• Lenovo 320-15IKB - martwy laptop

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo 320-15IKB - martwy laptop

przez Xeyodzik 23 listopada 2023, 15:52
Cześć, przychodzę pewnie ze wszystkim dobrze znanym Lenovo 320-15ikb z płytą nm-b452 rev 1.0.
Laptop martwy, brak reakcji na cokolwiek, widać że było w nim grzebane, zaczynam zabawę z takimi rzeczami więc prosiłbym o wyrozumiałość i porady jak dojść do tego żeby go ogarnąć hah.

Generalnie z pomiarów:
PQ311
Wszystkie piny po 0,5V, robione na oryginalnym zasilaczu więc najwidoczniej on sobie „obniżył” napięcie.
Szczerze mówiąc, czytałem już wszystkie posty o tym laptopie i nic mi to nie dało, do niczego nie doszedłem więc czekam na porady co mam robić bo już mnie trochę od tego głowa boli haha

Mam zasilacz laboratoryjny taki którym mogę ustawić napięcie i natężenie prądu , a nie mogę zostawić sobie żeby laptop sam pobierał natężenie prądu.

Pozdrawiam cieplutko.

Re: Lenovo 320-15IKB - martwy laptop

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2023, 15:52

#2 Re: Lenovo 320-15IKB - martwy laptop  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 24 listopada 2023, 11:44
Xeyodzik napisał(a):Mam zasilacz laboratoryjny taki którym mogę ustawić napięcie i natężenie prądu , a nie mogę zostawić sobie żeby laptop sam pobierał natężenie prądu.
Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi... Laptop sam sobie pobierze tyle prądu takie, ile potrzebuje. Ty masz mu dać odpowiednie napięcie (czyli dokładnie 20V), natomiast natężenie prądu ustawiasz na około 4-5A (w przypadku zasilacza serwisowego o wydajności 5A, po prostu ustawiasz pokrętło ogranicznika prądu na maksimum wydajności). Może dobrze będzie, jak podasz model zasilacza, to będzie łatwiej ocenić, z czym się mierzysz i jak ustawić zasilacz poprawnie pod tę płytę.

Xeyodzik napisał(a):PQ311
Wszystkie piny po 0,5V, robione na oryginalnym zasilaczu więc najwidoczniej on sobie „obniżył” napięcie.
Możliwe, że masz zwarcie w głównej gałęzi zasilania. Zmierz rezystancję do masy na rezystorze pomiarowym PR301 (zasilanie ma być całkowicie odłączone - zarówno zasilacz, jak i bateria).

#3 Re: Lenovo 320-15IKB - martwy laptop

przez Xeyodzik 30 listopada 2023, 07:17
Zwarcie w głównej sekcji zasilania, rezystancja do masy na PR301 - 0.20.
Wylutowalem zworke pod PR301, podpiąłem zasilacz i wykonałem próbę zwarciową, po męczarni i trudach wyczułem mały kondensatorek który się grzał, po przełożeniu z innej płyty laptop nie chciał wrócić do żywych, przełożyłem podobny mosfet do PQ301, laptop ruszył.

Dzieki za pomoc, laptop śmiga aż głupi.
Do zamknięcia

Re: Lenovo 320-15IKB - martwy laptop

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2023, 07:17