• Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

przez rexakwa1 28 września 2010, 22:47
Witam!

Trafiła do mnie płyta z objawem standardowym w tym modelu. Po podłączeniu zasilacza mruga kontrolka od dysku i od Caps Locka i dioda na płycie zaraz obok gniazda LAN.

Temat opisywany był już na forach (również po kodzie błędu) i rozwiązaniem było albo wymiana procesora lub reballing chipsetu AMD mostek-północny (grafika).
Zrobiłem bezproblemowo reballing tegoż mostka i odrazu również reballing mostka południowego (reballing wykonany perfekcyjnie) i co się okazało........? a no to, że płyta zachowuje się nadal tak samo, nie mam już pomysłu co dalej jest nie tak. Wszystko sprawdzone - przetwornice, diody i cewki niby wszystko OK.
Nowy zasilacz, nowa pamięć RAM. Podmieniałem nawet sprawny procesor - dodam że sprawdzałem to na AMD Turione X2 (procek od płyty DV6000) w oryginale siedzi AMD Athlon X2.
Zaprogramowany nowy BIOS i dalej to samo.
Ktoś ma jakieś pomysły odnośnie takiego błędu? Może coś ominąłem w pomiarach jakiegoś układu to proszę o naprowadzenie mnie w tej kwestii, będę bardzo wdzięczny. Kończą mi się już pomysły :-(

Re: Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2010, 22:47

#2 Re: Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

przez farmer 28 września 2010, 23:03
W 6735s jest Socket S1G2, w dv6000 Socket S1. Dlatego sprawdzanie tej płyty przy pomocy procesora z dv6000 nic nie daje. Zapoznaj się ze stroną http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Turion_microprocessors.

#3 Re: Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

przez rexakwa1 28 września 2010, 23:31
no właśnie pisząc ten post tak sobie myślałem, że ten procesor to przecież nie będzie kompatybilny z tą płytą, dzięki, że mnie utwierdziłeś w moim przekonaniu. Tylko niestety nie mam AMD Athlona X2 ehh no nic jutro poszukam, może coś znajdę.

-- środa, 29 września 2010, 14:39 --

dostałem procek i niestety dalej to samo :-( wszystko miga. Dzieje się tak również bez procesora i pamięci.

#4 Re: Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

przez zbyszek 29 września 2010, 15:34
rexakwa1 napisał(a):... Temat opisywany był już na forach (również po kodzie błędu) ...

A mógłbyś również nam dokładnie opisać objawy? Podaj także pobór prądu po podłączeniu zasilacza oraz pobór po próbie włączenia.

Re: Laptop Hp 6735s nie uruchamia się płyta?

przez Google Adsense [BOT] 29 września 2010, 15:34