• HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez willyams 5 lipca 2012, 10:47
Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość :)

Trafił do mnie laptop CQ61 na platformie OP6
Nie ładował i nie pracował na zasilaczu (kontrolka gniazda gasnęła po chwili).
Na baterii mrugał 3 razy powerem (rozładowana bateria)
Zwarcia nie stwierdziłem.
Z powodu niskiego napięcia na PU4 odnalazłem uszkodzony PR199 i pokazało się na n.8 PU4 26V

Przy dalszej analizie uszkodzenia podczas pomiarów zjechała mi końcówka miernika i niechcący zwarłem
2 kondensatory zaznaczone na zdjęciu. Mam problem z określeniem symboli bo na płycie są niewidoczne.
Skutkiem tego było zwarcie i straciłem napięcia VIN oraz na przetwornicach 3,3 i 5V
Zasilanie dochodzi do PQ48 ale dalej jakieś szczątkowe.
Podejrzenia padły na PU2. Niestety nie miałem oryginalnego RT8206B więc włożyłem ISL 6236.
Niestety bez efektu.

tranzystory PQ48,50,49,55 i 47 sprawdzone na testerze i działają prawidłowo
W tej chwili pomiary wyglądają tak:
PQ48 1-1.71V, 4-19V , 3-1.38V
PQ47 Dreny 0.1V
PQ55 Dreny 1.36V
PQ50 Dreny 1.26V
PQ49 Dreny 1.38V

PU5 n.8 0.11V
PU4 n.1 19V
PU4 n.8 26V

Dioda gniazdka świeci
Pobór płyty 40 mA
Na włączniku 1.2V po naciśnięciu pobór wzrasta do 160 mA ale tylko na czas trzymania włącznika

Na samej baterii :
PQ48 1-0V , 4-8.5V , 3-10V
PQ50 Dren 7V
PQ49 Dren 9V
PQ55 Dren 9V
PQ47 Dren 1.9v
Najgorsze że po włożeniu baterii wentylator startuje od razu i delikatnie świeci LED 1

Ponadto sprawdziłem PQ4 , PQ5, PQ6 i też OK.

Czy mógłby ktoś wesprzeć wiedzą gdzie szukać przyczyny bo już straciłem wszelkie koncepcje a zależy mi na tej płycie.
Proszę choć o sugestie w jakim rejonie szukać winowajcy.
Przepraszam z góry za taki długi esej ale chciałem naświetlić temat jak najdokładniej.

Obrazek

Robiłem próbę zwarciową i co ciekawe przy podaniu 5V na dren PQ47 (5V_LX) mam zwarcie i grzeje się mocno PQ49 a wygląda na sprawny, Prąd 1.37A. To samo robiłem dla linii 3V_LX ale tu zwarcia nie ma
To samo robiłem dla lini

Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2012, 10:47

#2 Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez neky 14 lipca 2012, 14:27
Try to flash bios

#3 Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez tyntyryntyntyn 19 lipca 2012, 17:10
Miałem identyczny przypadek. Wymieniłem KBC i mostek. Zmartwychwstał po wymianie na mową kość biosu.

#4 Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez willyams 23 lipca 2012, 14:41
Witam po urlopie.

Dziękuję za sugestie i chęć pomocy.
Podmieniłem KB3926QF tyle że nie miałem D2 (oryginalny) więc dałem A1.
Na zasilaczu zero reakcji natomiast na baterii na chwilę zaświeciła kontrolka zasilania na panelu a potem znów zgasła i zaczęła świecić wifi.
Podejrzewam że znów poleciał więc problem tkwi gdzieś indziej
Na pewno dalej ma problem z przełączaniem bateria / zasilacz.
Chyba będę musiał od początku sprawdzać mosfety :(
Dalej brak napięć 5 i 3,3 V.

#5 Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez figofag 23 lipca 2012, 21:51
Proszę poczytać tutaj viewtopic.php?f=232&t=986
Zamiast wymieniać w ciemno co popadnie zainteresuje się kolega przetwornicą 5V/3V.
PQ49 i PQ50 to klucze przetwornicy +3.3V_ALWP a u kolegi jest tam 7V na PL9.

#6 Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez willyams 23 lipca 2012, 23:19
Ok.
Dzięki figofag za sugestię.
Niestety temat już nieaktualny.
Chyba przygrzałem coś na płycie podczas prób z baterią bo teraz nie mam nawet VIN.
Na zasilaczu PQ48 1 - 0.02v , 2 - 19V , 3 - 0V ,a tranzystor jest OK.Siłą rzeczy na pozostałych elementach brak zasilania.
Baterii boje się już podłączać bo teraz grzeje się strasznie SW3 na płytce włącznika.
Zwarć brak. Biorę się jeszcze za proponowaną literaturę.

Wiem że muszę się jeszcze duuuużo nauczyć ,ale może jakaś podpowiedź dla początkującego :)

#7 Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez willyams 24 lipca 2012, 00:35
Doczytałem i doinformowałem się, niestety niewiele to pomogło.
PQ4 i PQ6 sprawne. Napięcia na ISL6251A noga 1 i 24 skaczą od 3.5-4V.Podobnie ACOK#.
Czyżby podstawiony ISL też był uszkodzony ?

Re: HP Compaq CQ61 OP6 nie włącza się, nie ładuje baterii

przez Google Adsense [BOT] 24 lipca 2012, 00:35