FORUMDESC_DESKTOP_PC_REPAIRS
Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 iMAC 27", Mid 2011 Gaśnie podświetlenie

przez Rathma 5 lipca 2018, 17:13
Cześć, problem jak w temacie. W iMac'u podczas pracy lub w trakcie bezczynności gaśnie podświetlenie matrycy. Zdarzenie jest losowe, czasem sprzęt działa kilka minut, czasem kilkadziesiąt i dopiero podświetlenie gaśnie. Czytałem, że bywają problemy ze złączem do którego podłącza się ledy (puszczają luty), jednak przy ruszaniu i dociskaniu w tamtych okolicach nic się nie zmienia. Na inwerterze brakuje napięcia Vsync na złączu CN2. Wszystkie rady i pomysły mile widziane.

Oznaczenia iMac'a:
iMac (27-inch, Mid 2011)
macOS High Sierra
Procesor 2,7GHz Intel Core i5
Pamięć 8 GB 1333 MHz DDR3
Dysk startowy Macintosh HD
Grafika AMD Radeon HD 6770M 512 MB

Oznaczenia płyty głównej:
NYKS 94V-0 NM19
091T 01A
820-2828-A [HF/e1]
C1H3F0D7Q

Ostatnio edytowano 9 lipca 2018, 14:23 przez Rathma, łącznie edytowano 1 raz

#2 Re: iMAC 27", Mid 2011 Gaśnie podświetlenie

przez pawel80 5 lipca 2018, 23:57
Podstaw nowy inwerter i wtedy sprawdź.

#3 Re: iMAC 27", Mid 2011 Gaśnie podświetlenie

przez Rathma 19 lipca 2018, 15:47
Zamówiony i wstawiony inwerter. Niestety, efekt dokładnie taki sam, podświetlenie wyłącza się po różnym czasie oczekiwania, potrafi zgasnąć nawet chwilę po uruchomieniu komputera, nim załaduje się system. Po odłączeniu zasilania Vsync podświetlenie się nie wyłącza, sprzęt działa stabilnie.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszystkie opublikowane na tej stronie znaki towarowe i handlowe oraz nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli,
są rozpowszechniane zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.