• Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez seb1500 9 sierpnia 2023, 21:06
Witam serdecznie
Laptop Lenovo V14 G2 ITL, płyta HV460 HV560 NM-D474 Rev:2.0. Zalany - nie wiem dokładnie czym i ile tego było. Właściciel twierdzi, że po zalaniu wysuszył go i działał normalnie. Po 3-4 miesiącach przestał.
Rozebrałem go do gołej płyty i wszystko przeczyściłem izopropanolem. Pod mikroskopem przejrzałem całą płytę - jednak nie widać nic niepokojącego. Po złożeniu okazało się, że wstał.
Jednak nie uruchamia się z włącznika głównego ani tego do uruchamiania BIOS. Laptop wstaje jedynie kiedy odłączymy baterię i zasilanie oraz baterię CMOS - a następnie podłączymy zasilanie (AC czy baterię) wówczas sam startuje jak chyba większość lapków. Nie ma przy tym podświetlenia matrycy jednak widać że windows się uruchamia. Restart z poziomu menu start - zero problemu, restart po zainstalowanych aktualizacjach - zero problemu. Jednak kiedy go wyłączę, już się nie uruchamia. Pomaga znów odłączenie baterii i samoczynny start. Sam włącznik działa ponieważ kiedy laptop jest uruchomiony to przytrzymanie jego przez kilka sekund wyłącza komputer.
Na początku przyszedł mi do głowy sam BIOS. Zaktualizowałem go z poziomu Windows. Poszło bez problemu jednak nie pomogło. W takim przypadku jest sens wylutowania kości BIOS i przeprogramowania ? Raczej nie - prawda ?
Podpowie ktoś coś ? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Sebastian

Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez Google Adsense [BOT] 9 sierpnia 2023, 21:06

#2 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)  [ROZWIĄZANY]

przez clops35 10 sierpnia 2023, 13:19
Cześć,
Jaki jest pobór prądu gdy wyłączysz laptopa , a jaki gdy po wyłączeniu wciśniesz włącznik?

Zmierz napięcie na n.2 JBT501, lub JBT502.
Odłącz tasiemkę włącznika i na chwilę zewrzyj JBT501 lub JBT502 czy laptop reaguje?

#3 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez seb1500 10 sierpnia 2023, 14:29
Hej,
Dziękuję za podpowiedź.
Poboru nie zdążyłem sprawdzić - gdyż zanim to zrobiłem dzięki Tobie chyba dużo się wyjaśniło.
Napięcie na JBT501 to 3.3V. Kluczowe było odłączenie tasiemki od płytki z włącznikiem. Teraz po zwarciu JBT501 laptop rusza a co ciekawe - nawet wróciło podświetlenie matrycy.

Czy orientował byś się co zrobić z uszkodzoną płytką (masz może jej jakiś schemat ? ) aby działał tylko włącznik ? U Chińczyka taka płytka to ponad 400 zł więc koszt bez sensu.
Pozdrawiam

#4 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez clops35 10 sierpnia 2023, 15:28
Wstaw wyraźne zdjęcia tej płytki z obu stron.
Do którego złącza podpięta jest ta płytka? Do JIO1, czy JIO2?

#5 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez seb1500 10 sierpnia 2023, 16:18
Płytka podłączona do złącza JIO1
Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek

#6 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez clops35 10 sierpnia 2023, 16:28
Zdejmij z płyty ten uszkodzony układ UL2 podłącz płytkę i spróbuj uruchomić bez niego z włącznika.
Czy nie widziałeś tego wcześniej?

#7 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez patol 10 sierpnia 2023, 17:24
Zainteresuj się też US1. Wygląda na brudny/uszkodzony, a podejrzewam, że to czujnik zamknięcia klapy. Dlatego nie masz podświetlania.

#8 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez seb1500 10 sierpnia 2023, 20:25
clops35 - tak - oczywiście widziałem :) Układ rozpadł się już po wymontowaniu płytki. Jest on odpowiedzialny za LAN ale będę go wymontowywał.
patol - dziękuję serdecznie za namiar. Układ US1 wyczyściłem. jednak nie wiem co tam się działo - kondensatorek przy tym układzie rozpadł się od dotknięcia pęsetą.

Ma może ktoś schemat tej płytki ? Chętnie bym zrobił obejście tego czujnika - czy go po prostu "zmostkował" aby widział klapę cały czas otwartą. Z góry dziękuję za pomoc.

#9 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez clops35 10 sierpnia 2023, 21:54
seb1500 napisał(a):Chętnie bym zrobił obejście tego czujnika - czy go po prostu "zmostkował" aby widział klapę cały czas otwartą.
To go zdejmij z płyty.

#10 Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez seb1500 13 sierpnia 2023, 20:03
Układ US1 zdjęty a laptop wrócił do żywych. Fakt braku reakcji na zamykaną klapę nie ma znaczenia.
Dziękuję ślicznie za pomoc. Było to dla mnie dość pouczające doświadczenie.
Bardzo chętnie dał bym podwójne "pomógł" ale to chyba nie możliwe.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Re: Laptop Lenovo V14 G2 ITL nie uruchamia się z włącznika - po zalaniu (NM-D474)

przez Google Adsense [BOT] 13 sierpnia 2023, 20:03