Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Google Adsense [BOT] • 7 września 2010, 15:15
#4 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Paulusplu • 7 września 2010, 15:54
Z tego, co się orientuję, w zasilaczu jest rezystor łączący ten pin z "plusem", tak, że mierząc miernikiem masz jakieś zbliżone do napięcia zasilania. Jak podepniesz do płyty, to robi się jakiś dzielnik napięcia do pomiaru wartości napięcia zasilacza i jak jest powyżej 24V to układ na płycie zatyka pierwszy mosfet.
#6 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Paulusplu • 7 września 2010, 16:00
#8 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Paulusplu • 7 września 2010, 16:06
#12 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez DaCoPL • 8 września 2010, 10:52
Hmm... z tego wynika, że jest coś nie tak z kabelkiem. W ładowarce przy miejscu wlutu kabelka ID mam zbliżone 19,5V, natomiast na wtyczce na bolcu mam ok 10V. Gdy podłączę wtyczkę do laptopa, na zasilaczu mam ok. 6V (na wtyczce nie wiem, bo laptop jeszcze nie jest rozebrany). Rozumiem, że coś tu nie gra..?
#13 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez deha • 8 września 2010, 21:19
Sprawa jest taka że często przełamuje się cienki przewód którym idzie id zasilacza , możesz podpiąć rezystor 330k pomiędzy plus a igiełkę we wtyczce przy laptopie i sprawdzić , może byś tak że ktoś podpiął bezpośrednio 19v na środkowy bolec i poleciało coś w płycie. Dodam że spotkałem się w zasilaczach della z układem dallasa który kodował typ zasilacza , przełożenie tego elementu do drugiego zasilacza naprawiało ładowanie baterii i napis ac adapter unknown w biosie . Układ wygląda jak tranzystor w obudowie TO92.
#14 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Paulusplu • 8 września 2010, 21:35
deha napisał(a):Sprawa jest taka że często przełamuje się cienki przewód którym idzie id zasilacza , możesz podpiąć rezystor 330k pomiędzy plus a igiełkę we wtyczce przy laptopie i sprawdzić , może byś tak że ktoś podpiął bezpośrednio 19v na środkowy bolec i poleciało coś w płycie. Dodam że spotkałem się w zasilaczach della z układem dallasa który kodował typ zasilacza , przełożenie tego elementu do drugiego zasilacza naprawiało ładowanie baterii i napis ac adapter unknown w biosie . Układ wygląda jak tranzystor w obudowie TO92.
Układ rozpoznawania ID ładowarki - a tym bardziej przy pomocy elementu aktywnego umieszczonego w ładowarce - nie jest (o ile mi wiadomo) realizowany w ładowarkach hp, dlatego wierzę, że kolega DaCoPL łatwo poradzi(ł) sobie z tą naprawą .
#15 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez DaCoPL • 8 września 2010, 23:13
Jeszcze nie zrobiłem bo "bawiłem" się innym lapkiem. Tutaj mnie dziwi fakt, że na bolcu jest 10V a przy zasilaczu 19V. Wtyczkę przeciąłem na pół tam gdzie kiedyś już coś było kombinowane i zarówno przy wtyczce jak i przy przecięciu jest 10V :/ Najgorsze jest to, że nie mam takiej drugiej sprawnej ładowarki.
Jutro podepnę tą ładowarkę, ale bez środkowego bolca, a tam gdzie ma być środkowy bolec wrzucę zasilacz laboratoryjny. Tylko czy mam tam wrzucić napięcie zbliżone do 19V (np takie jak mam na wyjściu z zasilacza)?
Jutro podepnę tą ładowarkę, ale bez środkowego bolca, a tam gdzie ma być środkowy bolec wrzucę zasilacz laboratoryjny. Tylko czy mam tam wrzucić napięcie zbliżone do 19V (np takie jak mam na wyjściu z zasilacza)?
#16 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez farmer • 8 września 2010, 23:52
Pin we wtyczce jest bezpośrednio połączony z padem ID w zasilaczu, więc jeśli na kablu następuje spadek napięcia, to kabel ewidentnie do wymiany. Sprawdź jeszcze w przelotce przy zasilaczu, tam również lubi się przełamywać, można go wtedy skrócić.
W załączeniu fragment schematu.
Limit_signal - napięcie na pinie, ADP_EN# - sygnał otwierający pierwszy mosfet (Q1002). Jak widać, aby na wyjściu n.7 LM393 był stan niski, napięcie na nodze odwracającej komparatora n.6 musi być wyższe niż na n.5. Napięcie na n.5 - z dzielnika rezystorowego przy założeniu +VADP = 19V (napięcie zasilacza) wynosi ok. 5.8V. Dlatego bezpiecznie można podać 7V. Identyczny układ występuje w innych modelach HP zasilanych z zasilacza z pinem. Nie podawaj 19V, bo przynajmniej nx7300/nx7400 traktuje to jako podpięcie zasilacza o bardzo małej mocy i zaczyna "oszczędzać" energię co skutkuje przeraźliwie wolną pracą. Notabene sytuacja taka często ma miejsce przy przełamaniu kabla i zwarciu środkowej żyły z pierwszym oplotem, na którym jest napięcie zasilania.
Częstą usterką jest również uszkodzenie LM393 po problemach z zasilaczem, co objawia się brakiem pracy z zasilacza i brakiem ładowania.

W załączeniu fragment schematu.
Limit_signal - napięcie na pinie, ADP_EN# - sygnał otwierający pierwszy mosfet (Q1002). Jak widać, aby na wyjściu n.7 LM393 był stan niski, napięcie na nodze odwracającej komparatora n.6 musi być wyższe niż na n.5. Napięcie na n.5 - z dzielnika rezystorowego przy założeniu +VADP = 19V (napięcie zasilacza) wynosi ok. 5.8V. Dlatego bezpiecznie można podać 7V. Identyczny układ występuje w innych modelach HP zasilanych z zasilacza z pinem. Nie podawaj 19V, bo przynajmniej nx7300/nx7400 traktuje to jako podpięcie zasilacza o bardzo małej mocy i zaczyna "oszczędzać" energię co skutkuje przeraźliwie wolną pracą. Notabene sytuacja taka często ma miejsce przy przełamaniu kabla i zwarciu środkowej żyły z pierwszym oplotem, na którym jest napięcie zasilania.
Częstą usterką jest również uszkodzenie LM393 po problemach z zasilaczem, co objawia się brakiem pracy z zasilacza i brakiem ładowania.

Nie wysyłam schematów e-mailem ani na PW.
#18 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez farmer • 9 września 2010, 13:57
Ten schemat może nie być od tego modelu, został załączony przykładowy z platformy Davos3, ale układ na innych HP/Compaq z zasilaczem z pinem jest podobny. Chodziło mi o pokazanie zasady działania tego układu, jak co, to szukaj na płycie LM393 połączonego z pinem.
Co do oznaczenia płyty, to ponieważ jest to Inventec, to zawsze są z nimi problemy. Oznaczenia typu 6050A2035001-MB-A06 są ich wewnętrznymi oznaczeniami i mają się nijak do nazw platform. Nota bene może być kilka wersji rozwojowych o różnych numerach 6050A......, a jest to jedna platforma, zdarzają się również zmiany oznaczeń układów w ramach tej samej platformy. Pozostaje szukanie w Internecie i dopasowywanie płyty do schematu na podstawie oznaczeń układów. Czasami oznaczenia platform można odczytać z opisów na wiązkach kabli podpinanych do płyty.
Co do oznaczenia płyty, to ponieważ jest to Inventec, to zawsze są z nimi problemy. Oznaczenia typu 6050A2035001-MB-A06 są ich wewnętrznymi oznaczeniami i mają się nijak do nazw platform. Nota bene może być kilka wersji rozwojowych o różnych numerach 6050A......, a jest to jedna platforma, zdarzają się również zmiany oznaczeń układów w ramach tej samej platformy. Pozostaje szukanie w Internecie i dopasowywanie płyty do schematu na podstawie oznaczeń układów. Czasami oznaczenia platform można odczytać z opisów na wiązkach kabli podpinanych do płyty.
Nie wysyłam schematów e-mailem ani na PW.
#19 Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Paulusplu • 9 września 2010, 14:14
Re: Jakie wyprowadzenia/sygnały/napięcia na wtyczce do HP nc6320
przez Google Adsense [BOT] • 9 września 2010, 14:22