• Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez Brainstern 10 czerwca 2013, 22:42
Cześć Wam, mam problem z laptopem HP NX7300, kupiłem ten laptop z uszkodzoną matrycą, matrycę kupiłem używaną z allegro i wymieniłem, obraz jest niestety podświetlenia już nie ma, na zbitej matrycy podświetlenie było, nie mam niestety zdjęcia pinoutu itp ile powinno być volt na wejściu do inwertera i do tego nie wiem który to jest masa :D wybaczcie ale na elektronice aż tak bardzo się nie znam, napięcia zmierzyłem i wygląda to tak, uznałem że żółty to masa
Obrazek
Obrazek
Co może być nie sprawne? Mógł paść bezpiecznik na płycie głównej?

Re: Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2013, 22:42

#2 Re: Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez daniel508 11 czerwca 2013, 07:42
Włóż z powrotem uszkodzoną i napisz czy podświetlenie nadal się pojawiam. Jeżeli tak to kupiłeś uszkodzoną matrycę.

#3 Re: Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez WIOLAD 11 czerwca 2013, 10:57
Te napięcia zmierzone były przy zasilaniu bateryjnym?
Skąd brałeś masę?
Pomiary są wykonane nieprawidłowo.

#4 Re: Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez Brainstern 11 czerwca 2013, 13:12
Niestety tą wylaną matryce wyrzuciłem, lecz przed tym wyjąłem z niej świetlówkę, uznałem ze może się kiedyś przydać, i ta świetlówka sprawdzana na innym laptopie(dell c600) świeci, a w nx7300 niestety ale nie chce ;/
Tak napięcia były mierzone przy baterii, niestety tak jak mówiłem na elektronice tylko trochę się znam, uznałem ze masa to zółty gdyż z czarnego nie pokazywało mi na żadnym pinie napięcia, pewnie źle ale nie moglem znaleźć żadnego schematu na internecie gdzie jest we wtyczce GND.
Przeszedłem się dzisiaj do serwisu komputerowego ale niestety nic mi nie podpowiedzieli.
Model Płyty Głównej:
HSTNN-104C
6050A2042401-MB-A03

EDIT:

Prawdopodobnie źle pomierzyłem napięcia w zdjęciach wyżej i kilka godzinek temu zrobiłem to ponownie z tym ze teraz powinno być na 99% dobrze
takie są napięcia na samej baterii z poziomem naładowania 10-15%
Obrazek

tutaj napięcia z podłączonym zasilaczem(na czerwonym kabelku można zauważyć wahania volt sprawdzałem wtedy czy przyciemnianie i rozjaśnianie matrycy dziala)
Obrazek

Te piny na których jest 0 to z tego co mi się wydaje to masa gdyż jak podłączałem np niebieski z czerwonym to jest napiecie itd.

#5 Re: Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez DaCoPL 17 czerwca 2013, 14:42
Z tego co widzę to albo uszkodzony inwerter, albo świetlówka. Lecz jeśli świetlówka wyjęta z uszkodzonej matrycy na innym laptopie świeci to wskazuje na uszkodzenie inwertera.

Sprawdź czy masz 19V z jednej i drugiej strony bezpiecznika F na inwerterze. Jeśli masz tylko z jednej, upalony jest bezpiecznik. Wtedy wymień go na 2-3 amperowy (nie mostkuj bo możesz uszkodzić coś na płycie jeśli będzie jakieś zwarcie). Jeśli bezpiecznik dalej będzie padał, wymień inwerter.

Możesz też od razu wymienić inwerter i powinno być ok, chyba, że jest coś jeszcze ze świetlówką matrycy która kupiłeś.

Re: Laptop Hp NX7300 brak podswietlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 17 czerwca 2013, 14:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).