• HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez gathor 1 września 2010, 17:16
Witam kolegów i koleżanki.
Mam problem z lapkiem jak w temacie.
Problem wygląda tak... Kiedy bateria jest rozładowana, po podłączeniu ładowarki, lapek nie ładuje ani nie startuje, gdy bateria jest naładowana do tego stopnia, że lapek jest w stanie się włączyć (po załączeniu laptopa) ładuje baterię, ale wymaga startu z samej baterii.
Po błądzeniu na ślepo znalazłem padniętą diodę PD8, po wymianie w/w żadnych rezultatów.
Już nie mam pomysłów gdzie szukać dalej.
Może ktoś z Was naprowadzi mnie na trop...

Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez Google Adsense [BOT] 1 września 2010, 17:16

#2 Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez Paulusplu 1 września 2010, 17:51
Sprawdź IMZ2 - przetwornicę 28V i okolice:
Obrazek

#3 Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez gathor 2 września 2010, 14:08
Chwilowo czekam na dostawę części. Dioda znowu wystrzeliła :(

#4 Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez gathor 23 października 2010, 16:01
Odnawiam temat.
Laptop już inny (ten sam model i płyta), a z takim samym problemem, więc nie zakładam nowego wątku.
Problem w tym, że w okolicy IMZ2 brak jakichkolwiek napięć.
Od klientki nie udało się ustalić żadnych okoliczności zaistniałej awarii, więc wszystko biorę pod uwagę. Wykluczyłem zalanie oraz brak jakichkolwiek śladów upuszczenia. Nie znalazłem żadnych popalonych elementów.
Napięcie do płyty wchodzi, nie ładuje baterii i nie reaguje na PWR button.
Podmieniłem MAX8724 - bez zmian
- diody PD8, PD9 wciąż bez efektów.
Laptop włącza się na baterii, ale po ok 5 sekundach zaczyna migać dioda power "LED5"
W którą stronę podążać?
Brak mi pomysłów na tą maszynę.

#5 Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez grisza69 23 października 2010, 16:42
Sprawdź czy na Pq30 n4 masz VH 28V jeżeli tak IMZ jest sprawny , potem zobacz jakie masz napięcie PU5 n1 , następnie sprawdź PQ 48 ( najlepiej podmień).

#6 Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez gathor 25 października 2010, 13:07
Na PQ30 brak napięć z wyjątkiem n5 19V. Brać się za wymianę IMZ?

#7 Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez grisza69 27 października 2010, 02:30
Wylutuj to PQ30 ( może mieć zwarta bramkę ) i doprowadź do poprawnej pracy tej przetworniczki, do sprawdzenia masz niewiele czyli PD12 ,14,15 oraz PU8 i sam IMZ musi być minimum 26-28V inaczej ten tranzystor się nie otworzy , jeżeli te elementy będą sprawne a napięcia dalej nie będzie - podejrzany MAX 8724E

Re: HP G6000 MoBo DA0AT1MB8HOREV:H Nie startuje z ładowarki

przez Google Adsense [BOT] 27 października 2010, 02:30