• Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez sacrell 10 kwietnia 2011, 23:03
Witam,

Panowie, mam taki problem z laptopem (jak w temacie), a mianowicie ciągle się przegrzewa ileś tam pochodzi i niby działa, ale czarno na ekranie a wiatrak kręci się na maksymalnych obrotach już nawet w biosie.
Sprawdzałem heat-pipe i w sumie odbiera ciepło bo jest gorący (najbardziej w okolicy procesora)
Przesmarowałem oczywiście dobrą pastą układy które są chłodzone heat-pipe'em (oczywiście tyle ile trzeba nie za mało i nie za dużo) i wyczyściłem radiator...nic to nie dało nadal to samo...no może troszeczkę dłużej pochodzi.

Czy coś mogę jeszcze zrobić ?
Może ktoś zna ten model i wie co konkretnie może tutaj być...działał normalnie jakieś dwa lata z kawałkiem.

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi i sugestie
Pozdrawiam
Tomasz

Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez Google Adsense [BOT] 10 kwietnia 2011, 23:03

#2 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez delp 10 kwietnia 2011, 23:07
Czy wydmuchuje gorące powietrze ?
Odłącz wentylator, jeśli na procesorze heatpipe będzie gorący, a na wylocie ciepły to myślę że uszkodzony i nadaje się do wymiany.

#3 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez sacrell 10 kwietnia 2011, 23:21
teraz to już całkiem cały heat-pipie jest gorący, obojętnie czy dotknę go na procku czy na mostku czy grafice
Tak, leci dość gorące powietrze przy wylocie.
Ogólnie po starcie laptopa prawie natychmiast wentylator dostaję maksymalnych obrotów

#4 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez delp 10 kwietnia 2011, 23:28
Skoro powiedzmy heatpipe sprawny, odprowadza ciepło.
Czy system zdąży się uruchomić?
Uruchom np. Everest i zobacz co ma jaką temp.
Na GPU nie masz termopada ?
Masz CPU na podmianę ?

#5 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez sacrell 10 kwietnia 2011, 23:38
Niestety, nawet nie zdążę systemu załadować i się wyłącza

Na tyle ile mogłem podejść to termopara pokazuje tak:
grafika: 57 stopni
mostek: 74 stopnie
procesor: 86 stopni

Temperatury mierzone po 30 sekundach od momentu włączenia laptopa

Nie ma tam termopada, jest tylko pasta, ale z tego co widzę to pasta bardzo dobrze zostawia ślad na elementach heat-pipe, które bezpośrednio stykają się z układami.

#6 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez delp 10 kwietnia 2011, 23:43
Coś wysokie masz te temperatury.
Masz inny procesor na podmianę ?
Skoro on ma 86 stopni, to podejrzewam że zabezpieczenie jego 100-105st. wyłącza płytę.
Czy heatpipe, dolega do niego ?
Może ta pasta co używasz jest "nie za dobra".
Jeśli masz wyciągniętą płytę, jakie masz napięcie na CPU ?

#7 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez sacrell 11 kwietnia 2011, 22:07
Próbowałem podmienić na Semprona, a następnie na Turiona X2, ale w ogóle nie chciał się uruchomić (według specyfikacji modelu powinien z tymi procesorami działać). Wyjąłem baterie podtrzymującą bios, ale też nie chciał wstać.
Włożyłem stary procesor i działa, oczywiście po pewnym czasie przegrzewając się.
Popatrzyłem dość dobrze i wydaje mi się, że wszędzie heatpipe przylega dobrze (także popatrzyłem jak się odciska pasta po zdjęciu to na całej powierzchni odbierającej ciepło).
Pastę użyłem Arctic Silver 5 - niegdyś była to dobra pasta
Niestety nie wyciągałem płyty - laptop nie jest rozebrany
Może to faktycznie wina procesora...jak sądzisz "delp" ?

#8 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez pepeso 18 kwietnia 2011, 14:25
sacrell napisał(a):Próbowałem podmienić na Semprona, a następnie na Turiona X2, ale w ogóle nie chciał się uruchomić (według specyfikacji modelu powinien z tymi procesorami działać). Wyjąłem baterie podtrzymującą bios, ale też nie chciał wstać.
Włożyłem stary procesor i działa, oczywiście po pewnym czasie przegrzewając się.

Płyta jest wybredna na procesory AMD, te które wkładałeś nie pasują, pójdą serie : QL , MK , RM czyli TL odpadają.
Ja obstawiam procka tak AMD'ki padają jesłi nie to MB.

#9 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez sacrell 19 kwietnia 2011, 17:55
Witam ponownie,

Udało mi się dostać procesor AMD Athlon QL-60.
Niestety to samo. Po paru chwilach (podłączyłem termoparę i temp. 89 stopni) przy heat-pipe w okolicach procesora parzy. Dalej jak wcześniej na heat-pipe coraz mniejsza temperatura.
To może jednak mostek ? Jeśli tak to czy "reballing" wystarczy ?
Czy tylko w tym wypadku wymiana mostka na nowy ?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Tomasz

#10 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez Pawelbul 19 kwietnia 2011, 19:14
Sprawdz napięcie zsilania procesora.

#11 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez sacrell 19 kwietnia 2011, 19:40
przepraszam....nie jestem elektronikiem
Jak mogę sprawdzić napięcie procesora ?

#12 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez kmkm2 19 kwietnia 2011, 19:48
Miernikiem sprawdź napięcie na cewkach w okół procesora. Pomiaru dokonuj względem masy.

#13 Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez delp 19 kwietnia 2011, 20:33
sacrell napisał(a):Witam ponownie,

Udało mi się dostać procesor AMD Athlon QL-60.
Niestety to samo. Po paru chwilach (podłączyłem termoparę i temp. 89 stopni) przy heat-pipe w okolicach procesora parzy. Dalej jak wcześniej na heat-pipe coraz mniejsza temperatura.
...

Dużo mniejsza różnica ta temperatury, na końcu heat-pipe. Zostaw na razie te "mostki" w spokoju (tak myśle ;) )
Uważam osobiście że heat-pipe do wymiany, z tego co piszesz.

Re: Fujitsu-Siemens AMILO Pa 3553

przez Google Adsense [BOT] 19 kwietnia 2011, 20:33