• Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez quatro30 17 listopada 2011, 15:19
Witam,

Mam problem z płytą główną z FS L7300, model PS3 ver. 5

Płyta nie uruchamia się (diody się nie zapalają). Po wciśnięciu przycisku POWER zaczyna się grzać bardzo układ Q55 obok mostu południowego VT8235, podmieniałem go ze sprawnej płyty lecz jest tak samo. Element zaczyna sie grzać po wciśnięciu POWER, wiec płyta reaguje na włącznik. Na Q55 po włączeniu są napięcia 18.8v na 4 nóżkach i z drugiej 4.9v 3v 3v 3v. Na Q53 brakuje napięć na nóżkach z jednej strony jest tylko po stronie od Q55 3v na wszystkich nóżkach. Podmieniałem Q53 też i dalej brak napięć.

Macie może jakiś pomysł..???

Obrazek

Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2011, 15:19

#2 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez Jozef18 18 listopada 2011, 20:25
Bezpiecznik F6 sprawdzałeś ? Mostek prze lutowałeś najlepiej zrób mu reballing

Pozdrawiam

#3 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez figofag 18 listopada 2011, 20:56
Kawałek schematu powinien pomóc.
Obrazek

#4 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez quatro30 25 listopada 2011, 02:04
Za dużo mi ten schemat nie pomógł... Podpowiedzcie coś więcej.... :( Jakie pomiary udostępnić ?????

#5 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez bobert 25 listopada 2011, 19:42
Jaka jest rezystancja na cewce L37 względem masy

#6 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez quatro30 26 listopada 2011, 00:52
240 Ω na wyłączonej płycie z podpiętym procesorem i pamięcią, i zasilaczem. Mam drugą taką płyte która się odpala lecz brak jest obrazu, i na tamtej mam na L37 w tej samej konfiguracji 281 Ω

#7 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez bobert 26 listopada 2011, 01:23
A jakie jest napięcie na cewce L37, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku?
quatro30 napisał(a):Na Q55 po włączeniu są napięcia 18.8v na 4 nóżkach i z drugiej 4.9v 3v 3v 3v. Na Q53 brakuje napięć na nóżkach z jednej strony jest tylko po stronie od Q55 3v na wszystkich nóżkach. Podmieniałem Q53 też i dalej brak napięć.
Może powinieneś trochę poczytać o działaniu przetwornic i do czego służą w tym przypadku tranzystory Q55 i Q53.

#8 Re: Fujitsu Siemens L7300 PS3 PS3MB grzeje sie Q55

przez Vogelek23 26 listopada 2011, 01:44
figofag napisał(a):Kawałek schematu powinien pomóc
quatro30 napisał(a):Za dużo mi ten schemat nie pomógł...
I to jest powód, dla którego nie powinno się "szastać" schematami na prawo i lewo.
Schemat (jego fragment) powinno się udostępniać wtedy, gdy jest się niemal pewnym, że przyczyni się on do rozwiązania problemu samodzielnie przez autora.

Co do usterki - czy autor sprawdził (podmienił) kontroler przetwornicy U8 (ISL6227)?
Czy cewka L37 ma prawidłową indukcyjność?