• HP DV9000, płyta AT6/AT7 - dziwny przypadek, brak PRWSRC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP DV9000, płyta AT6/AT7 - dziwny przypadek, brak PRWSRC

przez zbyszek 22 października 2010, 14:17
Trafił mi się dziwny przypadek, z laptopem jak w temacie.
Na początku był problem z grafiką (artefakty na ekranie), dla pewności podgrzałem ją, po lekkim podgrzaniu laptop przestał się włączać (podłączałem również LID switch do płyty ale to nie to). Ustaliłem że padło KBC (stan wysoki na 83 n. KB3920 bez względu na próbę włączenia, napięcie na przycisku jest i spada do 0 po wciśnięciu).

Wymieniłem KB3920 na inny i teraz brak napięcia 3V/5V. W ogóle brak PRWSRC, 19V nie przechodzi przez PQ52 (na nóżkach 1-4 19V). Na wszystkich wyprowadzeniach tranzystora PQ38 1.34V.

Wymiana PU4 MAX8724 - bez efektu.
Pomyślałem że może KB3920 mam jakieś felerne, wlutowałem dwa inne i to samo.
Co dziwne, po wylutowaniu KB3920, pojawia się PRWSRC oraz 3V i 5V.

Czy mieli koledzy takie dziwne przypadki z tą płytą?

EDIT1:
Po włożeniu baterii pojawia się 3/5V, po podpięciu do tego zasilacza zapala się kontrolka ładowania baterii (błyskawica) ale bateria nie jest ładowana.

Na samym zasilacza na katodach PD18 i PD19 jest 18.54V, na anodach 19.23V. PD22 katoda: 17.85V, anoda: 18.54V

EDIT2:
Po podłączeniu zasilacza serwisowego do drenu PQ52, pojawiają się napięcia 3/5V.

EDIT3:
Winnym braku PRWSRC okazał się tranzystor PQ38. Napięcia są już OK, ale nadal jest problem ze startem płyty. Napięcie na włączniku jest i spada przy próbie włączenia ale KB3920 nie daje sygnału do mostka n.83 i n.4. Wstawiałem dwa inne kontrolery ale bez zmian, bios również podmieniany. Jakieś sugestie?

Re: HP DV9000, płyta AT6/AT7 - dziwny przypadek, brak PRWSRC

przez Google Adsense [BOT] 22 października 2010, 14:17