English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 10 kwietnia 2020, 11:33
Hej wszystkim,
jak w temacie na stole HP 850 G2 płyta 6050A2637901-MB-A02 laptop trafił do mnie po diagnozie innego serwisanta "płyta ma uszkodzony SOC, wymiana płyty " na pokładzie jest SR23V (Intel Core i7-5600U) oraz AMD 216-0855009.

Płytę doprowadziłem do porządku po poprzednim serwisancie .
Na chwilę obecną płyta uruchamia się gdy jest wpięta bateria oraz zasilacz, działa również na samej baterii gdy ta jest naładowana(bateria sprawna).
Nie chce się uruchomić na samym zasilaczu .
Gdy jest wpięty zasilacz płyta próbuje się uruchomić power ON się świeci i gaśnie, wpada w pętle.
Zaraz za pierwszym kluczem Q6010 (chyba) nie wiem bo laminat jest wytarty.
Napięcie skacze z 19,4V do 15-16V na samym zasilaczu. Na baterii jest ok 19, 4V

Gdy bateria jest na pokładzie nie ma to miejsca, system działa na baterii ale jej nie ładuje.
Po włożeniu baterii (bez zasilacza)dioda od ładowania mruga w sekwencji bursztyn- biały 3x i gaśnie.
Sprawdziłem wszystkie klucze od ładowania wszystkie są ok.
Charger BQ736
ACDET>0.6V:SMBUS OK-- mam 3,6V
ACDET>2.4V&<3.1V:ACOK-- mam 3,6V

Gniazdo baterii CN6050
1,2- 46m ohm i spada -w momencie podłączenia zasilacza napięcie skacze od 2,2V do 1,2V- po włożeniu baterii napięcie baterii 10,80V
3- 30k ohm -w momencie podłączenia zasilacza 3,312V- delikatnie skacze (3,312V-3,315V) -po włożeniu baterii napięcie baterii 3,312V
4-30k ohm -w momencie podłączenia zasilacza 3,312V- delikatnie skacze (3,312V-3,315V) -po włożeniu baterii napięcie baterii 3,312V
5 - OL -
6- 135k ohm - w momencie podłączenia zasilacza 3,312V- po wpięciu baterii jest 0V
7,8 - 0 ohm masa

Główne linie 3,3V oraz 5V również skaczą delikatnie na samym zasilaczu.

Komputer ma wszystko sprawne poza niedziałającym klawiszem B(klawiatura zalana) działa stabilnie jednak tylko na baterii i zasilaczu.

Prosił bym o pomoc co mogę sprawdzić gdzie szukać problemu.
Z góry dzięki:)

Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Google Adsense [BOT] 10 kwietnia 2020, 11:33

#2 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez matic 10 kwietnia 2020, 13:54
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors Q6010, Q6011 with connected power supply only (without battery). Check, which of this voltages are stable.

#3 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 10 kwietnia 2020, 15:48
Q6010
1-6v SKACZE DO 11v
2,3,4- 19,6v--- TYLKO TO JEST STABILNE (LECI PROSTO Z ZASILACZA)
5,6,7,8 - 19,5v - SKACZE DO 16v

Q6011
1-25V SKACZE DO 22-21v
2,3,4- 19,5v - SKACZE DO 16v
5,6,7,8 - 19,5v - SKACZE DO 16v

#4 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez matic 11 kwietnia 2020, 10:30
You counted the pins of these transistors in the wrong direction.
Pins 1, 2, 3 of each transistor are connected together, so it is impossible to get different voltages on pins 1 and 2.

#5 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 14 kwietnia 2020, 08:22
Pośpiech i taki głupi błąd, zmierzyłem poprawnie złe napisałem Q6010
Piny 1,2,3- 19,6v - TYLKO TO JEST STABILNE (LECI PROSTO Z ZASILACZA)
Pin 4 -6v SKACZE DO 11v
Piny 5,6,7,8 - 19,5v - SKACZE DO 16v

Q6011
Piny 1,2,3- 19,5V SKACZE DO 16v
Pin 4- 25V SKACZE DO 22-21v
Piny 5,6,7,8 - 19,5v - SKACZE DO 16v

#6 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez matic 14 kwietnia 2020, 20:37
Remove the transistor Q613 from the board and remeasure all voltages suggested in post #2.

#7 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 15 kwietnia 2020, 09:18
Obrazek
Obrazek
Nie widzę nigdzie tego tranzystora, być może nie jest opisany, gdzie go szukać ?

#8 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez clops35 15 kwietnia 2020, 10:43
Myślę że wkradł się błąd z pewnością chodzi o Q6013.
Zanim go zdejmiesz zmierz napięcia na wszystkich wyprowadzeniach Q6013, oraz Q6009 podłączony zasilacz (bez baterii).

#9 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez yasiu83 15 kwietnia 2020, 10:51
Co tu jest w zaznaczonym miejscu? Wygląda jakby nie było padów pod tranzystorem.
Obrazek

#10 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 15 kwietnia 2020, 11:08
Dokładnie tak, ten Q6010 został wymieniony bo był przebity. Tak jak pisałem laptop był zalany i tam było zwarcie.
Pady 5,6,7,8 są połączone z padem od spodu. Pod kluczem laminat jest ok i jest zachowana ciągłość.

Q6009 widzę jest on w jednej obudowie z Q6013?? gdyż Q6013 nie widzę na płycie lub jest nie opisane.
Posiłkując się schematem z 840 G2 w zasadzie o takim samym oznaczeniu płyty :6050A2637901-MB-A02
Widzę, że zarówno Q6009 jak i Q6013 mają po 3 nogi na mojej płycie mam Q6009 nóg ma sześć.

#11 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez clops35 15 kwietnia 2020, 11:46
Również posiłkuję się tym samym schematem co Ty. Być może jest to podwójny tranzystor, zastępujący dwa szukane przez nas.
Jakie oznaczenie ma nadrukowane na obudowie Q6009?
Wykonaj pomiar napięcia na wszystkich pinach Q6009. Spróbuj znaleźć które wyprowadzenia w tym elemencie są wspólne.

#12 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 15 kwietnia 2020, 11:59
Obrazek
Napięcia jak na zdjęciu.
Podmieniłem go nic się nie zmieniło.

#13 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez matic 15 kwietnia 2020, 20:15
Yes, there is a dual transistor Q6009, which combines Q6009 and Q6013 according to the schematic.

Bridge the pins 1 and 8 of transistor Q6010 and supply the board from laboratory power supply. Set the power supply to 19V and limit the current to 0,2A. What is the power consumption (in mA) of the board in this case?

#14 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 16 kwietnia 2020, 08:47
W momencie uruchomienia 0,025 i spada do 0A po 2 sekundach.

#15 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez matic 16 kwietnia 2020, 16:25
Measure the voltages to ground on pins 3, 6, 7, 9, 12, 13, 17, 20 of chip U6100 (TPS51225), when the power consumption drops to 0A.

#16 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 17 kwietnia 2020, 08:50
Nie mam TPS, mój U6100 to:
Obrazek

1-19,5V
2- 0
3-0
4-3,292V
5-1,690V
6-3,320V
7-3,318V
8,9-3,321V
10-8,14V
11-5,081V
12-10,47V
13-2,722V
14-0

U6150:
Obrazek
1-19,5V
2-0
3-0
4-0
5-2,583V
6-5,186V
7-5,186V
8,9-5,186V
10-9,850V
11-5,205V
12-10,47V
13-2,721V
14-0

Obrazek

#17 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez clops35 17 kwietnia 2020, 09:40
U6100 = RT7290A
U6150 = NB676A
Zmierz powtórnie napięcie na n. 4 U6150. Czy na pewno jest 0V?
Zmierz rezystancję pomiędzy n. 4 a n. 11 U6150.

Ponowie pytanie
clops35 napisał(a):Jakie oznaczenie ma nadrukowane na obudowie Q6009?


#18 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 17 kwietnia 2020, 10:03
Tak:
U6150:
Noga 4- 0V
niezależnie czy Q6010 nogi 1-8 są połączone czy nie.

Q6009 = 702
Obrazek

#19 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez clops35 17 kwietnia 2020, 18:21
clops35 napisał(a):Zmierz rezystancję pomiędzy n. 4 a n. 11 U6150.

Według datasheet układu powinno być 100kΩ jeśli jest tyle podaj 3V 100mA na n. 4 U6150 i sprawdź czy się uruchomi.

#20 Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Grzechquu 21 kwietnia 2020, 08:14
Rezystancja między nogą 4 a nogą 11 U6150 -1 M ohm

Re: HP 850 G2 zalany nie ładuje baterii, nie działa bez niej tzn na samym zasilaczu.


przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2020, 08:14
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.