• IBM 600X- Problem z uruchamianiem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez Anonymous 13 października 2010, 16:41
Witam!
Mam IBM 600X, przy próbie instalacji systemu (win xp) blue screen, przy próbie uruchomienia systemu zainstalowanego na dysku twardym również blue screen, gdy na ślepo naciskałem po kolei przyciski aby uruchomić bios(F1, F2...) to pokazał się błąd 00301 lub 06301. Gdy nic nie naciskam uruchamia się do momentu ładowania systemu i blue screen.
Do biosu normalnie mogę wejść (F1) na fotce, ktoś się może orientuje co zrobić aby system się normalnie uruchamiał?
System slax odpalił się do ekranu głównego(tapety) i wyskoczył błąd (nie można czegoś załadować).
Ps. Zaraz po włączeniu pojawia się logo IBM, i po chwili krótkie piknięcie.
Proszę o pomoc, z góry dzięki.
Obrazek
Daję fotke blue screena, pojawia się zaraz przed podziałem dysku na partycje(Dysk sprawny wyjęty z działającego laptopa)
Obrazek
Pozdrawiam

Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2010, 16:41

#2 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 17:54
Błąd 301 wynika z tego że naciskasz klawiaturę a IBM podczas uruchamiania przeprowadza jej test , patrząc się na konfigurację twojego laptopa masz wysoki procesor PIII 500 i nie każdy chpset Bx-a potrafi poradzić sobie w cachem L2 procesora, co prawda seria X powinna dawać sobie rade czy na pewno masz X czy może wersje E w3 obudowie X.
Po drugie te laptopy mają zamontowane na płycie głównej 32MB pamięci taktowane domyślne szyną 66 mhz jeżeli dołożyłeś pamieć 100 mhz do slotu możesz mieć takie problemy lub sama pamieć na płycie jest uszkodzona.
Napisz coś więcej ( czy jest pamieć , czy zmieniałeś procesor, jak doszło do usterki) spróbuję pomóc.

#3 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 17:57
Dodałem fotkę bluescreena, procesora ani pamięci nie zmieniałem, było od nowości, laptopa kupiłem, właściciel używał go lecz win xp przestał się uruchamiać, i stałem się jego posiadaczem...(Ponoć nie był używany przez kilka ostatnich lat...)
Mój laptop ma wbudowane 64 Mb ram.

#4 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez Robgie 13 października 2010, 18:18
Sprawdź na innym ramie i lub dysku twardym. na to wskazuje błąd. Od tego bym zaczął.

#5 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez jurek1980 13 października 2010, 18:21
Jak nie był używany to zacznij od wymiany baterii CMOS, a testy wykonuj bez włożonej baterii głównej.

#6 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 18:26
Czy gdy odłączę baterie CMOS to laptop się uruchomi? Czy jak po odpięciu ją włożę to nie będzie jakichś błędów?
A dysk to tak jak mówię, wyjęty z innego działającego laptopa, więc dysk raczej odpada.
Po wyjęciu 128 Mb ramu (zostaje 64 Mb wbudowane) i po formatowaniu dysku następuje kopiowanie plików, wtedy prawie na każdym pliku jest błąd w kopiowaniu, ręce opadają.

#7 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 19:11
Możesz mieć :
a) uszkodzony nośnik - spróbuj z innej płyty postawić system.
b) uszkodzony ( brudny) Cd-rom - najlepiej wymienić na inny.
c) uszkodzony procesor - najpewniej podmienić.
d) uszkodzona pamieć na płycie - można ją wyłączyć w hexeditorze.

Bios masz najnowszy do tego modelu wiec to nie to.

#8 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 19:13
Ok, dzięki, zastanawia mnie opcja uszk. CPU, w tym modelu jest chyba wlutowany w płytę? A jak wyłączyć tą pamięć na płycie?

#9 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem 

przez grisza69 13 października 2010, 19:45
kalka06 napisał(a):Ok, dzięki, zastanawia mnie opcja uszk. CPU, w tym modelu jest chyba wlutowany w płytę?

Nie jest wlutowany , jest na złączu MMC2.

kalka06 napisał(a): A jak wyłączyć tą pamięć na płycie?

1. wejdź do biosu - trzymaj F1 aż do pokazania sie ekranu konfiguracji biosu
2. przejsc do sekcji TEST - następnie naciskasz EXIT
3. Wybierasz CONFIG równocześnie CTRL+D pokaże sie ekran edytowania w HEX- ie

Na ekranie odszukaj w trzeciej lini (20) wartość 80 i zmień ją na 81, aby zapisać zmiany naciśnij F2 i masz ram wewnętrzny wyłączony.
Powinno pomóc.

#10 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 20:08
No dobra, tylko mi się wydaję,że nie mam takiej opcji,

EDIT:
Gdy wchodzę w config, i wciskam Ctrl + D to włącza mi się ten edytor na czarnym tle

#11 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 20:14
Wejdź w config następnie restart i znowu config Ctrl plus D musi być :)

#12 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 20:27
No tak, odpala się Hex edytor, i gdy wciskam PgUp to przewija się dalej, i nie wiem o które dokładnie Ci chodziło bo tych tablic hex jest masa, znalazłem dwie w których jest w lini 20 liczba 80 zmieniłem na 81, brak reakcji ( Zapisałem używając F2)

#13 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 20:33
kalka06 napisał(a):No tak, odpala się Hex edytor, i gdy wciskam PgUp to przewija się dalej, i nie wiem o które dokładnie Ci chodziło bo tych tablic hex jest masa, znalazłem dwie w których jest w lini 20 liczba 80 zmieniłem na 81, brak reakcji ( Zapisałem używając F2)

Ostrożnie z tą edycją ( zapisuj zmiany na kartce , łatwo można położyć tego laptopa wpisując mu tam złe komendy ) 3 linia od góry oznaczona 20 komórka ( po prawej 80 - zmieniasz na 81 wciskasz F2 ( inaczej zmian nie zapisze ) , pamieć do slotu ( po wyłączeniu) i start.

Jeszcze jedno, znalazłem na stronie Lenovo nowszy bios od Twojego , spróbuj go wgrać tutaj masz link BIOS 600X I on ma wsparcie dla XP-ka :D

#14 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez Anonymous 13 października 2010, 20:35
Dzieją się dziwne rzeczy, włożyłem dysk ze sprawnego laptopa a tu przy instalacji taki komunikat, wierzę że to wina wbudowanego ramu, nie chce aby moja płyta okazała się martwa , czy jak zapisywałem ustawienia hex z włożoną kością ram to przez to mogło się nie zapisać?
Obrazek
PS. Sugerujesz że ten bios nie ma wsparcia dla xp? :idea:

#15 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 20:38
Zrób niski format dysku np programem MAXLLF , ale dograj ten bios będzie łatwiej uruchomić Xp-ka.
Zostaw na razie Hex-a , po pierwsze wgraj bios , po drugie formatuj dysk niskim parametrem a jak to nie pomoże bedzięmy dalej się martwić .
Pamieć nie powinna przeszkadzać ale zalecane jest jej wyjęcie.

DO "PS" nie sugeruje tylko czytam jaki ma fix ten do którego link podałem ;)

#16 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 20:42
Nie znam tego programu, to jest botowalne czy jak?

#17 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 20:46
kalka06 napisał(a):Nie znam tego programu, to jest botowalne czy jak?

Wgrać możesz na dwa sposoby albo z pod systemu np Win98 albo poprzez zewnętrzną stacje dyskietek , trzecia możliwość - zewnętrzny programator ale pewnie z tym będzie problem.

#18 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez kalka06 13 października 2010, 20:47
Z płyty da się ? Ten laptop nie ma stacji dyskietek.

#19 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem

przez grisza69 13 października 2010, 20:53
kalka06 napisał(a):Z płyty da się ? Ten laptop nie ma stacji dyskietek.

On ma , tylko Ty nie masz kompletu, albo jest zewnętrzna albo wymienna z CD-romem, jeżeli nie masz pozostaje postawienie win98 lub win 2000 po wgraniu aktualizować Bios z pod systemu ( proponuje win200 ma przynajmniej wsparcie pod USB) a z 98 nie będzie widzieć dużego pendriwa.

#20 Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem  [ROZWIĄZANY]

przez kalka06 13 października 2010, 20:57
Uszkodzone okazały się pamięci.
Dzięki

Re: IBM 600X- Problem z uruchamianiem  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 13 października 2010, 20:57