• HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

przez maciek1221 17 lutego 2026, 15:17
Witam,
laptop HP 15-eh1134nw, płyta główna DAG7HAMB8F0 rev.: F.
Laptop trafił do mnie z problemem w wyświetlaniu obrazu. Obraz na matrycy pulsuje, troche jak mrygająca świetlówka, bardzo wysoka częstotliwość migania, nie mogę tego złapać na nagraniu telefonem. Regulacja jasności również wariuje ponieważ na niskich poziomach jest jasno, zwiększam jasnośc i nagle robi się bardzo ciemno (na najwyższym stopniu jasności jest dużo ciemniej niż na najniższym stopniu).
W Biosie wygląda jakby nie było tego problemu, ale na linuxie z pendrive problem jest.
Podstawiłem kilka matryc, na każdej to samo. Tylko na jednej nie migało (jakaś stara matryca 15calowa), ale nie działała też w ogóle regulacja jasności i obraz był jakby nienaturalnie jasny).
Podstawiłem taśmę matrycy.
Odinstalowałem sterowniki grafiki i zainsalowałem najnowsze, a także starsze ze strony HP.
Ekran cały czas pulsuje. To co zauważyłem na płycie, to na obudowie gniazda HDMI był ślad korozji(rdza), ale wymyłem gniazdo mimo że w środku było czyste, nic to nie zmieniło.
Dodatkowo bezpiecznik F3500 jest mocno przegrzany, aż nadtopił folię osłonową klawiatury, ale nie jest przebity, przewodzi.
Czy mogę prosić o pomoc w diagnostyce? Pozdrawiam
P.S. A może tutaj musi być konkretny typ matrycy i inne starsze będą migać? Matryca jaka tutaj jest to B156HAN02.1.

Re: HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2026, 15:17

#2 Re: HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

przez tekort 17 lutego 2026, 15:40
Wymień ten bezpiecznik który jest upalony, często są to bezpieczniki warstwowe, więc możliwe, że przewodzi ale jego rezystancja zmienia się zależnie od podanego napięcia.

#3 Re: HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

przez maciek1221 19 lutego 2026, 15:10
Wymieniłem bezpiecznik, problem dalej występuje.

#5 Re: HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

przez matic 19 lutego 2026, 17:47
maciek1221 napisał(a):W Biosie wygląda jakby nie było tego problemu, ale na linuxie z pendrive problem jest.
Given that the problem only occurs in the system (it works fine in the BIOS), the problem is most likely driver-related.
Have you tried with Windows? If so, try to run the Windows in "Safe Mode".

Re: HP 15-eh1134nw płyta główna DAG7HAMB8F0 pulsuje matryca

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2026, 17:47