• Kondensatory SMD- kolor

#1 Kondensatory SMD- kolor

przez carrneiro 26 września 2025, 14:18
Kilka razy natrafiłem na stwierdzenie (tu na forum), że po kolorze kondensatora da się rozpoznać jaką ma pojemność.
Pytanie jak wy to rozpoznajecie? One są albo jaśniejsze, albo ciemniejsze. :wtf:
Przykład post#13 auna-silver-star-mini-10032791-radio-wlacza-sie-i-tylko-swieci-ekran-t76789.html
Rozwinie ktoś temat?

Pozdrawiam.

Re: Kondensatory SMD- kolor

przez Google Adsense [BOT] 26 września 2025, 14:18

#2 Re: Kondensatory SMD- kolor

przez Vogelek23 28 września 2025, 17:20
Kondensator o jasnożółtej, piaskowej barwie ceramiki - zwłaszcza podłączony między linię zasilania a masę - sugeruje pojemność 100nF, bo zazwyczaj kondensatory w takim miejscu są z przedziału 47-220nF. Kondensator o barwie jasnoszarej ma często małą pojemność (kilkanaście do kilkuset pF) i jeśli np. wpięty jest w obwód rezonatora kwarcowego o określonej częstotliwości, to można z tego wywnioskować, że pojemność wynosi 12-33pF. Ciemniejsza barwa ceramiki sugeruje wyższą pojemność z przedziału 1-22uF. Kondensatory białe lub jasnobłękitne to pojemności zazwyczaj pojedynczych pikofaradów, stosowane najczęściej w obwodach RF.

Można powiedzieć, że im wyższa pojemność kondensatora, tym więcej warstw, upakowanych w środku i większa ich powierzchnia (stąd określenie MLCC - Multi Layer Ceramic Capacitor). A im więcej warstw, tym ciemniejsza barwa kondensatora, bo ceramika nie jest nieprzezroczysta i jeśli obejrzysz taki kondensator pod dużym powiększeniem, to przez obudowę możesz dostrzec zarys wewnętrznej struktury.

Jeśli chodzi o kondensatory 100nF to one akurat mają bardzo charakterystyczną, piaskową barwę, nieporównywalną z innymi pojemnościami, więc są stosunkowo łatwe do identyfikacji, jeśli masz z nimi styczność na co dzień (ja mam ze względu na to, że nie tylko naprawiam elektronikę, ale również ją projektuję). Natomiast chcę tu jasno zaznaczyć, że barwa ceramiki nie jest żelazną regułą we wszystkich przypadkach i nie można bezkrytycznie podchodzić do koloru kondensatora, determinując jego pojemność.

Re: Kondensatory SMD- kolor

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2025, 17:20