• HP 6730s spalony tranzystor.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 6730s spalony tranzystor.

przez patol 13 września 2010, 14:26
Mam laptopa HP 6730s, na płycie wypalony był jeden z tranzystorów, jak na zdjęciu. Proszę kogoś kto dysponuje schematem, co to za tranzystor? Poza spalonym tranzystorem mam zwarcie na kondensatorach tuż obok tj. C1290, C1291 itd. Mógłbym prosić o kawałek schematu z ww. elementami?
PS. przepraszam za jakość zdjęcia niestety mój aparat do najlepszych nie należy.

Obrazek

Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2010, 14:26

#2 Re: HP 6730s spalony tranzystor. 

przez Robgie 13 września 2010, 14:32
NIe dasz rady odczytac co to za tranzystor jaki ma opis??

#3 Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez patol 13 września 2010, 14:36
Tranzystor był całkowicie spalony, pozostały po nim jedynie nóżki.

#4 Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez Robgie 13 września 2010, 14:38
Cos nie mogę zlokalizować tego C1290 ani C1291

#5 Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez Paulusplu 13 września 2010, 14:51
Pomocne byłoby, gdybyś mógł podać oznaczenia płyty. Czy ten tranzystor nie był opisany obok na płycie Q..., PQ... ?

#6 Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez patol 13 września 2010, 15:00
Ze znalezieniem oznaczenia mam niewielki problem. Oznaczeń przy tranzystorze nie ma, jedynie dioda przy tranzystorze obok oznaczona jest jako D1017. Jedyne oznaczenie jakie widnieje na laminacie to:
6050A2161001-MB-A04
DYnamic KM-VO
E25540094V-O

#7 Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez jurek1980 13 września 2010, 17:09
Na forum mamy schemat, ale nie widać na nim wskazanych przez Ciebie kondensatorów.
Jednak załączam kawełek tego schematu ze wspomnianą diodą, może się przyda.

Obrazek

#8 Re: HP 6730s spalony tranzystor.

przez patol 13 września 2010, 19:30
Schemat już udało mi się zdobyć, ale faktycznie nie mogę namierzyć tych kondensatorów na których występuje u mnie zwarcie. Wg. mnie brakujący tranzystor to Q1031 AM4825P_AP, proszę poprawcie mnie jeśli się mylę.

#9 Re: HP 6730s spalony tranzystor. 

przez Paulusplu 13 września 2010, 19:50
Wystarczy sprawdzić, czy źródło idzie do plusa gniazda zasilania, a dren do drenu innego mosfeta, za którym jest rezystor sense od scalaka odpow. za ładowanie.
Btw.: Wg mnie schemat ten różni się od schematu dla Twojej płyty i odpowiada on prawdop. numerowi 6050A2161401-MB-A03.

#10 Re: HP 6730s spalony tranzystor. 

przez ronson4 13 września 2010, 21:53
oba tranzystory takie same 4825P lub TPC8121

#11 Re: HP 6730s spalony tranzystor.  [ROZWIĄZANY]

przez patol 14 września 2010, 18:03
Płyta już naprawiona Przyczyna: zwarty kondensator C190 0,1uF/16V, spalony tranzystor 4825P. Po wymianie - płyta się uruchamia. Dziękuje wszystkim za pomoc.

Re: HP 6730s spalony tranzystor.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 14 września 2010, 18:03