Laptop martwy nie reaguje na pwbtn. Na przycisku tym jest 15V spada po naciśnięciu do 0V. Oscylacje 32kHz na Intel HBM są obecne, na Ene KB925QF brak oscylacji. Nic się nie nagrzewa Nie świecą żadne kontrolki, bateria rozładowana do 0. PQ10 P-FET na źródle jest 19V na drenie 0 (dodatkowo tak jakby ta strona zwarta do masy była) profilaktycznie wymieniłem ten tranzystor jednak nic to nie dało. Co jeszcze można by sprawdzić. Niestety nie mam schematu, czy ktoś z szanownych kolegów mógłby zamieścić kawałek schematu z układem zasilania, oraz bloku z układem ene, nigdzie nie mogę znaleźć noty katalogowej KB925QF.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Lenovo 0769 IEl10 LA-3451P nie uruchamia się.
przez Google Adsense [BOT] • 26 października 2010, 14:37
Nie wysyłam schematów e-mailem ani na PW.
#6 Re: Lenovo 0769 IEl10 LA-3451P nie uruchamia się. [ROZWIĄZANY]
przez farmer • 26 października 2010, 16:20
Z pomiarów wynika, że nie ma zwarcia na żadnej z przetwornic, dlatego podejrzane są ceramiki 10 µF/25V. Podepnij zasilacz warsztatowy plusem do n.1-3 PQ11, napięcie ok. 5V i zwiększając prąd od ok. 0.5A sprawdzaj, który się bedzie grzał. Procedura opisana w dziale Szkolenia. Alternatywą jest sprawdzanie pojedyncze ceramików w torze B+, jeśli chcesz, mogę podać listę kondensatorów do sprawdzenia.
Re: Lenovo 0769 IEl10 LA-3451P nie uruchamia się.
przez Google Adsense [BOT] • 26 października 2010, 17:00