• Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez mrozilla 24 sierpnia 2010, 10:40
Mam laptopa jak w tytule i niestety tylko 1GB RAM na Win7 jest to trochę przymało i chcę dokupić z 1GB, tylko teraz pytanie jaki będzie bezproblemowo pracował z moją płytą.
Motherboard Model: FUJITSU SIEMENS AMILO Pro Series V3525
Motherboard Chipset: Intel 945GM (Calistoga-GM) + ICH7-M/U
Motherboard Slots: 2xPCI, 2xPCI Express x1

Poniżej screeny z większa ilością danych:
Obrazek Obrazek

Oraz czy zmiana biosu na nowszy, doda obsługę jakiegoś nowszego sprzętu?
Jeżeli tak, to jaki BIOS konkretnie mogę wgrać i jaką wersję, oraz najlepiej jakim programem (wgrywałem gigabyte i ami, phoenixa jeszcze nie robiłem).

Edit.
Oraz prosiłbym o napisanie czy takie parametry RAM-u są dla mojej płyty odpowiednie:
szybkość od 667MHz do 800MHz
pojemność 1024MB
rodzaj DDR2 (PS2-5300 - PS2-6400)

Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2010, 10:40

#2 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Vogelek23 24 sierpnia 2010, 11:38
Ten model obsługuje standardowo 2x1GB.
Choć niektóre wersje obsługiwały 2+1GB, nie ma tu gwarancji prawidłowego działania.

Częstotliwość taktowania pamięci: 533-667MHz (PC2-4200S do PC2-5300S).
Pamięci 800MHz będą pracowały, ale na taktowaniu obniżonym do 667MHz.

#3 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez mrozilla 24 sierpnia 2010, 11:46
A da się sprawdzić, czy mój model obsłuży 2+1 przed zakupem, czy tylko metodą fizycznego sprawdzenia?
Z tego co napisałeś wychodzi, że pamięć wymieniona przeze mnie nie będzie pasowała gdyż jest PS2, a Ty wspomniałeś o PC2, tak więc tamte pominąć i szukać dalej z parametrami wymienionymi przez Ciebie?

#4 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM 

przez Robgie 24 sierpnia 2010, 13:42
Fujitsu są bardzo często wrazliwe na rodzaj ramu czyli jesli masz 1rx8 lub 1rx16 lub 2rx16 to taka założ wtedy nie będzie problemu inaczej moze jej wogóle nie widzieć. Nie wiem jak dokładnie jest w Twoim modelu ale testowane juz na wielu i są na to wrażliwe.

#5 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez mrozilla 24 sierpnia 2010, 14:36
W takim razie jaka jest u mnie, bądź jak to sprawdzić, bo nie widzę takiego oznaczenia we właściwościach programu z jakiego screen zamieściłem.

#6 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Robgie 24 sierpnia 2010, 14:50
na kości masz napisane na naklejce. Na 99% masz 2Rx16.

#7 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez jurek1980 24 sierpnia 2010, 16:08
945GM obsłuży do 4GB ram czyli 2x2GB, pamięci muszą być o tym samym taktowaniu. W specyfikacji tego modelu Fujitsu-Siemens, także mowa jest o obsłudze do 4GB ram. Np. Kingstone sprzedaje takie moduły: KFJ-FPC218/2G, dokładnie do tego modelu komputera.

#8 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Anonymous 24 sierpnia 2010, 17:18
Zamieszczam zdjęcie mojej pamięci ram, aby już nie było wątpliwości żadnych. Jak widać jest 2Rx8 tak więc co się w związku z tym zmienia? Nie mogę zastosować 2Rx16? Ta jest łatwiej dostępna.
Obrazek

W związku z tym laptopem mam również inne pytanie, otóż pod spodem jest wejście na kartę SIM, tak więc mogło by się wydawać, że laptop ma wbudowany modem na SIM, ale po włożeniu karty nic się nie dzieje, po zainstalowaniu sterowników i oprogramowania ze strony producenta jedynie komunikaty, że nie znaleziono urządzenia.
Obok modułu wifi jest wolne miejsce i wydaje mi się, że to może być właśnie miejsce na ten modem.
Zamieszczam zdjęcie, może ktoś będzie wiedział, czy właśnie modemu na kartę brakuje, czy po prostu nie działa, bądź czegoś jeszcze nie robię.
Obrazek

Jeżeli okaże się, że brakuje modemu, to jaki mogę kupić aby działał bez problemu i pasował do tej płyty?

#9 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Vogelek23 24 sierpnia 2010, 17:49
Co do pamięci, kup taką samą i będzie po problemie.
W kwestii modemu, brakuje go u Ciebie (gniazdo obok karty WLAN, pod papierową taśmą jest antena do modemu). Będzie pasował np. Option GTM378.

#10 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez mrozilla 24 sierpnia 2010, 18:02
A nie ma jakiś tańszych tych modemów? Bo w/w modem widzę w cenie 199zł, a za 120zł można kupić nowy pod usb, myślałem, że wbudowany bardziej się opłaci, ale po tym co teraz widzę, nie jestem pewien.
Co do pamięci ram, dokładnie z moimi parametrami nie jest za duży wybór, ale z Waszych opinii wynika, że lepiej nie ryzykować z różnymi parametrami, żeby się potem nie okazało, jest ram, a nie ma jak go użyć?

#11 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Vogelek23 24 sierpnia 2010, 18:06
Wbudowany modem i tak się bardziej opłaci.
A jeśli zahaczysz o wystający modem USB i połamiesz gniazdo lub dojdzie do zwarcia?
Naprawa płyty na pewno więcej Cię wtedy wyniesie, niż różnica w cenie modemów.

#12 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez mrozilla 24 sierpnia 2010, 18:21
W sumie racja, a jak mogę znaleźć modemy pasujące, żebym mógł się rozejrzeć i poszukać różnych, bo póki co znam jeden konkretny model.

#13 Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Vogelek23 24 sierpnia 2010, 18:36
Ciężko będzie z taką listą pasujących modemów - może ktoś łaskawy poda Ci tutaj więcej przykładów kompatybilnych modeli. Ja wiem tylko o tym jednym.

Re: Fujitsu Siemens Amilo Pro v3525 - dołożenie pamięci RAM

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2010, 18:36