure.

Check, if you soldered the chip PU901 to the correct orientation (pin 1 of the chip to pad 1 on the board).
If so, measure the voltages to ground on coils PL401, PL402.

#24 Re: Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.

przez xardasbot1 13 października 2020, 18:04
spróbuje się pobawić, może w końcu uda mi się wlutować tą przetwornice ;P potrenuje sobie xD mam nadzieje że czegoś w płycie nie uszkodziłem jak może lekko krzywo zamontowałem? to normalne że zniknęły mi napięcia na cewkach jak przetwornica była źle zamontowana? czy może poszło napięcie tam gdzie nie powinno ;P ?

Re: Lenovo 510-15ikb Płyta MN-A981 odpala ale brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2020, 18:04